Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior: Vrem sa conectam 2.400 de scoli la Internet in 2014

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior: Vrem sa conectam 2.400 de scoli la Internet in 2014

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu (foto) vrea ca pana la finalul anului viitor sa conecteze 2.400 de scoli la Internet, o ambitie despre care spune ca este realizabila.

“Ne-am propus ca pana la finalul anului viitor sa conectam la Internet peste 2.400 de scoli dintr-un total de 3.600 de unitati de invatamant”, a declarat Costoiu care a precizat ca bani exista in sistem pentru viitor si ca Ministerul Educatiei va avea resursele necesare pentru finantarea proiectelor derulate.

El a aratat ca filozodia Ministerului Educatiei tine de o largire a accesului scolilor la Internet , dar si de o pregatire a cadrelor didactice, considerata de aceasta cea mai dificila etapa in planul de dezvoltare a acestui sector.

“Proiectul de informatizare a inceput in urma cu 12 ani si a presupun atat o componenta hardware, una software si formarea profesorilor. Cea din urma s-a dovedit cea mai costisitoare ca timp si eforturi. Sunt nenumarate sesiuni derulate prin proiecte europene care au schimbat nivelul de pregatire al cadrelor didactice”, a completat Costoiu.

Dacian Ciolos, comisar european: Sunt alocati 100 mil. pentru a introduce Internet in toate satele romanesti

Internetul joaca un rol esential in dezvoltarea unei comunitati, in special in domeniul agriculturii, crede Dacian Ciolos (foto), comisar in domeniul agriculturii in cadrul Comisiei Europene.

“Agricultura si alimentatia in viitor nu se pot dezvolta facand abstractie de stiinta comunicatiei, in Romania ne aflam intr-o tara a constrastelor. 40% din romani au declarat ca nu au folosit niciodata Internetul, iar o mare parte dintre acestia se afla in mediul rural. Chiar si asa surprinzator este ca Romania este a doua tara in lume in ceea ce priveste viteza Internetului. Este bugetata suma de 100 de milioane euro pentru a introduce Internetul la sate.

Un sfert din aceasta suma vine din fondurile dezvoltare rurala, restul prin intermediul fondurilor structurale, iar banii ar trebui cheltuiti pana in 2015”, a precizat Ciolos.

El apreciaza de asemenea ca in agricultura toate investitiile facute pentru a creste capacitatea si calitatea productiva risca sa nu fie autentificate daca nu sunt introduse elementele stiintei comunicatiei, ale Internetului.

“Investitiile de azi vor avea un efect maine si o aplicabilitate poimaine.Trebuie facute investitii in aceasta directie, care vor crea totodata si locuri de munca. Internetul este esential pentru mediul rural din Romania, deoarece poate stopa anumite probleme, poate deschide acces la o serie de meserii din mediul rural – acces pe piata muncii si piata europeana, poate fi un stimulent pentru instalarea tinerilor in agricultura. (...) Sunt tineri care incep o activitate in agricultura, dar trebuie sa le oferim si oportunitatea de a face acest lucru. In mediul rural nu este important doar sa produci, ci sa stii sa vinzi”, a mai spus comisarul european in cadrul evenimentului Future Communities.

Neelie Kroes, vicepresedintele Comisiei Europene: Tinerii din Romania sunt speranta generatiilor care urmeaza

Neelie Kroes, vicepresedintele Comisiei Europene: Tinerii din Romania sunt speranta generatiilor care urmeaza

Tinerii inventatori ai Romaniei sunt speranta si gloria generatiilor care urmeaza, a declarat in cadrul evenimentului Future Communities – Neelie Kroes, vicepresedintele Comisiei Europene si Comisarul European pentru Agenda Digitala.

“Sunt foarte multi inventatori tineri in Romania, cu varste de pana in 19 ani. Acestia sunt speranta si gloria zilei de maine si ei trebuie sa beneficieze de tot suportul pentru o buna dezvoltare in viitor. Toti locuitorii Europei trebuie sa vorbeasca despre Europa ca despre un teritoriu, ca despre continent. Toti europenii trebuie sa fie ancorati in lumea digitala. Fiecare european trebuie sa fie digital. Este necesar ca lumea digitala sa faca parte din viata noastra”, a spus Kroes in cadrul Future Communities.

Ea apreciaza de asemenea ca in tara noastra ar trebui redusa diferenta dintre mediul urban si rural, iar acest lucru va trebui facut treptat.

“Intreaga Comunitate Europeana va trebui orientata spre viitor. Fondurile sunt din pacate limitate, darcerul este limita, important este sa ne prioritizam alegerile, tocmai de aceea ar trebui derulate investitii pentru proiecte cu valoare adaugata”, a completat vicepresedintele Comisiei Europene.

Neelie Kroes a mai spus ca un prim pas in acest sens ar fi spargerea barierei de comunicare intre statele europene, prin eliminarea taxei de roaming.

“Vom scapa cat de curand de tarifele in roaming – este o initiativa care va elimina barierele dintre tarile europene – este o opreliste pentru ceea ce inseamna comunicarea intracomunitara”, a incheiat Comisarul European pentru Agenda Digitala.

Raed Arafat continua dezvoltarea telemedicinei

Raed Arafat continua dezvoltarea telemedicinei

Raed Arafat (foto), secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, fondatorul serviciului de urgente SMURD, a precizat ca isi doreste dezvoltarea unui sistem prin care sa poata conecta medicii de familie cu ambulatoriile de specialitate, un program in stransa legatura cu tehnologia denumita “telemedicina”.

“Avem un astfel de proiect pilot in Tulcea si speram sa il implementam si in alta doua judete. Incercam practic sa conectam medicii de familie cu ambulatoriile de specialitate, in asa fel incat medicul de familie sa poata consulta in direct, prin intermediul unei videoconferinte, un medic specialist”, a declarat Raed Arafat in cadrul conferintei Future Communities.

Arafat considera ca in Romania exista o mare problema cu "nu se poate", "nu cred ca merge", "nu-mi trebuie", " iar aceste probleme nu sunt neaparat la nivelul de varf, ci la nivelul intermediar, cel de punere in executie a acestor proiecte.

"Aceste atitudini trebuie depasite, sa putem sa spunem cuiva care nu poate sa faca ceva: multumim, vine altcineva care vrea sa faca. Eu cred ca asta e foarte important, lucru pe care nu prea reusim sa-l facem, dar astfel de proiecte schimba mentalitati. Astfel de proiecte au nevoie de leadership, de accesare de fonduri europene si au nevoie de consistenta si de viziune si continuitate", a subliniat Arafat.

Secretarul de stat a adaugat ca daca proiectul de telemedicina ar fi fost oprit la un an de la demararea sa, nu se mai putea vorbi de acest proiect in ziua de astazi si de beneficiile sale pentru oameni.

"Daca totusi a fost adoptat si implementat si continua sa se intareasca, asta ii permite sa aiba si rezultate. Numai in Bucuresti, transmisii de telemedicina intre masinile SMURD-ului si masinile ambulantei si dispeceratul ISU cu SMURD-ul si Spitalul Floreasca sunt in jurul a 15.000 pe an", a aratat Raed Arafat.

Dan Nica, ministrul Comunicatiilor: IT-ul si comunicatiile raman cheia dezvoltarii Romaniei

Dan Nica, ministrul Comunicatiilor: IT-ul si comunicatiile raman cheia dezvoltarii Romaniei

Internetul si dezvoltarea noilor tehnologii vor ajuta si vor facilita accesul oamenilor la informatii, dar vor oferi si o eficientizare a timpului petrecut la sediul unei institutii publice pentru achitarea taxelor sau a impozitelor.

“Va trebui sa facem aceste lucruri posibile si sa intervenim acolo unde piata nu o poate face. Vizam introducerea tehnologiei 4G. Fara 4G nu vom putea vorbi de noi servicii, acces la Internet acolo unde infrastructura nu o permite, precum si dezvoltarea laboratoarelor de informatica din scoli la nivelul intregii tari”, a precizat Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, in cadrul evenimentului Future Communities.

El apreciaza ca in ultimii 10 ani peste 100.000 de calculatoare au intrat in posesia unitatilor de invatamant, iar procesul de implementare va continua.

In plus, ministrul Dan Nica a precizat ca proiectul in valoare de 12 milioane de euro castigat in vara anului 2010 de catre Omnilogic, denumit eRomania, va fi pus in functiune in luna noiembrie.

“O continuare fireasca in domeniu va fi si proiectul eRomania, care in prezent se afla in stadiu de testare a securitatii si care in luna noiembrie va deveni functional”, a completat Nica.

Prin intermediul acestuia ar trebui realizat un portal cu informatii despre toate localitatile din tara.

Catalin Cretu, director general VISA: Facem legi pentru 1990, nu pentru secolul 21

Catalin Cretu, director general VISA: Facem legi pentru 1990, nu pentru secolul 21

Catalin Cretu (foto), directorul general VISA Romania s-a aratat deranjat de legislatia aplicata in Romania in ceea ce priveste nerenuntarea la platile cu cash in schimbul celor cu cardul sau pe Internet, in special pentru plata taxelor si impozitelor locale.

“Oameniilor li se specifica sa isi achite taxele in numerar, nefiind sprijinita plata cu cardul. Acest lucru se intampla cel mai des la institutiile publice si directiile de taxe si impozite atat din mediu rural cat si in cel urbat”, a declarat in cadrul conferintei Future Communities – directorul general VISA Romania.

El a precizat ca acesta sio gestionare deficitara a fondurilor cat si a unei infrastructuri greoaie au facut ca proiectul “Ghiseul.ro” sa aiba in ultimii doi ani o penetrare atat de scazuta.

Lansat la finalul lunii martie 2011, serviciul de taxe si impozite online “Ghiseul.ro” este disponibil in prezent la sub 2% din totalul primariilor din Romania.

Cretu a precizat ca in prezent Ministerul Muncii gestioneaza un volum imens de bani care se duce dinspre stat catre 1,2 milioane de familii care primesc ajutoare de stat.

“Exista discutii pentru eficientizarea controlului si costurilor. Facem legi pentru 1990, nu pentru secolul 21”, a incheiat acesta.

Conform datelor Visa Europe, in Romania sunt active circa 14 milioane de carduri bancare, jumatate fiind sisteme Visa.