Firmele de outsourcing, primele victime ale crizei

Firmele de outsourcing, primele victime ale crizeiFirmele romanesti se vor confrunta cu mari probleme daca nu vor constientiza gravitatea crizei, crede Radu Georgescu. Acesta estimeaza ca atitudinea managerilor din Romania, dublata de criza mondiala, va genera un lant de falimente pe piata locala mai ales din cauza faptului ca unii dintre jucatorii din IT depind de clienti externi care au dat deja faliment, dar si reducerii semnificative a bugetelor de dezvoltare.

“Primele firme din IT care au dat deja faliment sunt cele care se ocupa de outsourcing, pentru ca majoritatea clentilor lor sunt firme straine care au dat faliment ori si-au redus business-ul. Firmele de outsourcing sunt mici si nu au capacitatea de a face fata unei crize de doi ani de zile”, a mai declarat Radu Georgescu, insistand pe faptul ca aceste firme vor fi tinte predilecte pentru faliment, mai ales cele care depind de un singur client.

„Observ o criza majora pe plan mondial, iar in Romania va fi si mai rau, insa noi, grupul de companii Gecad, vom fi doar usor afectati de criza intrucat am prins valul de acum cinci luni din Statele Unite pentru ca vindem foarte mult in strainatate”, a mai declarat presedintele Radu Georgescu, unul din primii antreprenori romani care a facut afaceri profitabile in America, vanzand antivirusul RAV companiei Microsoft.

Oficialul Gecad este de parere ca pe piata poate rezista doar o companie care va percepe criza globala izbutind sa se uite in sinea ei afirmand cu realism "ca o sa fie rau“.

„Companiile romanesti, care considera ca traim intr-un «glob de sticla» in Romania si cred ca piata locala nu va fi afectata de criza, neluand masuri de siguranta, vor fi lovite foarte puternic si mortal. Vom avea foarte multe falimente, in urmatoarea perioada”, a mai declarat Georgescu.

Piata de IT din Romania va scadea anul viitor cu 20-30%, estimeaza Radu Georgescu, desi in mod normal ar fi trebuit sa cunoasca o crestere semnificativa.

“Piata o sa scada pentru ca, in situatie de criza, IT-ul este printre primele bugete pe care o companie le taie. Daca firmele nu mai au buget pentru IT, producatorii de solutii informatice nu vor mai avea clienti”, opineaza Radu Georgescu

Gecad si-a mutat focusul de vanzari si face recrutari in Asia

Gecad si-a mutat focusul de vanzari si face recrutari in AsiaGecad Group si-a mutat focusul de vanzari catre China, Rusia, Japonia si Orientul Mijlociu in contextul crizei financiare, iar compania face recrutari in Rusia si China.

“Am mutat concentrarea de vanzari din zonele foarte lovite in tari mai putin afectate, chiar daca avem un birou in Statele Unite, pe care il vom pastra. Pe masura ce trece valul, zonele afectate isi vor reveni. In acest moment este o situatie foarte grava in SUA, in Europa este un context mai dificil, iar in China nu vad probleme”, spune Radu Georgescu, care se astepta ca, in viitor, valul sa se mute si in Asia, iar SUA sa isi revina din hemoragia financiara.

In acest moment, compania face recrutari in Rusia si China, iar planul de dezvoltare pentru Axigen, solutia de mesagerie electronica dezvoltata de Gecad, a fost mutat pe Orientul Mijlociu China si Japonia, urmand ca intr-un an jumatate sa revina asupra Europei de Vest si SUA.

“Pastram biroul din Statele Unite si facem angajari in China si in Rusia, in zone care sunt mai ferite de aceasta situatie, si aici vorbim de Avangate. In ceea ce priveste Axigen (n.r.: solutia de mesagerie lansata de Gecad), aceasta se focalizeaza pe vanzari pe Orientul Mijlociu, China, Japonia - zone care sunt ferite de criza, urmand ca intr-un an jumatate sa revenim in zona SUA si Europa de Vest”, a mai declarat Radu Georgescu.

Listare in 3-5 ani

Listare in 3-5 aniGecad Group nu a renuntat la intentia de cotare la bursa a Axigen, dar termenul a crescut la 3-5 ani din cauza crizei de pe pietele de capital internationale.

„Noi avem intentii de cotare la bursa si le pastram in continuare, insa pe un termen de 3-5 ani. Am convingerea ca bursele isi vor reveni peste 2-4 ani. Atunci ne putem cota linistiti intr-o crestere onesta. Acest moment nu este potrivit pentru cotarea la bursa, dar lucram in directia cotarii la bursa”, a mai declarat Radu Georgescu.

Potrivit acestuia, companiile grupului Gecad fac toate pregatirile necesare cotarii la bursa atunci cand va fi momentul. ”Din 2011 incepem sa discutam despre listarea Avangate si Axigen”, a mai spus Georgescu.

Gecad nu vrea pentru moment un alt investitor strategic, insa daca va veni o oferta importanta compania ar putea-o lua in considerare.

„Un investitor strategic ajuta absolut oricand, dar nu avem in minte in momentul acesta asa ceva. Ma intalnesc in cadrul conferintelor la care particip cu o multime de investitori, iar asta o fac de zece ani. In cazul in care un investitor ne va pune pe masa o oferta, orice ar fi posibil, dar in acest moment nu vad asa ceva”, ne-a mai declarat presedintele Gecad.

In urma cu un an, consortiul format din Global Finance si 3TS-Cisco Growth Fund a cumparat 11,76% din actiunile companiei Gecad Technologies /Axigen in schimbul sumei de doua milioane de euro. Aceasta tranzactie evalua compania, la doi ani de la lansare, la peste 17 milioane de euro.