3 / 4

Romtelecom

Romtelecom, cel mai important operator de telefonie fixa, a devenit in ultimii ani un jucator din ce in mai flexibil si competitiv.

Dovada sunt restructurarile de anul trecut prin care operatorul a redus cu aproape 2.200 de persoane numarul angajatilor pana la in jur de 10.350, lansarea de noi servicii si oferte, dar si recrutarile de manageri de la competitori precum RCS&RDS sau Orange.

In ceea ce priveste recrutarile, de la inceputul acestei luni, Oana Solca, fostul director de vanzari online al Orange, una dintre cele mai active companii telecom pe online alaturi de Vodafone, a preluat functia de sef de propuneri online si dezvoltare web al Romtelecom.

Pe de alta parte, Ovidiu Ghiman, fostul directorul comercial al RCS&RDS a venit in martie ca director executiv pentru strategie si dezvoltarea afacerii, iar Radu Tudorache, fostul consultant al Google in Romania este din aprilie anul trecut general manager pe serviciile de voce rezidentiale ale Romtelecom.

Angajarea acestora arata faptul ca operatorul isi orienteaza puternic activitatile catre tehnologia digitala, ceea ce se poate vedea si din cresterea accentuata pe serviciile de televiziune prin satelit si Internet in primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2008.

Astfel, scaderea veniturilor Romtelecom cu 7,6% la aproximativ 408,7 milioane de euro in primul semestru din 2009 a fost cauzata de diminuarea veniturilor pe segmentul de voce, care s-au micsorat de la 233, 4 milioane euro in iunie 2008 la 201,5 milioane de euro in iunie anul acesta, cele din serviciile de televiziune si internet crescand de la 156,2 milioane de euro in iunie 2008 la 161,2 milioane de euro aceeasi luna din 2009.

„Romtelecom va continua sa se concentreze pe securizarea bazei de clienti si a nivelului actual de profitabilitate si lichididati, in paralel cu consolidarea pozitionarii de “entertainer” prin oferte noi si inovative. Strategia pentru 2009 a companiei este sa urmareasca reducerea costurilor si cresterea veniturilor. In 2009, obiectivul este situarea ratei de reducere a veniturilor sub valoarea PIB-ului Romaniei. De asemenea, ne dorim ca scaderea costurilor sa ajute la obtinerea unui rezultat mai bun in privinta profitabilitatii decat in 2008. La nivelul companiei se implementeaza un set de 13 masuri pentru combaterea efectelor crizei. De asemenea, s-a agreat cu sindicatele Romtelecom, ca in perioada urmatoarelor 12 luni sa nu se aplice majorari salariale”, a declarat la finalul lui august pentru Wall Street, Cristina Popescu, directorul de relatii al operatorului.

Potrivit Ministerului de Finante, in 2008, Romtelecom a inregistrat un profit de un milion de euro, fata de 23,1 de milioane euro in 2007, in timp ce afacerile companiei a fost de 844,5 milioane euro, in scadere fata de 850,1 in urma cu doi ani.

Pentru a rezista in competitia cu RCS&RDS si UPC, Romtelecom a schimbat in august portofoliul Dolce, serviciul sau de televiziune prin satelit, care avea la sfarsitul lui iunie peste 780.000 abonati, mai mult cu 48% fata de iunie 2008, clientii putand sa alega dintre patru pachete ale caror preturi sunt intre 2,9 si 6,9 euro pe luna, fara TVA.

Tot pentru a se dezvolta in zona digitala, in iulie, Romtelecom a lansat doua noi abonamente la Internet broadband: Romtelecom Clicknet 20 Mbps, la un tarif lunar de 9,9 euro,TVA inclus, si Romtelecom Clicknet 30 Mbps, la un tarif lunar de 14,9 euro cu TVA.

Pe de alta parte, in iunie operatorul a lansat o oferta valabila pana la 15 august pentru clientii rezidentiali, prin care oferea serviciile de Internet la preturi mai mici cu 75% fata de pretul de lista, incepand de la 4,88 de euro pe luna (TVA inclus) pentru conexiunea de 2Mbps pana la 24,87 euro pe luna la viteze de 20Mbps.

Totodata, in martie Romtelecom a cumparat prin NextGen Communications 30.000 de clienti de la New Com Telecomunicatii, la fel cum a facut RCS&RDS in iulie cumparand pentru aproximativ cinci milioane de euro 30.000 de clienti ai companiei din Cluj.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri