Cand au loc olimpiadele si ce premii am putea obtine

Cand au loc olimpiadele si ce premii am putea obtineRomania a obtinut anul trecut sase medalii de aur, sase medalii de argint si trei de bronz la olimpiadele internationale de matematica, fizica si informatica.

Olimpiada internationala de matematica:

Liceenii merg sa concureze in Columbia, intre 18 si 28 iulie.

In 2012, Romania a fost pe primul loc in Europa si pe locul zece in lume la Olimpiada internationala de matematica.

“Anul acesta ne-am propus sa depasim aceasta performanta, facandu-ne loc printre primele zece tari din lume”, spune Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic la matematica.

El estimeaza ca echipa Romaniei va castiga doua medalii de aur si patru de argint, ceea ce ar situa Romania intre primele 10 tari.

Prima olimpiada internationala de matematica din lume a fost organizata in anul 1959, in Romania.

Olimpiada internationala de fizica:

Aceasta va avea loc la Copenhaga, in Danemarca, intre 7 si 15 iulie.

"Cu siguranta ne vom intoarce cu medalii, importanta este insa culoarea lor”, a declarat Adrian Dafinei, profesorul coordonator al lotului.

La fizica, Romania a obtinut in ultimii 20 de ani cate cinci medalii anual, una pentru fiecare participant.

Olimpiada internationala de informatica

Elevii vor concura intre 6 si 13 iulie, in Brisbane, Australia.

„In 2012, intr-un clasament neoficial pe natiuni, Romania s-a clasat pe locul IV, dupa China, Rusia si SUA. In 2013, in Australia, am speranta ca vom reusi sa repetam performantele din 2012 si, de ce nu, sa le depasim”, a declarat profesorul Constantin Galatan, coordonatorul lotului national de informatica.






Sebastian Dumitru, 19 ani, lotul national de fizica

Sebastian Dumitru, 19 ani, lotul national de fizicaSebastian Dumitru are 19 ani si este elev in clasa a XII-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti.

Nu stie cum a ajuns sa ii placa fizica si sa exceleze in acest domeniu, desi pana acum a obtinut medalii de argint la olimpiada internationala de astronomie si olimpiada de stiinte a Uniunii Europene in 2011, la olimpiada internationala de fizica in 2012 si la concursul Romanian Master of Physics in 2013.

Urmeaza sa studieze la Cambridge si planuieste sa lucreze in cercetare.

Din cand in cand, joaca baschet sau canta la chitara electrica.


Cristian Andronic, 19 ani, lotul national de fizica

Cristian Andronic, 19 ani, lotul national de fizicaCristian Andronic are 19 ani si este elev in clasa a XII-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti.

In 2012, Cristian a obtinut medalia de argint la olimpiada internationala de fizica si bronz la World Physics Olympiad. De asemenea, a castigat primul loc la olimpiadele nationale din 2011 si 2013 si medalia de aur in fiecare an, incepand din 2011.

In august, va pleca sa studieze la Princeton, iar apoi vrea sa se implice in cercetare sau business.

In timpul liber, ii place sa cante la pian, face cursuri de actorie si salsa. De asemenea, luna aceasta urmeaza sa isi ia licenta in parasutism.

Denis Turcu, 18 ani, lotul national de fizica

Denis Turcu, 18 ani, lotul national de fizicaDenis Turcu are 18 ani si este elev in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti.

Liceanul a inceput sa faca performanta in gimnaziu, dar la matematica. Si-a dat seama ca isi dorea ceva diferit si a avut norocul de a intalni un profesor de fizica care sa-i trezeasca interesul.

Pana acum a predat deja timp de un an elevilor de gimnaziu, dintre care unul s-a calificat la Olimpiada Internationala de Astronomie pentru Juniori.

Pe langa olimpiada internationala de fizica, liceanul s-a mai calificat in 2013 la olimpiadele internationale de astrofizica si astronomie. A obtinut medalia de argint la concursul Romanian Master of Physics, precum si prima mentiune si premiul special la olimpiada nationala de fizica.

Tanarul isi doreste o cariera in cercetare si sa devina profesor la o universitate de prestigiu.

In timpul liber practica fitnessul, fotbalul si tenisul de masa sau urmareste seriale precum Dexter sau Breaking Bad.

Tudor Ciobanu, 17 ani, lotul national de fizica

Tudor Ciobanu, 17 ani, lotul national de fizicaTudor Ciobanu are 17 ani, si este elev in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti.

El a preluat pasiunea pentru fizica de la bunicul sau, care a fost profesor de fizica. De asemenea, de-a lungul anilor a fost ajutat de profesoarele din gimnaziu si de la liceu.

In 2012, tanarul a obtinut medalia de argint la olimpiada internationala de fizica.

In 2013, a castigat medalii de aur la concursul Romanian Master of Physics și olimpiada nationala de astronomie si astrofizica, precum si primul loc la olimpiada nationala de fizica.

Acum isi doreste sa termine facultatea de fizica, pentru ca apoi sa abordeze cercetarea in domeniul fizicii teoretice.

Cand are timp liber, schiaza, face scuba diving sau actorie.

Cristian Frunza, 17 ani, lotul national de fizica

Cristian Frunza, 17 ani, lotul national de fizicaCristian Frunza are 17 ani si este elev in clasa a X-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti.

Si-a dat seama ca are o curiozitate peste media pentru fizica cand era elev in clasa a VI-a, iar profesoara sa l-a ajutat sa-si dezvolte aceasta trasatura.

In clasa a IX-a, a castigat locul a doilea la Olimpida Nationala de Fizica, iar intr-a X-a a obtinut medalia de aur atat la olimpida nationala de astronomie, cat si la cea de fizica.

Si-ar dori ca pe viitor sa contribuie la dezvoltarea unei noi teorii in fizica.

Pe langa fizica, il intereseaza filmele de la inceputurile cinematografiei, lecturile pe teme psihologice, chitara, baschetul si antropologia.


Andrei Heidelbacher, 18 ani, lotul national de informatica

Andrei Heidelbacher, 18 ani, lotul national de informaticaAndrei Heidelbacher, are 18 ani si este elev in clasa a XI-a la Colegiul National Constantin Diaconovici Loga din Timisoara.

Anul acesta, tanarul a obtinut primul loc la Olimpiada Nationala de Informatica si s-a calificat pentru prima oara atat la olimpiada Europei Centrale, cat si la Olimpiada Internationala.

A inceput sa studieze informatica in clasa a 9-a, relativ tarziu comparativ cu alti olimpici. Cel care i-a indrumat primii pasi a fost fratele lui, student la automatica.

Planuieste sa devina student la Facultatea de Automatica si Calculatoare din Bucuresti, apoi sa faca un master in afara tarii. Pe langa programare, face inot si este pasionat de lego si jocuri pe calculator.


Mihai Popa, 18 ani, lotul national de informatica

Mihai Popa, 18 ani, lotul national de informaticaMihai Popa are 18 ani si este elev in clasa a XII-a la Colegiul National "Fratii Buzesti" din Craiova.

Este pasionat de informatica din clasa a IX-a, datorita profesorului sau, iar, pana acum, s-a clasat al treilea la Olimpiadele Nationale in clasele a X-a, a XI-a si a XII-a.

Anul trecut a fost, de asemenea, membru in lotul national, obtinand medalia de bronz de la Turneul International de la Shumen (Bulgaria).

Va studia Computer Science la Imperial College din Londra, apoi urmareste o cariera in software, fie in strainatate, fie in tara.

Desi pasionat de programare, ii place sa isi petreaca timpul alaturi de prieteni sau facand sport, in special tenis, fotbal, volley si tenis de masa.

Vlad Gavrila, 19 ani, lotul national de informatica

Vlad Gavrila, 19 ani, lotul national de informaticaVlad Gavrila are 19 ani si este elev in clasa a XII-a, la Liceul International de Informatica din Bucuresti.

Tanarul si-a descoperit inclinatia catre informatica foarte devreme. In clasa I, compunea povesti ilustrate pe calculator si facea parte din cercul de informatica. Mai tarziu, a primit premiul de excelenta la un concurs de povesti ilustrate, ceea ce l-a incurajat sa invete programare. In clasa a III-a, se calificase la olimpiada nationala pentru clasa a V-a, unde a primit mentiune.

Una dintre distinctiile cele mai importante pe care le-a obtinut este premiul „Mihai Patrascu”, pentru cel mai bun rezultat la selectia pentru lot. Premiul a fost infiintat anul acesta, in memoria lui Mihai Patrascu, cel mai de succes informatician roman, decedat anul trecut din cauza cancerului la varsta de 30 de ani.

De asemenea, a mai obtinut premii la competitii internationale, precum aur la Olimpiada Internationala din 2012, argint la cea din 2011, sau bronz in 2010.

Isi doreste sa obtina medalia de aur atat la olimpiada internationala, cat si la cea central europeana de anul acesta.

Se pregateste pentru a studia la Cambridge, iar pentru relaxare, practica modelismul feroviar, biliardul si snooker-ul.

Rares Buhai, 17 ani, lotul national de informatica

Rares Buhai, 17 ani, lotul national de informaticaRares Buhai are 17 ani si este elev in clasa a X-a la Colegiul Naional “Liviu Rebreanu” din Bistria

Este pasionat de informatica din clasa a V-a, iar pana acums-a calificat in lotul national de doua ori ca junior (in clasele a VII-a si a VIII-a) si de doua ori ca senior, in clasa a IX-a si anul acesta.

Astfel, incepand din 2010 a castigat in mod constant primul loc la Olimpiadele Nationale.

De asemenea, a obtinut medalia de bronz la Olimpiada Balcanica din 2010, aurul la Balcanica din 2011 si aurul la olimpiada internationala din 2012.

Cand nu programeaza, tanarul canta la chitara, citeste sau joaca fotbal. El si-ar dori sa studieze informatica intr-o universitate straina.




Stefan Spataru, 17 ani, lotul national de matematica

Stefan Spataru, 17 ani, lotul national de matematicaStefan Spataru are 17 ani si este elev in clasa a X-a la Liceul International de Informatica din Alexandria.

Este pasionat de matematica de cand avea 4-5 ani, cand ii placea sa faca singur adunarile de pe nota de plata.

El a castigat medalia de aur la Balcaniada pentru juniori din 2011 si la cea pentru seniori din 2012. A obtinut si argintul la editia din acest an Romanian Master of Mathematics.

Isi doreste si pentru viitor o cariera strans legata de matematica.

Este pasionat de tenis, schi si fizica. Iar anul acesta, s-ar fi dus si la olimpiada nationala de fizica, daca nu s-ar fi suprapus cu cea de matematica.

Stefan Gramatovici, 17 ani, lotul national de matematica

Stefan Gramatovici, 17 ani, lotul national de matematicaStefan Gramatovici are 17 ani si este elev in clasa a XI-a la Colegiul National Tudor Vianu din Bucuresti.

Tanarul este pasionat de matematica, el considerand aceasta materie ca fiind cea mai importanta stiinta.

Printre cele mai importante premii pe care le-a obtinut de-a lungul anilor se numara medalia de aur la olimpiada balcanica de juniori in 2010 si 2011 si argint la olimpiada din Yakutia, editiile din 2011 si 2012.

Stefan Gramatovici isi doreste sa studieze la o universitate de top, iar cand are timp liber ii place sa faca sport.

Hai Tran Bach, 17 ani, lotul national de matematica

Hai Tran Bach, 17 ani, lotul national de matematicaHai Tran Bach are 17 ani si este in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti.

Liceanul a inceput sa lucreze mai intens la matematica din clasa a IV-a. Dupa clasa a V-a, desi nu a reusit sa se califice la olimpiada nationala, a continuat sa lucreze cu placere toata vara si atunci si-a dat seama ca a devenit cu adevarat pasionat.

Printre cele mai importante premii pe care le-a obtinut pana acum se numara t medalia de aur la Balcaniada de juniori din 2010, argint la Balcaniada din 2011 si primul loc la olimpiadele nationale de matematica din 2008, 2010 si 2012.

Isi doreste sa fie acceptat la o facultate de top din SUA sau Anglia.

Il place fotbalul si este suporter al echipei Steaua Bucuresti. De asemenea, ii place sa calatoreasca si sa joace sah.


Omer Cerrahoglu, 18 ani, lotul national de matematica

Omer Cerrahoglu, 18 ani, lotul national de matematicaOmer Cerrahoglu are 18 ani si este elev in clasa a XI-a la Colegiul National "Gheorghe Sincai" din Baia Mare.

De cand era mic cauta „ceva la care sa fie bun”, iar in clasa a II-a gasit matematica.

Printre cele mai distinctii pe care le-a obtinut pana acum se numara medalia de aur in 2011 si 2012 la Balcaniada. La editiile 2012 si 2013 ale Romanian Master of Mathematics a castigat tot medalii de aur, iar la olimpiada internationala a castigat aurul in 2009 si 2012 si argintul in 2010 si 2011.

Isi doreste sa devina student la o universitate buna din America sau Anglia, iar cand are timp liber ii place sa joace ping-pong sau sa se plimbe pe joc sau cu bicicleta.

Marius Bocanu, 17 ani, lotul national de matematica

Marius Bocanu, 17 ani, lotul national de matematicaMarius Bocanu are 17 ani si invata in clasa a X-a la Liceul International de informatica din Bucuresti.

Liceanului nu i-a placut matematica in mod deosebit pana in clasa a V-a. Insa si-a dat seama ca este talentat la aceasta materie, cand a mers la un concurs judetean in Arges, total nepregatit, si a obtinut locul IV. Astfel, cand era in clasa a VI-a a inceput sa lucreze serios, iar cand era clasa a VII-a a obtinut primul loc la olimpiada nationala. Iar anul urmator a obtinut primul loc la Balcaniada.

Tanarul s-a calificat anul acesta la Balcaniada de matematica, olimpiada internationala de geometrie si olimpiada internationala de matematica.

In timpul liber, practica baschetul, tenisul si MUN („Model United Nations”), urmand sa organizeze un astfel de eveniment chiar in octombrie anul acesta.

Viorel Andrei Bud, 17 ani, lotul national de matematica

Viorel Andrei Bud, 17 ani, lotul national de matematicaViorel Andrei Bud are 17 ani, este din Negresti-Oas si invata in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti.

A inceput sa lucreze foarte mult la matematica cand era in clasa a V-a si isi dorea sa isi repare media stricata de o nota 7 primita la un test. Cand si-a dat seama de talentul lui, fostul sau profesor l-a sprijinit in drumul spre performanta.

In ceea ce priveste planurile de viitor, isi doreste sa inteleaga stiinta in profunzime si sa fie fericit.

Pe langa lectura, urmarirea serialelor si iesirile cu prietenii, ii place sa discute probleme de logica si rationament.