1 / 4

RCS&RDS

Chiar daca RCS&RDS, cel mai important operator de cablu de televiziune si Internet pe piata locala, este controlat de Zoltan Teszari, cel mai bogat om de afaceri din domeniul IT&C si unul dintre cei mai instariti proprietari din economia romaneasca, cu o avere in 2008 de aproximativ 400 de milioane de euro, potrivit Forbes Romania, compania nu a fost ocolita de criza.

Operatorul cu afaceri de 386,7 milioane de euro in 2008 a majorat in iarna trecuta de doua ori tarifele la cablu, internet si telefonie, in iunie grupul hotelier Unita Turism, detinut de omul de afaceri de Josef Goschy cerea falimentul companiei pentru neplata unor datorii din 2008 de 55.000 de lei, iar la sfarsitul lui august, actionarii RCS&RDS anuntau ca vor discuta o posibila majorare de capital cu 207,8 milioane de lei.

Majorarile de preturi, dar si posibila recapitalizare a companiei pot ajuta operatorul sa continue investitiile in servicii noi pentru a rezista in lupta cu UPC si Romtelecom, dar mai ales sa-si diminueze pierderile de aproximativ 22,9 milioane de euro de anul trecut (fata de un profit de 18,5 milioane de euro in 2007), sa reduca datoriile de aproape 613,3 milioane de euro si sa asigure banii necesari pentru rambursarea creditului de 500 de milioane de dolari facut in 2007 la ING Bank Amsterdam si Citibank N.A. Londra, unul dintre cele mai mari imprumuturi realizate la nivelul companiilor private din Romania.

Insa, tot in acest an, RCS&RDS a facut achizitii si a lansat noi servicii.

Astfel, in iulie, operatorul lansa cu 1,4 milioane de euro postul de televiziune Digi Sport, iar in aceeasi luna cumpara pentru aproximativ cinci milioane de euro 30.000 de clienti de la New Com Telecomunicatii, companie infiintata in 2007 la Cluj.

Achizitia clientilor de la New Com Telecomunicatii era un pas asemanator cu cel facut in martie de Romtelecom, care a cumparat acelasi numar de clienti de la compania din Cluj.

Ulterior, la inceputul lui septembrie, compania care are activitati si in Cehia, Croatia, Slovacia, Serbia , Ungaria si Spania a anuntat lansarea unui parteneriat cu Atlassib, cea mai mare companie locala de transportat international cu autocarul, detinuta de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Parteneriatul presupune ca intre 1 septembrie si 15 noiembrie RCS&RDS sa ofere cartele SIM cu credit inclus de sase euro tuturor persoanelor care cumpara bilete spre Spania din agentiile locale ale Atlassib.

Prin cartelele ce contin doua numere de telefon, unul din Spania si unul din Romania, numerele activandu-se automat in functie de tara in care se afla calatorii, operatorul incearca sa atraga noi clienti pentru serviciul de telefonie mobila, Digi Mobil, care in toamna anului trecut avea in jur de 1,2 milioane de clienti.

Pe de alta parte, la jumatatea lunii septembrie, RCS&RDS anunta lansarea Internetului mobil cu viteze pana la 7,2 Mbps in judetele Timis si Bihor, la finalul lunii extinderea acestora in Brasov, Craiova, Constanta, Cluj si Iasi, pana la finalul anului urmand lansarea acestor servicii si in alte orase din tara.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri