1 / 5

Nokia va produce la Cluj

Gigantul finlandez Nokia a ales Romania ca locatie pentru cea de-a unsprezecea fabrica pe care o construieste. Cresterea volumului de vanzari pentru telefoanele mobile la nivel global i-a determinat pe cei de la Nokia sa deschida inca o fabrica pentru a raspunde cererii din piata.

Oficialii corporatiei au ales Clujul ca locatie pentru cea de-a unsprezecea fabrica pe care o construieste datorita costurilor competitive, dar si a nivelului educational din orasul universitar si al fortei de munca disponibile. Distanta relativ mica de fabrica de la Komarom, din Ungaria, a reprezentat un avantaj pentru judetul transilvanean.

Investitia anuntata se ridica initial la valoarea de 60 milioane de euro, garantand atragerea a aproximativ 500 de angajati pana la sfarsitul anului 2007 si a 3500 de oameni, dupa ce fabrica va fi complet operationala. Insa, potrivit oficlialilor, construirea fabricii presupune consturi cu 15% mai ridicate, ca urmare a cresterii preturilor pe piata locala, cat si din cauza costurilor ridicate de transport pentru materialele aduse din afara tarii. Investitia totala se ridica in acest caz la aproximativ 70 milioane euro.

Nokia va produce de anul viitor la fabrica din Cluj terminale din gama middle si low end, care vor intra si pe piata romaneasca, potrivit lui Alan Knight, Project Director pentru Nokia.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri