1. Consumarea completa a bateriei la laptop/smartphone este benefica

1. Consumarea completa a bateriei la laptop/smartphone este beneficaMulte mituri tehnologice se dovedesc insa, chiar si partial, a fi adevarate, daca le analizam in amanunt. Altele in schimb sunt complet false, fiind doar zvonuri lansate fara nicio baza stiintifica. In slide-urile ce urmeaza afla daca respctivele mituri urbane tehnologice sunt sau nu adevarate.

1. Consumarea completa a bateriei la laptop/smartphone este benefica

Mitul: Bateriile reincarcabile au “memorie” – se reincarca doar pana la nivelul anterior. Practic, daca reincarci inainte de a se descarca complet, nu se vor incarca la nivelul maxim, de 100%. In timp, bateria isi pierde puterea.

Adevarul: Acestea erau adevarate pentru baterii mai vechi – Ni-Cd si Ni-hibrid metalic. Acestea nu sunt insa valabile pentru bateriile noi prezente in toate modelele de smartphone-uri, tablete si laptop-uri. Apple chiar noteaza ca poti reincarca gadget-urile companiei oricand consideri necesar, fara a fi nevoie sa reincarci complet sau doar cand bateria se apropie de 0%.

Oricum ai folosi-o, o baterie ar trebui sa tina circa 2-3 ani la capacitate maxima.

Concluzie – mit fals.

2. Magnetii sterg datele

2. Magnetii sterg dateleMitul: Daca pui un magnet langa un computer exista riscul de a pierde datele din el.

Adevarul: SSD-urile si alte formate de memorii flash ce exista in laptop-uri, smartphone-uri sau USB-uri, folosesc o celula speciala pentru a inregistra informatiile in cod binar. Datele stocate pe HDD-uri sunt stocate prin schimbarea polaritatii bitilor magnetici.

Conform lui Mark Re, senior vice president la Seagate, avand in vedere ca in cazul SSD-urilor nu exista niciun camp magnetic, un magnet ar avea acelasi efect ca asupra unui sandwich. Pe de alta parte, in cazul HDD-urilor clasice, un camp magnetic puternic ar putea interfera si schimba polaritatea bitilor. Magnetul ar trebui insa sa fie puternic – un super magnet, mai puternic decat ce au cei mai multi oameni in casa.

Concluzie – mit in mare parte fals.

3. Postand un disclaimer pe Facebook iti protejeaza drepturile de autor

3. Postand un disclaimer pe Facebook iti protejeaza drepturile de autorMitul: Daca postezi o fotografie/un post pe Facebook si scrii adiacent ca materialul iti apartine, iti mentii drepturile de autor asupra sa.

Adevarul: Pentru a folosi Facebook, trebuie sa fii de acord cu Termenii companiei. In acesti termeni se subliniaza ca “tu detii tot continutul si toate informatiile pe care le postezi pe Facebook, si poti controla cum este impartasit”. Cu toate acestea, continuarea nu este pe placul multora.

Jeff Travis, un avocat expert in drepturi de proprietate de la casa de avocatura Bakersfield, Calif., sumarizeaza Termenii Facebook – “detii postul/fotografia, dar ei au licenta sa il/o foloseasca”. Travis spune ca un contract pe care l-ai acceptat nu poate fi anulat doar prin simplul fapt ca scrii langa ca ai copyright asupra respectivei informatii. “Atata timp cat profilul tau este public, oricine are dreptul sa foloseasca ceea ce vrea din profilul tau”.

Concluzie: Mitul este fals.

4. Wi-Fi-ul protejat prin parola ofera siguranta suficienta

4. Wi-Fi-ul protejat prin parola ofera siguranta suficientaMitul: Atata timp cat trebuie sa tastezi o parola pentru a accesa Wi-Fi-ul, atunci acea conexiune este securizata si nimeni nu te poate urmari.

Adevarul: Exista doua tipuri de medii protejate prin parole – reteaua ta de acasa si retelele pe care te conectezi doar uneori, cand nu esti acasa. Atata timp cat acasa ai parolata conexiunea – atata timp cat este una WPA sau WPA/2 (cele WEP, mai vechi, pot fi usor sparte – n.r.) – esti destul de protejat.

In afara locuintei insa, o parola este folosita doar pentru a intra in respectivul hotspot si nu ofera invulnerabilitate asupra spionarii. “Semnalele Wi-Fi sunt doar unde radio”, explica Kent Lawson, presedinte si CEO la Private WiFi, provider VPN. Orice Mac sau PC poate fi transformat intr-un receiver cu software downloadat gratuit de pe net, pentru a spiona. “Hackerii pot crea relativ usor retele gemene care sa o imite pe cea reala, sa-ti faca rost de parola si astfel sa-ti compromita securitatea”, a avertizat, la randul sau Rich Sootkoos, vice presedinte Boingo. Daca esti “pe drumuri”, nu te baza doar pe parola daca doresti sa fii cu adevarat in siguranta. Foloseste cu incredere spyware licentiat.

Mai trebuie subliniat ca retelele de acasa sunt destul de sigure atata timp cat zona respectiva nu intra in target-ul hackerilor. Pentru cei bine antrenati poate fi foarte usor sa iti faca rost de parola. Foloseste VPN cu incredere pentru comunicatii sigure.

Concluzie: Mitul este fals.


5. Telefoanele mobile cauzeaza cancer

5. Telefoanele mobile cauzeaza cancerMitul: Telefoanele mobile emit energii radio ce ar putea duce, in cazul folosirii prelungite, la anumite tipuri de cancer.

Adevarul: Desi multe publicatii stiintifice au notat multe legaturi intre radiatiile emanate de telefoane si cancer, niciun caz de cancer de pe intreg Globul nu a fost corelat cu folosirea mobilelor. Dar acolo unde este fum, trebuie sa fie si foc, nu?

De fapt, nu este nici macar fum. Conform raportului anual 2008-2009 al institutului de cercetare al cancerului din SUA, nu exista nicio dovada care sa sprijine parerea conform careia telefoanele mobile ar putea cauza cancer. Din 1991, numarul de minute petrecute vorbind pe terminale mobile s-a marit cu o pondere din sase cifre, in timp ce numarul celor ce au facut cancer la creier s-a redus la jumatate, in aceeasi perioada de timp. Deci stiinta si statisticile infirma acest mit.

Concluzie: Mitul este fals.

6. Laptop-urile tinute in poala pot duce la sterilitate

6. Laptop-urile tinute in poala pot duce la sterilitateMitul: In 2011, concluzia unui studiu realizat de argentinieni care arata ca “a tine laptop-ul conectat la Internet wireless in poala ar putea duce la scaderea fertilitatii masculine” a fost preluat in toata lumea, inclusiv in presa romaneasca.

Adevarul: Chiar si cercetatorii argentinieni au admis ca rezultatele studiului sunt doar “speculatii” si ca “pentru a confirma rezultatele sunt necesare mult mai multe studii in vitro si pe viu”.

Mai mult, nu exista niciun caz care sa ateste pierderea/reducerea fertilitatii la barbati dupa multe ore prelungite de folosire a laptop-ului in zona testiculelor.

Metodologia cercetatorilor argentinieni a fost contestata de specialisti de pe intreg globul, rezultatele fiind considerate nerelevante si false. O echipa de cercetatori francezi in domeniul cancerului au notat ca “undele radio nu pot intra in moleculele DNA si nu pot duce la scaderea fertilitatii umane”.

Concluzie: Mitul este fals.

7. Mac-urile nu pot fi virusate

7. Mac-urile nu pot fi virusateMitul: deoarece sistemul de operare de pe computerele Apple este construit pe o fundatie Unix si deoarece Mac-urile reprezinta o pondere mica din totalul computerelor, acestea nu numai ca sunt imune la virusi, dar hackerii nici nu se obosesc.

Adevarul: Apple considera acelasi lucru, pana primavara trecuta. Pana atunci, pe site-ul companiei scria ca “Mac-urile nu pot fi infectate cu miile de virusi ce ataca constant sistemele de operare Windows”. Primavara trecuta insa, Apple si-a schimbat declaratia de pe site scriind ca “Sistemul de operare este construit pe baza unor tehnologii puternice ce lucreaza eficient in a-ti proteja computerul”.

Practic, in urma cu un an, compania de securitate Sophos a subliniat ca unul din cinci Mac-uri este purtator al unei forme de malware. De atunci, Apple s-a confruntat cu mai multe probleme la nivel de securitate, culminand cu atacul troianului Flashback.

Concluzie: Mitul este fals.

8. Camerele cu mai multi megapixeli sunt mai bune

8. Camerele cu mai multi megapixeli sunt mai buneMitul: Putine dintre miturile tehnologice sunt mai perpetuate decat cel conform caruia un numar mai mare de megapixeli inseamna o camera digitala mai buna.

Adevarul: Megapixelii nu au absolut nimic de-a face cu calitatea fotografiei digitale, ci doar cu marimea ei. Calitatea camerei foto este determinata de tipul si marimea senzorului, procesorul si optica sa. Unicul impact al numarului megapixelilor este calitatea imaginii atunci cand faci zoom pe ea pe un smartphone. Atunci cand faci zoom de pe smartphone-uri, telefonul pur si simplu “taie” rezolutia maxima, rezultand o fotografie mai putin curata.

Asa ca alege inteligent – intre o camera cu 16 MP dar cu un senzor mai mare si o camera cu 20 MP si senzor inferior, alege-o pe prima.

Concluzia: Mitul este fals.

9. Inchiderea aplicatiilor din smartphone economiseste bateria

9. Inchiderea aplicatiilor din smartphone economiseste bateriaMitul: Toate smartphone-urile pot face multitasking, insa multiple aplicatii deschise in background duc la consumul mai rapid al bateriei.

Adevarul: Sistemele de operare de pe smartphone-uri nu sunt identice, facand din acest mit unul discutabil. Conform dezvoltatorului iOS Fraser Spiers, atunci cand apesi pe butonul Home al iPhone-ului, o aplicatie devine din “activa in background” la “suspendata” in doar cateva secunde. In acest stadiu, aplicatia nu consuma nici putere de procesare si nici baterie.

Conform lui Steven Troughton-Smith, CEO/fondator al dezvoltatorului de aplicatii High Caffeine Content, aplicatiile ce ruleaza in background-ul sistemului de operare Windows 8 opereaza similar cu cele “inghetate” in iOS – cu mici exceptii. De exemplu, sistemul de navigare prin GPS ruleaza continuu in background.

Android, pe de alta parte, noteaza Smith, permite “rularea de aplicatii cand nu sunt vizibile, «mancand» din puterea de procesare si baterie”. Acelasi este cazul si pentru BlackBerry 10.

Concluzia: In general falsa (iOS, Windows Phone 8), adevarata (Android, BlackBerry 10).


10. Guvernul iti poate depista telefonul chiar si cand este inchis

10. Guvernul iti poate depista telefonul chiar si cand este inchisMitul: Telefoanele mobile continua sa emita si sa primeasca semnal GPS care poate fi urmarit de catre autoritati/guverne chiar si cand terminalele sunt inchise.

Adevarul: Niciun website care repeta credinta conform careia chiar si inchise telefoanele mobile emit semnale nu citeaza un singur studiu documentat, concret, care sa ateste acest lucru. Practic, pentru ca este imposibil ca un device inchis, nealimentat, sa transmita orice fel de semnal, spune Jeffrey Jurist, presedinte al Spy Associates, companie ce vinde gadget-uri de spionaj. Exista device-uri de urmarit telefoane dar pentru ca acestea sa functioneze trebuie ca respectivele terminale mobile sa fie pornite.

Exista de asemenea malware ce poate fi instalat pe terminale mobile, acestea functionand astfel incat utilizatorul sa creada ca telefonul este inchis, desi el functioneaza, spune un expert al Kaspersky.

Concluzia: Mitul este fals.

Sursa material.