1 / 9

Andreea Barbu, Avangate: fetele programator, mai ambitioase

In anumite parti ale Europei, femeile acopera mult din piata totala de munca. De exemplu, in Marea Britanie, conform unui studiu al lui Jane Richardson, regional director la Oracle, 47% dintre job-uri sunt ocupate de femei insa, in IT, mediul este dominat clar de barbati. In aceasta zona, doar 18% sunt femei.


In viitorul apropiat, aproape orice job va avea un element IT. Comisia Europeana estimeaza ca pana in 2015, 90% dintre job-uri vor necesita aptitudini IT. Companiile de pe intreg Globul cauta oameni competenti pentru a angaja in domenii lucrative precum arhitectura cloud, programare, dezvoltare de aplicatii. Oportunitati de acest fel nu se gasesc doar in companii de tehnologie ci si in aproape orice alt sector – retail, turism, manufactura, FMCG si asa mai departe.


Atata timp cat industria si sistemul educational vor face eforturi pentru a sublinia si femeilor ca aceste posturi nu sunt aproape exclusiv adresate barbatilor, vom reusi sa corectam lipsa de echilibru in ceea ce priveste dominanta masculina din cadrul departamentelor IT. Mai mult, oferta va fi mai ridicata, ceea ce va usura mult cautarile angajatorilor si va duce la cresterea dinamicii pietelor.


Wall-Street.ro a discutat cu mai multe doamne si domnisoare ce ocupa pozitii de programatori sau dezvoltatori de aplicatii pentru a sublinia, inca o data, ca aceste functii nu sunt, sub nicio forma, “proprietatea” aproape exclusiva a barbatilor.

Andreea Barbu, Avangate: fetele programator, mai ambitioase


Andreea Barbu are 26 de ani si a terminat in 2009 facultatea de Cibernetica Statistica si Informatica Economica (CSIE) din cadrul ASE. Pentru a isi definitiva studiile, Andreea s-a inscris si in cadrul programului de master – Aprofundare Informatica Economica. Si nu a regretat niciun minut.


In prezent, Andreea detine pozitia de integration team leader in cadrul echipei din Romania a Avangate, lucrand in industria de software de 5 ani.


“Mi-am dorit inca din clasa a noua sa fiu programator. Ma fascineaza ce poti realiza dupa cateva ore de concentrare, de scris cod, indiferent de limbajul folosit. Ma motiveaza foarte mult modul de a crea in mod organizat, dupa reguli bine scrise”, spune ea.


Ea recunoaste faptul ca, daca e sa iei in calcul exclusiv numarul de angajati, IT-ul este o lume dominata de barbati.


“In majoritatea echipelor de programatori, unde exista si fete, acestea ajung relativ rapid in pozitii cheie. Din experienta mea, fetele programator demonstreaza mai multa ambitie si sunt in general mai serioase, mai ambitioase, dorind sa isi demonstreze abilitatile profesionale si sa se faca remarcate”, subliniaza ea, spunand de asemenea ca se simte excelent in mediul in care lucreaza.


I-a trebuit insa timp pentru a se acomoda si a se elibera de anumite pareri preconcepute. “Ca orice angajat, trebuie sa-ti cunosti foarte bine calitatile si sa ai incredere in ceea ce aduci echipei in care lucrezi”.


Un alt zid de care te poti lovi la inceput este varsta.


“De la bun inceput, mi-am dorit sa fiu cea mai buna din echipa, sa livrez cel mai repede si cu cele mai putine bug-uri, fiind unul dintre cei mai tineri membri ai echipei. Iar pentru a ajunge in pozitii cat mai importante este nevoie de foarte multa munca si experienta”, mai spune tanara.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri