1 / 4

Ce s-a intamplat in 2009

Tendinta majora a fost diferentierea intre principalii jucatori la nivel local. Totodata, nu au trecut neobservate nici lansarile de noi generatii de produse ale jucatorilor din piata de profil.

„Astfel, din punctul de vedere al Kaspersky Lab Romania, 2009 a fost un an bun, in care ne-am propus sa crestem semnificativ cota de piata locala – de la 10%-12% la sfarsitul lui 2008 pana la 20-25% in 2009 –, sa ne consolidam pozitia si sa crestem vanzarile pe segmentul corporate, obiective pe care le-am atins pana acum”, a declarat, pentru Wall-Street, Teodor Cimpoesu (foto), managing director Kasperky Romania si Bulgaria.

Daca pana la inceputul anului principala problema cu care se confruntau producatorii de securitate si companiile era spam-ul, incepand cu semestrul doi al anului 2009 au asistat la o crestere a ponderii infectiilor cu troieni, distribuiti prin canale noi, cum ar fi retelele sociale.

Pentru a face fata avalansei masive de malware nou si a putea asigura protectia utilizatorilor, toti furnizorii de securitate au amplificat procesele de dezvoltare de noi tehnologii, proactive, astfel incat impactul distructiv al diverselor tipuri de amenintari a fost mult redus. Totusi, acest lucru se poate aplica acelor utilizatori care detin o solutie de securitate, existand insa in prezent un numar foarte mare de PC-uri neprotejate si care reprezinta puncte de infectie si distributie pentru noii virusi.

Restrictiile de ordin financiar si lipsa educatiei in randul consumatorilor de orice fel au reprezentat principalele probleme cu care s-au confruntat jucatorii din piata de securitate IT. “Pentru a face fata noilor exigente legate de cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca noile solutii de securitate, Panda a inceput, inca de anul trecut, dezvoltarea tehnologiilor de scanare direct de pe Internet (“from the cloud”), bazandu-se pe sistemul Collective Intelligence, lansat inca din anul 2006”, a spus Laura Pavaloaia, director de dezvoltare Panda Security Romania.

Pentru furnizorul de solutii antivirus G Data, o companie tanara in ceea ce priveste securitatea, provocarile au fost nenumarate in 2009.

„Am constatat ca administratorii de retele din companii medii si mari nu se mai multumesc cu ceea ce le ofereau solutiile de securitate acum un an sau doi, atunci cand si-au reinnoit licentele. Lipsa bugetelor in multe companii sau institutii de stat ne-au pus in fata unor provocari. Cum i-am putea ajuta pe acestia? Una din solutii a fost inchirierea licentelor sau, mai bine zis, plata lunara a acestora”, au spus reprezentantii distribuitorului autorizat al produselor G Data la nivel local.

Piata de securitate informatica a crescut in acest an, insa nu la valoarea la care s-a estimat initial, din cauza reticentei publicului de a investi in solutii de securitate IT manifestate in prima parte a lui 2009.

Segmentul de securitate IT a fost evaluat la aproximativ 10 milioane euro in acest an, cu potential mare de dezvoltare, dar in stransa corelatie cu piata IT generala si nivelul de educare a publicului. „Atunci cand rata pirateriei in Romania va scadea de la 68%, la cat este estimata acum, atunci vom asista la o crestere semnificativa si a segmentului consumer in piata de securitate IT locala”, a subliniat Cimpoesu.

Pe plan global, piata de securitate a atins valoarea estimata in urma cu un an. Cum propagarea crizei in Romania a fost intarziata, iar situatia actuala este departe de a fi clara, intreaga piata fiind intr-o dinamica puternica, jucatorii spun ca in plan local realizarile sunt multumitoare. Ei vad o crestere atat pe partea de servicii si solutii de protectie la nivel de end point centralizate, cat si pe partea de securitate la nivel de perimetru.

“Aceasta crestere s-a bazat pe incheierea unor parteneriate noi, importante, precum si pe castigarea unor clienti noi, importanti. La nivel global, solutiile de securitate la nivel de end point sunt in crestere cu 5-8%, iar solutiile de perimetru sunt in crestere cu 15-20%, pe cand zona de servicii este in crestere cu aproximativ 40%”, potrivit Laurei Pavaloaia.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri