1 / 5

Primul an de criza

Criza financiara a afectat majoritatea sectoarelor IT, inclusiv industria telecom. Caracteristicile acestui segment de piata au fost determinate in egala masura de recesiunea globala si de evolutia din ultimii ani a pietei de telecomunicatii, ajunsa deja la o etapa de stabilizare, care a impus cresterea competitiei si a dinamicii din piata, precum si diminuarea preturilor.

"Cu siguranta, dupa ce au facut fata anului 2009, operatorii telecom sunt mult mai pregatiti pentru un 2010 care ne asteptam sa fie mai bun. Daca anul trecut piata a inregistrat o scadere (desi cererea a crescut), cel mai probabil 2010 va aduce o stabilitate si vom ramane la nivelul atins in 2009. Totusi, situatia economica incerta restrange aria de previzionare. Cert este ca se va pune accent pe restrangerea costurilor in continuare, iar competitivitatea si flexibilitatea furnizorilor de servicii vor fi elemente de diferentiere si pentru anul in curs", explica Horia Hahaianu, directorul general al operatorului national de telecomunicatii Telentrans.

Daca 2009 aducea o plaja de asteptari cu variatii mari in privinta evolutiei mediului economic, anul curent devine, din acest punct de vedere, unul mai simplu, in sensul ca asteptarile tuturor sunt mult mai realiste si mai aliniate, a spus pentru Wall-Street Liliana Solomon (foto), CEO Vodafone, al doilea operator de telefonie mobila de pe piata locala.

"Cred ca vom asista la o iesire din criza, insa acesta va fi un proces de durata, iar in momentul de fata este prematur sa facem predictii despre cum va evolua economia pe parcursul anului", a adaugat Solomon.

Criza economica incepuse si in Romania din septembrie 2008, real, in ciuda efectului de amplificare si panica din mediul de afaceri, iar primul semestru al anului 2009 a fost greu pentru majoritatea actorilor din industria locala de software si servicii IT din Romania.

"Desi nu a fost atat de dificil cum a fost pentru distribuitorii si comerciantii de echipamente si software de baza, am remarcat si noi interesul scazut pentru sistemele software de amploare, proiecte mari au fost amanate sau chiar abandonate. 2010 nu se anunta a fi extraordinar - cel putin in primul semestru - dar am intrat in noul an cu mai multe proiecte mari pe care le-am castigat la finalul anului trecut, ceea ce ne va asigura o angajare buna a resurselor existente", spune Horatiu Berdila, CEO Romsys.

Inceputul lui 2010 este unul mai bun pe piata IT. Lucrurile incep sa se aseze dupa un 2009 agitat care a dus la disparitia unor companii sau la redistribuirea cotelor pe piata. "Particularizand, daca ma refer strict la segmentul sisteme personale de care ma ocup, putem spune ca piata este mult mai pregatita sa absoarba seria de produse care urmeaza sa fie lansata", a afirmat Tiberiu Dobre, country manager al diviziei Personal System Group din cadrul HP.

Pe de alta parte, dupa an de expectativa, in care s-au reinventat afaceri, s-au cautat metode de eficientizare a business-ului si s-au redus costurile, sunt companii mai precaute dupa semnele inceputului de an. Astfel, cei de la Power Net Consulting, furnizor de solutii informatice integrate, sustin ca, desi 2010 a debutat cu cateva proiecte mai mici, este mai slab decat anul precedent. "IT-ul este in acelasi con de umbra, la fel ca si alte domenii, multe firme si institutii au in continuare mari lipsuri la capitolul resurse financiare pentru investitii sau achizitii curente", arata Eduard Dimitriev, managing partner si director general al companiei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri