1 / 4

Cutremur in industria IT

Sun Microsystems Inc (Sun) a anuntat vineri ca isi va reorganiza personalul pentru a contracara efectele crizei financiare, informeaza presa internationala.

Compania va disponibiliza intre 5.000 si 6.000 de oameni pentru a face fata declinului cererii pentru produsele sale de baza, serverele cu sistem de operare open-source Unix, in randul marilor corporatii.

Sun a dat primele semne ca este afectat de criza economica pe 30 octombire, cand a facut publice rezultatele companiei pentru primul trimestru al 2008. Acestea indicau pierderi de 1,68 de miliarde de dolari la o cifra de afaceri de 2,99 de miliarde de dolari, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand a fost inregistrat un profit de 89 de milioane de dolari la vanzari de 3,22 de miliarde de dolari. Prin concediarea a 18% din personal, Sun spera sa isi reduca costurile cu 800 de milioane de dolari anual.

“Sectorul tehnologic este cea mai noua victima a crizei financiare”, a declaratJohn Challenger, directorul executiv al CGC. Trendul concedierilor din IT si telecomunicatii poate fi observat nu numai in SUA, ci si la nivel mondial.

O alta companie din IT afectata de criza actuala este Advanced Micro Devices (AMD). AMD a incercat pe parcursul ultimului an sa isi micsoreze costurile de operare prin reducerea a 10% din locurile de munca la nivel global. In ciuda tuturor eforturilor, compania a raportat pierderi de 67 de milioane de dolari la venituri nete de 1,78 miliarde de dolari in al treilea trimestru (T3) al 2008.

Ca urmare, AMD a anuntat la inceputul lui noiembrie ca celor 1.650 de disponibilizati li se vor adauga inca 500, reducand numarul de posturi in cadrul companiei la 14.900.

Hewlett-Packard (HP), cel mai mare producator de calculatoare din lume, este inca o companie de IT care a efectuat reduceri de personal in toamna aceasta.

HP a anuntat la mijlocul lui septembrie ca va disponibiliza in jur de 25.000 de oameni pe parcursul a trei ani, adica jumatate din personalul diviziei din SUA, dupa ce a achizitionat Electronic Data Systems (EDS).

Restructurarea personalului vine ca o consecinta a fuziunii dintre cele doua companii si are scopul de a eficientiza activitatea lor, dar va aduce si recuperari de 1,8 miliarde de dolari in urmatorii trei ani.

Wall-Street lanseaza astazi Harta Crizei Economice, o unealta utila pentru vizualizarea efectelor crizei economice - judet cu judet.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri