Cutremur in industria IT

Cutremur in industria ITSun Microsystems Inc (Sun) a anuntat vineri ca isi va reorganiza personalul pentru a contracara efectele crizei financiare, informeaza presa internationala.

Compania va disponibiliza intre 5.000 si 6.000 de oameni pentru a face fata declinului cererii pentru produsele sale de baza, serverele cu sistem de operare open-source Unix, in randul marilor corporatii.

Sun a dat primele semne ca este afectat de criza economica pe 30 octombire, cand a facut publice rezultatele companiei pentru primul trimestru al 2008. Acestea indicau pierderi de 1,68 de miliarde de dolari la o cifra de afaceri de 2,99 de miliarde de dolari, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand a fost inregistrat un profit de 89 de milioane de dolari la vanzari de 3,22 de miliarde de dolari. Prin concediarea a 18% din personal, Sun spera sa isi reduca costurile cu 800 de milioane de dolari anual.

“Sectorul tehnologic este cea mai noua victima a crizei financiare”, a declaratJohn Challenger, directorul executiv al CGC. Trendul concedierilor din IT si telecomunicatii poate fi observat nu numai in SUA, ci si la nivel mondial.

O alta companie din IT afectata de criza actuala este Advanced Micro Devices (AMD). AMD a incercat pe parcursul ultimului an sa isi micsoreze costurile de operare prin reducerea a 10% din locurile de munca la nivel global. In ciuda tuturor eforturilor, compania a raportat pierderi de 67 de milioane de dolari la venituri nete de 1,78 miliarde de dolari in al treilea trimestru (T3) al 2008.

Ca urmare, AMD a anuntat la inceputul lui noiembrie ca celor 1.650 de disponibilizati li se vor adauga inca 500, reducand numarul de posturi in cadrul companiei la 14.900.

Hewlett-Packard (HP), cel mai mare producator de calculatoare din lume, este inca o companie de IT care a efectuat reduceri de personal in toamna aceasta.

HP a anuntat la mijlocul lui septembrie ca va disponibiliza in jur de 25.000 de oameni pe parcursul a trei ani, adica jumatate din personalul diviziei din SUA, dupa ce a achizitionat Electronic Data Systems (EDS).

Restructurarea personalului vine ca o consecinta a fuziunii dintre cele doua companii si are scopul de a eficientiza activitatea lor, dar va aduce si recuperari de 1,8 miliarde de dolari in urmatorii trei ani.

Wall-Street lanseaza astazi Harta Crizei Economice, o unealta utila pentru vizualizarea efectelor crizei economice - judet cu judet.

Concedierile din telecomunicatii

Concedierile din telecomunicatiiBritish Telecom (BT), principalul operator al retelei de telefonie fixa si internet prin cablu din Marea Britanie, va disponibiliza 10.000 de angajati pana in martie 2009, a declarat presedintele executiv al companiei, Ian Livingston, pentru BBC.

El sustine ca restructurarea personalului companiei nu este o consecinta directa a crizei financiare, dar crede ca “actiunile decisive” sunt necesare pentru reducerea costurilor operationale si pentru eficientizarea companiei. Profitul BT a scazut cu 11% in cel de-al treilea trimestru al 2008 pana la valoarea de 590 de milioane de lire sterline.

Dintr-un total de 160.000 de oameni, BT va concedia 4.000 de angajati proprii si 6.000 de colaboratori. Prin aceasta masura, compania va economisi 75 de lire sterline pe secunda, dar va da inca o lovitura economiei engleze. Conform statisticilor oficiale, in jur de 1.500 de britanici sunt disponibilizati zilnic, in timp ce guvernul estimeaza ca numarul total al somerilor va atinge 2 milioane in preajma Craciunului.

In ciuda impactului social negativ, investitorii par a fi de acord cu restructurarea BT. Dupa ce anuntul a fost facut public, cotatia actiunilor a crescut cu 7,5 puncte procentuale.

Virgin Media, un alt operator britanic de telecomunicatii, a anuntat saptamana trecuta ca va disponibiliza 2.200 de angajati, aproximativ 15% din totalul lor, pana in 2012.

Compania de telecom isi va reduce costurile cu 120 de milioane de lire sterline si spera ca masura sa contribuie la acoperirea datoriilor de 6,2 miliarde de lire sterline.

Vodafone, cel mai mare grup de telecomunicatii mobile din lume, cu divizii in 26 de tari si retele partenere in alte 40 de tari, duce si el o politica de reducere a costurilor operationale in contextul crizei financiare. Saptamana trecuta, Vittorio Colao, directorul executiv Vodafone, a anuntat ca 20% din personalul companiei din Europa de Vest ar putea fi concediat pentru a economisi in jur de un miliard de lire anual.

Pana in momentul de fata, compania de telecomunicatii a micsorat de doua ori tinta de vanzari pentru 2008 din cauza reducerii bugetului consumatorilor, de la 40,7 de miliarde de lire sterline la 38,8 de miliarde.

Profitul de 5,7 miliarde de lire sterline anuntat de Vodafone dupa primele doua trimestre ale 2008 a fost realizat pe baza castigurilor din operatiunile internationale pe pietele in expansiune, ca cele din Turcia, India sau Estul Europei, nu cele mature din Europa de Vest.

Programul de disponibilizari demarat de Nokia- Siemens Networks (NSN), companie detinuta in mod egal de cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, Nokia, si conglomeratul Siemens, continua intr-un ritm accelerat din cauza crizei financiare.

Asemenea Vodafone, NSN a anuntat saptamana trecuta concedierea a 750 de angajati in Finlanda, 500 in Germania, 50 in Egipt si 20 in SUA. La sfarsitul restructurarii personalului, NSN va avea 60.000 de angajati. Nokia preconizeaza ca va disponibiliza aproximativ 600 de angajati, dintre care 200 din Finlanda, din cadrul diviziilor de marketing si vanzari, incepand cu 1 ianuarie 2009.

Motorola a fost si ea afectata de criza financiara mondiala, inregistrand pierderi de 244 de milioane de lire in T3 2008. Ca atare, compania a anuntat la finele lui octombrie disponibilizarea a 3.000 de oameni, pe langa cei 9.000 care au fost deja concediati anul acesta. Restrangerea activitatii Motorola este o consecinta a scaderii cifrei de afaceri realizata de divizia ce produce telefoane mobile. Vanzarile realizate in 2008 au scazut cu 31% pana la 1,9 miliarde de lire sterline, in timp ce pierderile au crescut de la 152 de milioane de lire sterline pana la 518 milioane de lire sterline.

Internet-ul, lovit de criza internationala

Internet-ul, lovit de criza internationalaCriza economica a prejudiciat si angajatii unor companii precum Yahoo!, eBay sau LinkedIn.

In urma scaderii profitului cu 64%in T3 si miscorarii venitului net de la 151,3 milioane de dolari anul trecut la 54,3 de milioane de dolari in 2008, Yahoo! a decis concedierea a 1.500 de oameni, echivalentul a 10% din totalul angajatilor.

Din cauza scaderii volumului vanzarilor la cel mai jos nivel din 1988, eBay va disponibiliza 1.600 de angajati pentru a reduce anual costurile cu 150 milioane de dolari.

LinkedIn Corp., grupul care detine cel mai mare site de socializare de business din lume, a anuntat ca va disponibiliza 36 de angajati, adica 10% din posturi, parte din strategia de restructurare a companiei.