Cum arata "tableta magica" de la Apple

Cum arata "tableta magica" de la AppleiPad-ul poate afisa o pagina intreaga de Internet, carti si aplicatii iPhone si dispune de un ecran tactil, a declarat directorul executiv Steve Jobs, in cadrul evenimentului ce a avut loc la San Francisco.

„iPad este cea mai avansata tehnologie a noastra transpusa intr-un instrument magic si revolutionar la un pret foarte bun”, a declarat Jobs.

Instrumentul are o diagonala de 25 de centimetri si o grosime mai mica de doi centimetri, iar greutatea este de 0,7 kilograme.

Terminalul suporta conexiuni Wi-Fi si poate functiona cu mai mult de 140.000 de aplicatii deja disponibile pentru iPhone si iPod Touch. Acesta are o tastatura virtuala asemanatoare cu o tastatura reala, iar utilizatorii vor putea scrie cu ambele maini.

Instrumentul creat din aluminiu si sticla poate afisa harti virtuale de la Google si are functii precum agenda telefonica si calendar. iPad-ul are un chip de 1 gigahertz construit de Apple si o durata de functionare de 10 ore, a declarat Jobs.

“iPad are un avantaj fata de laptop deoarece este ca un ecran mai mare care poate fi folosit in timp ce stai pe canapea”, a declarat Yves Behar din partea companiei de design Fuse Project. “Va fi instrumentul ideal pentru consumul de continut media”, a adaugat acesta.

Totusi, iPad-ul are si cateva minusuri care nu il fac instrumentul complet. In timp ce dispune de un microfon, acesta nu are o camera care sa permita apeluri video. De asemenea, cel putin in cadrul prezentarii, nu a fost posibila functionarea mai multor aplicatii, scrie Wall Street Journal.

Sursa imagini: apple.com


Ce impact va avea asupra companiilor media

Ce impact va avea asupra companiilor mediaInchiderea ziarelor si declinul tirajelor au ridicat semne de intrebare asupra destinului pe care il va avea jurnalismul si a pus in garda companii de Internet precum gigantul Google. Editorii de carti au reusit sa isi mentina puterea si sursa de venituri dupa ce Apple, Amazon si Google au curtat companiile pentru a distribui online continutul.

Cand Apple a lansat iTunes Store in 2003 nu se astepta nimeni ca muzica ar putea fi vanduta online cand este disponibila gratuit prin servicii de descarcare a continutului.

Cu noua tableta, editorii au sansa de a furniza si prezenta continut digital de buna calitate. Apple a lansat o aplicatie de citire a cartilor electronice pentru iPad si va deschide o librarie digitala. Edituri importante ca Penguin, Harper Collins Publishers, Simon & Schuste, Macmillan si Hachette Book Group au semnat deja contracte pentru a oferi carti pentru iPad.

Chiar daca publisherii vor reusi sa construiasca un nou model de afacere bazat pe instrumente ca iPad-ul si vor oferi continut de calitate, o piedica foarte mare o constituie felul in care vor fi convinsi consumatorii sa plateasca pentru continutul digital, sustin specialistii in domeniu.

“Problema pentru continutul web este legata de cum va fi platit. De exemplu, un ziar printat e tangibil, are valoare, in timp ce Internetul - nu”, a declarat Derek Powazek, web designer.

Totusi, in ultimele 18 luni Apple a reusit sa vanda trei miliarde de aplicatii si sase miliarde de melodii prin magazinul online iTunes. Acest lucru arata ca Apple stie cum sa ambaleze continutul si sa atraga furnizorii acestuia.

“Cat de mult succes va avea o astfet de tableta depinde de continutul de care dispune pentru un ecran cu o diagonala de 10 inci”, a declarat un reprezentant al companiei taiwaneze Micro-Star International, care in urma cu cativa ani a lansat un instrument asemanator, dar care nu s-a bucurat de success.

De asemenea, lansarea de ieri seara va oferi dezvoltatorilor noi oportunitati de a crea aplicatii web, iar analistii se asteapta ca Apple sa permite dezvoltatorilor sa ceara un pret mai mare pentru aplicatiile iPad, in prezent pretul mediu al unei aplicatii fiind de 3,63 dolari. Se asteapta ca aplicatiile iPad sa fie folosite atat pentru crearea de continut, cat si pentru consumarea acestuia.


Cat de bine se va vinde iPad

Cat de bine se va vinde iPad„Multi s-au intrebat daca mai este loc in piata de o categorie de instrumente care se afla intre cea a laptop-urilor si cea a smartphone-urilor”, a declarat Jobs. „Aceste instrumente (n.r. - iPad) detin cateva functii cheie, cum ar fi conexiunea la Internet, functionarea email-ului, vizualizarea de continut video si fotografii si jocuri”, a adaugat Steve Jobs. Jobs a adaugat ca iPad-ul este mult mai intim decat un laptop si mult mai capabil decat un smartphone.

Versiunea de 16 gigabite va fi comercializata pentru 499 dolari, cu 50% mai ieftina decat estimau analistii, in timp ce modelul de 32 gigabite va costa 599 dolari.

„La acest pret, se vor vinde milioane de unitati”, a declarat Hakim Krout, din partea companiei Grigsby & Associates, care detine actiuni Apple.”Este foarte convenabil pentru ceea ce face. Aceasta va aduce venituri impresionante companiei Apple”, a adaugat acesta.

Analistul Morgan Stanley, Katy Huberty, sustine ca Apple ar putea vinde patru milioane de tablete in acest an, in timp ce unii analisti sustin ca vanzarile vor fi mai mari. „In primul an al lansarii atat iPhone, cat si iPod s-au vandut in sase milioane de unitati, ne asteptam ca tableta sa obtina acelasi nivel de vanzari in anul lansarii”, a declarat Ashok Kumar, din partea Northeast Securities.

CEO-ul companiei a reusit in ultima decada sa transforme producatorul de computere Mac intr-un lider al industriei de electronice. iPad-ul a fost construit pe baza tehnologiei folosite de Apple la terminalele iPod si iPhone si va concura cu cititoarele de carti electronice de la Amazon si Sony.

Cererea pentru traditionalele playere de muzica iPod a scazut dupa ce consumatorii au migrat catre terminale multifunctionale ca iPod Touch si smartphone-uri. Vanzarile de iPod-uri au scazut cu 8% in ultimul trimestru.

Cu noua tableta, Apple detine o noua categorie de instrumente construita in jurul magazinului de aplicatii iTunes. Aceasta ofera companiei o noua modalitate prin care sa atraga consumatori si dezvoltatori de aplicatii, precum si trusturi media care sa capitalizeze continutul.