Stocul de marfa din mai mult de jumatate din locatii era gajat catre ING

Stocul de marfa din mai mult de jumatate din locatii era gajat catre ING"Negocierile cu ING au esuat saptamana trecuta pentru ca am constatat ca nivelul datoriilor la care ne expunem dupa o majorare de capital si dupa restructurarea datoriei este in continuare prea mare pentru businessul nostru. Nu am concluzionat negocierea cu ei, iar luni am primit un anunt de executare silita a companiei pentru toate locatiile. Astazi (n.red. miercuri) ING a inceput executarea silita a unor locatii. Noi aveam doua optiuni: sa asistam la executarea companiei ori sa luam masuri de protectie impotriva creditorilor si asta inseamna insolventa", a declarat Adrian Olteanu (foto), presedintele Consiliului de Administratie al Flamingo International, al treilea retailer electroIT, cu vanzari de 63,8 milioane de euro in primele noua luni.

Potrivit comunicatului ING Bank, negocierile au esuat, intrucat conducerea Flamingo a prezentat mai multe planuri de business, dar niciunul nu a avut efecte in sensul imbunatatirii rezultatelor companiei.

"Aparitia repetata a incalcarilor angajamentelor parte a contractului de imprumut si continua deteriorare a situatiei financiare a companiilor din grupul Flamingo nu au lasat ING Bank NV Amsterdam – Sucursala Bucuresti alta optiune decat sa inceapa executarea silita a garantiilor existente”, s-a mai precizat in comunicatul ING.

ING este finantatorul principal al Flamingo, avand in vedere creditul de 17,5 milioane de euro luat de companie de la banca olandeza, fata de linia de finantare de 8,5 milioane de euro de la UniCredit Tiriac Bank si 6 milioane de euro de la BRD.

"Stocul de marfa din mai mult de jumatate din locatii era gajat catre ING. Ei pot executa toate magazinele, in viata reala e imposibil sa le executi intr-o zi", a declarat Olteanu, adaugand ca ieri a inceput executarea silita in zece dintre cele 80 de magazine ale retailerului.

Compania lucreaza cu casa de insolventa Transilvania, iar dupa cum afirma oficialul Flamingo, insolventa inseamna reorganizarea companiei, protectia impotriva creditorilor si o sansa mai mare pentru ca planul propus pentru revitalizarea firmei sa aiba succes.

Cititi aici mai multe detalii despre ce implica un proces de reorganizare judiciara: Aproape totul despre insolventa: Cum pot companiile sa castige timp pentru a se reorganiza

Cititi si Cum se vede insolventa Flamingo prin ecranele de tranzactionare la Bursa

Emisiunea de obligatiuni ar trebui, in principiu, sa mearga inainte

Emisiunea de obligatiuni ar trebui, in principiu, sa mearga inainteCererea de intrare in insolventa a Flamingo vine dupa ce in acest an reorganizarea judiciara a companiei a mai fost ceruta de lantul de supermarketuri Spar, fondul american de investitii QVT (totodata unul dintre actionarii Flamingo), retailerul Selgros si distribuitorul de electronice si electrocasnice Genco Trade.

"Este mult mai usor acum. Urmeaza restructurarea financiara, dar sub protectia legii insolventei, sub protectia impotriva creditorilor si credem ca este cea mai buna decizie luata acum. Alternativa era sa gasim un investitor", a mai spus Olteanu.

El a adaugat ca inca nu stie ce se va intampla cu tranzactionarea pe Bursa a Flamingo intrucat este o premiera pe piata romaneasca ca o compania listata sa solicite intrarea in insolventa.

"Am vorbit cu doi avocati si unul a zis ca vom fi suspendati de la tranzactionare din momentul in care anuntam intrarea in insolventa pana se aproba efectiv, adica maine (azi n.red), iar altul ne-a explicat ca vom fi suspendati, dar nu stiu pe ce perioada. Incercam sa facem o reorganizare rapida. As vrea sa terminam in doua saptamani, dar probabil ca mai devreme de sase luni nu se va intampla".

Planul pentru refacerea companiei ale carei vanzari au scazut la jumatate in primele noua luni este cel propus in vara de Dragos Simion, fostul presedinte al Flamingo, prin care se solicita actionarilor refinantarea companiei cu 7 milioane de euro, mai mult decat capitalizarea companiei pe Bursa de 5,7 mil. euro in 2005.

Emisiunea de obligatiuni convertibile care a fost intarziata cu peste trei luni din cauza grevei magistratilor si a actiunii in instanta initiate de fondul QVT (fost actionar in companie) a inceput pe 3 decembrie si ar trebui sa se termine pe 12 ianuarie 2010.

"Emisiunea ar trebui in principiu sa mearga inainte, dar nu stiu si nu pot confirma lucrul acesta pentru ca nu exista practica", a mai declarat Olteanu. El a adaugat ca actionarii sustin in continuare compania, fiind dispusi sa ofere cele 7 milioane de euro pentru majorarea de capital.

De asemenea, reprezentantul Flamingo nu exclude atragerea de noi investitori odata cu inceputul ofertei de obligatiuni.

"E foarte posibil ca QVT (fond de investitii care in septembrie si-a vandut pachetul de 21,96% dintre actiunile Flamingo) sa vina sa mai cumpere actiuni. Noi, in ultima perioada, am avut discutii cu mai multe fonduri de investitii interesate in a participa la majorarea noastra de capital pentru ca planul de reorganizare este atractiv, modul in care intentionam sa restructuram partea financiara este atractiva, avem niste intelegeri cu bancile (BRD si UniCredit Tiriac Bank, n.red), chiar daca cu ING planul a esuat", afirma Olteanu.

El a spus ca actionarii nu sunt interesati sa delisteze compania.

"Noi avem o structura de actionariat destul de diversificata, nu exista un actionar care sa detina majoritatea companiei si care sa o poata si delista. Delistarea se face cand devii o companie inchisa, adica cu un actionar unic", a mai precizat presedintele Flamingo.

Olteanu: Acum o saptamana as fi spus ca vom avea profit operational

Olteanu: Acum o saptamana as fi spus ca vom avea profit operationalCompania a ajuns in aceasta situatie din cauza scaderii la jumatate a pietei de retail electroIT, ceea ce a si facut ca in primele noua luni vanzarile retailerului sa fie de 270 de milioane de lei (63,8 mil euro), mai putin cu 48% fata de aceeasi perioada din 2008.

Potrivit lui Adrian Olteanu, valoarea medie a cheltuielilor pe cap de locuitor in retailul electroIT pe piata locala a scazut de la 100 de euro anul trecut la 60-70 de euro anul acesta.

Grupul a inceput sa resimta criza din octombrie 2008 si, desi estimarile initiale aratau ca in 2009 piata de retail electroIT va fi la un nivel similar cu cel din 2008, de 1,5 mld. euro, inca din decembrie, managementul Flamingo a inceput sa reduca costurile, care acum sunt la jumatate fata de anul trecut.

Cele mai importante reduceri au fost in privinta magazinelor al caror numar a scazut de la 112 la finalul 2008 la 82 in prezent, dar si in privinta costurilor cu angajatii, acesta fiind acum la jumatate atat din cauza micsorarii numarului de persoane de la 1.400 la 700, dar si reducerii salariilor cu 20%.

In cele 41 de magazine care au fost inchise lucrau in jur de 150 de persoane.

"Businessul de retail are margini de profit nete de 3-5% si un profit operational cu marje de 20-25%. Si daca vanzarile iti scad cu 50%, de la un plus de 3% ajungi la minus 18% si aceasta inseamna o problema de lichiditate majora".

In ceea ce priveste magazinele, reducerile de costuri au fost obtinute din inchiderile de unitati (15%), diminuarea suprafetelor de la 55.000 mp in 2008 la 45.000 acum (10%), restul micsorarilor provenind din renegocierea chiriilor ale caror preturi au scazut cu 30-40% la lei, in euro diminuarea fiind mai mare.

Daca inceputul de an a fost foarte slab, luna mai fiind cu cele mai mici vanzari, din vara consumul si-a mai revenit, in trimestrul al treilea compania inregistrand o crestere a vanzarilor cu 22% fata de trimestrul doi. In primele sase luni vanzarile Flaimingo au fost de 44,9 mil. euro, iar pe primele noua luni de 63,8 mil. euro.

"Acum o saptamana as fi spus ca vom fi pe profit operational, dar saptamana trecuta aveam intelegerile cu toate bancile", a spus Olteanu, cu privire la felul in care compania va incheia acest an.

In primele noua luni, Flamingo a inregistrat pierderi in valoare de 35,37 milioane lei (aproximativ 8,3 milioane euro) la noua luni, de aproape zece ori mai mari decat intre ianuarie-septembrie 2008, potrivit Bursei de Valori Bucuresti.