AOL Time Warner, 2000

AOL Time Warner, 2000Gigantul web AOL si compania de divertisment Time Warner si-au unit fortele in anul 2000, printr-o tranzactie de 164 miliarde de dolari. Contractul, anuntat pe 10 ianuarie 2000, inaintat catre autoritati pe 11 februarie, impunea o structura prin care fiecare companie se tranforma intr-o entitate nou creata, scrie publicatia electronica Silicon.com.

Comisia Federala pentru Comert a incheiat afacerea pe 14 decembrie 2000 si a dat aprobarea finala in 2001. Compania a incheiat fuziunea in aceeasi zi. Tot in aceeasi zi, fuziunea a fost aprobata si de Comisia Federala pentru Comunicare, iar Comisia Europeana isi daduse deja acordul in luna octombrie a anului 2000.

Actionarii AOL detineau 55% din actiunile noii companii, in timp ce actionarii Time Warner ramaneau cu 45%, ceea ce insemna ca AOL achizitionase Time Warner.

Parteneriatul nu a fost, insa, profitabil, iar noua companie a afisat in 2002 pierderi 99 miliarde de dolari, cele mai slabe rezultate afisate de AOL pana atunci.

WorldCom Communications si MCI, 1998

WorldCom Communications si MCI, 1998Compania de telcomunicatii WorldCom Communications a achizitionat in 1998 operatorul MCI pentru aproximativ 37 de miliarde de dolari. Intentia de achizitie a fost facuta publica in noiembrie 1997, cand cele doua companii au anuntat fuziunea pentru crearea MCI WorldCom.

In procesul de fuziune, compania WorldCom a fost nevoita sa plateasca aproape 7 miliarde de dolari catre British Telecom, pentru o participatie de 20% pe care englezii o detineau in MCI.

La putin timp dupa achizitia MCI, industria telecomunicatiilor din Statele Unite a suferit o scadere a activitatii, astfel ca strategia de dezvoltare MCI WorldCom a fost afectata, compania fiind nevoita sa renunte la fuziunea cu Sprint Corporation, preconizata pentru anul 2000. Incepand din 1999 si pana in mai 2002, compania a folosit metode frauduloase de contabilitate pentru a-si masca pierderile.

WorldCom a declarat faliment in 2002, devenind cel mai mare esec din istoria Statelor Unite, pentru ca nu a reusit sa faca fata competitiei brutale a preturilor.

HP si Compaq, 2001

HP si Compaq, 2001Cand HP a achizitionat Compaq pentru 25 de miliarde de dolari, afacerea a fost considerata cea mai tranzactie din istoria sectorului. Numerosi actionari ai HP s-au opus tranzactiei.

Ulterior tranzactiei au fost divulgate informatii conform carora HP a acceptat sa plateasca doua milioane de dolari pentru ca Deutsche Bank sa asiste si sa ajute fuziunea.

In 2003, Deutsche Bank a fost acuzata de autoritatile americane ca a esuat sa demaste un conflict de interese intre clienti, iar banca a fost penalizata cu o amenda civila de 750.000 de dolari. Deutsche Bank a consimtit, fara sa admita sau sa nege concluziile.

Symantec si Veritas, 2004

Symantec si Veritas, 2004In decembrie 2004, Symantec si Veritas si-au anuntat planurile de fuziune, intr-o afacere care valora 13,5 miliarde de dolari, formand o companie puternica, cu venituri de 5 miliarde de dolari anual din sisteme de securitate si software pentru management-ul datelor stocate.

Actionarii Symantec au aprobat fuziunea in iunie 2005, astfel ca 5 iulie 2005 a devenit prima zi de lucru a noii companii.

Afacerea a avut rolul de a consolida compania pe piata software pentru intreprinderi. Nou-infiintata companie opereaza sub numele Symantec, John W. Thompson fiind presedinte si CEO. Directorul executiv al Veritas, Gary L. Bloom, devine vice-presedinte.

Symantec a deschis de curand in Capitala o reprezentanta locala si estimeaza sa atinga anul acesta o crestere a vanzarile de 70% fata de 2007, mizand in urmatorii doi ani pe o cota de 50% pentru piata de solutii antivirus din Romania

Oracle si Peoplesoft, 2004

Oracle si Peoplesoft, 2004PeopleSoft reprezinta cea mai mare achizitie facuta de Oracle in ultimii ani. Oracle a platit pentru compania de software aproximativ 10,3 miliarde de dolari. Oracle a redus cu aproximativ 5.000 de locuri, iar din cadrul PeopleSoft au fost pastrati doar 90% din angajati.

Tranzatia a fost finalizata in ianuarie 2005, iar CEO-ul Oracle, Larry Ellison a declarat ca aceasta achizitie ar trebui sa ii satisfaca apetitul pentru fuziuni majore, adica mai mari 200 de milioane de dolari, pentru un timp.

Oracle a achizitionat anul acesta producatorul de software de afaceri BEA Systems pentru 8,5 miliarde de dolari. Oracle va plati 19,375 dolari pe actiune, peste nivelul de 17 dolari pe titlu oferit anul trecut, cand BEA a respins propunerea argumentand ca pretul avansat este prea scazut.

Miliardarul Icahn, care detine o participatie de 13,22% la BEA, a insistat pentru vanzarea companiei, argumentand ca integrarea acesteia in structura unui producator de software mai mare ar contribui la reducerea semnificativa a costurilor.

Cresterea economica a Oracle s-a accelerat in ultimii ani odata cu efervescenta achizitiilor, eliminand competitia facuta de micii producatori de aplicatii. Aceste achizitii au intarit portofoliul companiei.