Prioritatea numarul 1 pe lista ministrului

Prioritatea numarul 1 pe lista ministrului“Prioritatea mea este una singura – timpul romanului”, a declarat Sandu, intr-un interviu acordat Wall-Street.

Pentru anul 2009, MCSI are 14 strategii in lucru, printre care Strategia de Broadband, cea de tranzitie de la televiziunea analogica la digitala, proiectul eRomania, Administratia Publica Minimala, Strategia Nationala pentru Serviciul Universal, care vor fi finalizate si integrate in Strategia Nationala Romania Digitala – eRomania pentru o Societate Informationala.

“Un interes deosebit il acorda MCSI initiativelor care vizeaza absorbtia cat mai rapida si mai eficienta de fonduri comunitare si dezvoltarea serviciilor integrate, care sa genereze in primul rand interoperabilitatea intre institutiile statului”, spune ministrul Sandu.

In acest sens, in luna mai a acestui an, a fost semnat primul contract de finantare cu Ministerul Sanatatii, care prevede implementarea sistemului national de prescriptie electronica si are un buget total de 88.714.500 lei.

In prezent, la jumatate de an de la preluarea mandatului, Gabriel Sandu a mai reusit sa promoveze in Guvern Strategia de broadband. Prin implementarea acesteia, vor fi generate noi locuri de munca, iar prin promovarea ei, s-a reusit deblocarea unor fonduri structurale, in valoare de 84 milioane euro.

Internetul de banda larga se inscrie in programul anti-criza al Uniunii Europene.

Mai mult, acesta a finalizat si a promovat in Guvern, in conformitate cu obligatiile asumate in raporturile cu Uniunea Europeana, si strategia de trecere de la transmisiunea de tip analogic la cea de tip digital, care va crea premisele dezvoltarii infrastructurii de telecomunicatii moderne in Romania.

“In plus, am semnat un protocol de colaborare cu Ministerul IMM-urilor in vederea dezvoltarii a 10 parcuri de soft, am semnat protocoale de colaborare cu universitati pentru a garanta un nivel superior de credibilitate si conformitate partii de informare a eRomania, am initiat un proiect national prin care vor fi instalate 345 de hotspoturi care vor oferi accesul gratuit la Internet cetatenilor si exemplele ar putea continua”, arata Sandu.

Ministrul intentioneaza sa isi prezinte bilantul de sase luni de la preluarea mandatului, care va cuprinde toate initiativele din aceasta perioada.

Ce urmeaza

Ce urmeazaUnul din principalele scopuri ale MCSI este acela de a accesa in cel mai scurt timp, daca este posibil chiar pana la sfarsitul anului, intreaga suma de 383 milioane euro alocata de catre UE pentru urmatorii patru ani.

“Ne propunem sa realizam proiecte prin care sa implementam o parte a strategiilor nationale din domeniu din bani europeni.

Iar aici trebuie sa precizez ca pana la sfarsitul acestui an, vom incepe implementarea Strategiei Nationale “Romania Digitala – eStrategie pentru o Societate Informationala”, care promoveaza 14 directii de actiune”, explica Sandu.

Directiile de actiune mentionate se materializeaza in tot atatea strategii pe care Ministerul Comunicatiilor le va promova. Acestea sunt: Strategia de trecere de la analogic la digital; Strategia nationala pentru serviciul universal; Strategia de Broadband; Strategia de e-Incluziune; Strategia Directiva Servicii – Crearea Punctului Unic de contact; Strategia de interoperabilitate; Strategia pentru IT; Strategia de spectru; Strategia Administratie publica minimala; Strategia nationala Domenii.ro si Domenii.eu; Strategia Telecomunicatii; Strategia Cyber Crime; Strategia e-Romania; Strategia pentru serviciile postale.

“Eu cred ca bugetul alocat de Guvern Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, 0,15% din PIB, si accesarea fondurilor structurale europene vor permite MCSI sa realizeze o mare parte din proiecte”, adauga ministrul.

Avand in vedere ca la nivel european si mondial, domeniul IT&C este considerat unul dintre cele mai eficiente si fezabile moduri de atenuare a efectelor crizei, rolul MCSI vizeaza identificarea unor solutii de criza in contextul international, demersuri care vor crea si locuri de munca, este de parere el.

Pentru a sprijini companiile care activeaza pe piata locala de IT&C, avand in vedere actuala criza financiara internationala, ministerul pregateste o serie de proiecte pentru investitii. Sandu isi propune sa actualizeze si sa imbunatateasca legislatia prin identificarea de facilitati pentru investitorii in domeniul IT&C.

“Avem in vedere stimularea cererii prin incurajarea adoptarii solutiilor novatoare, incurajarea cercetarii/dezvoltarii si a parteneriatelor cu mediul academic, o serie de facilitati proprii sectorului, precum si cresterea numarului de specialisti in domeniul IT, un important avantaj comparativ, care face Romania o destinatie favorita pentru companiile multinationale.

Vom prelua toate proiectele care au potential si vom dezvolta unele proiecte semnificative pentru care s-a facut prea putin, cum ar fi Punctul Unic de Contact Electronic. De asemenea, si relatia cu operatorii strategici constituie o prioritate, mai ales in aceasta perioada de criza, in care avem nevoie de mentinerea si crearea de noi locuri de munca”, afirma ministrul comunicatiilor si societatii informationale.

Criza economica - fara efecte majore asupra sectorului comunicatiilor

Criza economica - fara efecte majore asupra sectorului comunicatiilorIn ceea ce priveste sectorul comunicatiilor electronice, el spune ca nu putem discuta de un efect major al crizei economice asupra lui, acesta situandu-se dupa parerea sa printre cel mai putin afectate la nivelul economiei.

In sustinerea acestei afirmatii, ministrul Sandu invoca trei motive cheie:

1. Cetateanul va avea nevoie sa comunice, prin urmare aceasta necesitate a lui va exista si in aceasta perioada de criza, poate ca se va ajunge la o scadere a bugetului alocat (la nivelul unui cetatean) pentru un astfel de serviciu, dar in nici un caz nu se va renunta la el.

2. Investitiile la nivelul infrastructurii si serviciilor va fi mai mic fata de anii anteriori, dar ministerul, prin intermediul masurilor pe care doreste sa le aplice in acest an, va incerca mentinerea acestora cel putin la un nivel comparabil cu anii anteriori.

3. Serviciile furnizate de catre operatori (voce, Internet, etc.) sunt la un cost de utilizare a lor, relativ mic in comparatie cu unele state membre UE, astfel cresterea numarului de utilizatori va avea aceeasi panta crescatoare si in acest an.

“Domeniul IT&C este la ora actuala unul dintre domeniile cele mai productive si in plina dezvoltare, asigurand eficientizarea proceselor decizionale, dezvoltarea relatiilor interumane si a mediului de afaceri. Pe langa acest rol de dezvoltare, domeniul IT&C contribuie activ la cresterea competitivitatii economice si dezvoltarea unui mediu sanatos de afaceri. Avem astfel ocazia sa exploatam potentialul tehnologic al Romaniei si sa cream premisele unei societati informationale”, conchide Gabriel Sandu.