Amprente

Amprente

Apple a inclus senzor de amprenta in iPhone 5s anul trecut, Samsung copiind compania americana si introducand de asemenea un sistem similar pentru Galaxy S5. Tablete Galaxy S includ de asemenea un astfel de senzor. Practic, poti accesa device-ul pe baza amprentei, fara sa mai trebuiasca deci sa tastezi o insiruire de cifre.

Senzorul iPhone functioneaza bine, chiar si daca degetul este plasat in mai multe unghiuri, dar pare sa aiba probleme atunci cand degetul este umed. In aceasta din urma situatie, se poate folosi insa, ca solutie „back-up”, tastarea unui cod.

Solutia Android este similara, dar nu recunoaste decat 3 degete (fata de 5 in cazul Apple) si trebuie sa misti degetul de sus in jos pe buton pentru a recunoaste degetul, nu pur si simplu sa il tii timp de o secunda. Atingerea poate fi folosita pentru a te autentifica in cazul, de exemplu, cumparaturilor realizate prin PayPal sau sa accesezi modul privat.

Alternative Android

Alternative Android

Majoritatea telefoanelor cu sistem de operare Android au alternative la passcode-urile traditionale sub meniurile „Security” sau „Lock screen”, in setari. In loc de parole numerice, poti opta pentru o parola obisnuita. Poti alege de asemenea o combinatie de cifre, litere si alte caractere, lucru care creste in mod considerabil securitatea terminalului. Desi aceasta creste, scade viteza cu care iti poti accesa propriul device.

O alta optiune, numita Pattern, te lasa sa desenezi pe ecran – ti se prezinta noua puncte si trebuie sa conectezi cel putin patru dintre ele. Desi este mai sigur sa dai cu degetul pe ecran in loc de a scrie, este mai putin sigur. De exemplu cineva iti poate recunoaste parola uitandu-se la urmele de pe ecran.

Knock, knock

Knock, knock

Noul telefon G3 al LG, lansat la finalul lunii iulie, ofera Pattern-ului o schimbare. Imagineaza-ti un patrat divizat in patru cadrane. Creezi un cod apasand in diferite cadrane intr-o anumita ordine pe care sa o tii minte,precum stanga sus, dreapta sus, stanga jos si dreapta sus. Sunt necesare cel putin trei atingeri, dar poti folosi si opt, pentru peste 80.000 de combinatii posibile. Acest cod, cunoscut ca „Knock Code”, nu lasa urme pe ecran care pot fi folosite de infractori in cazul furtului terminalului mobil.

Mai mult, poti micsora cadranele intr-un singur coltisor astfel incat sa nu fie evident ce cadran atingi atunci cand esti in public. Dupa sase greselim trebuie sa te loghezi in contul de Google pentru a putea folosi telefonul.