1 / 5

Fabrica Nokia de Jucu- singurul element care a sustinut industria IT&C in 2009

Daca in 2008, industria IT&C a crescut pe toate segmentele (telecom, software, servicii hardware si electronica) ajungand la 9,3 miliarde de euro, anul trecut criza a avut o influenta semnificativa piata scazand la 8,2 miliarde de euro, adica la nivelul din 2007.

Contributia industriei in Produsul Intern Brut a scazut cu 14%, la 3,63 miliarde de euro, sub valoarea din urma cu trei ani.

Astfel, anul trecut piata de hardware a ajuns la 2 miliarde de euro fata de 1,7 miliarde de euro in 2008, cea de software si servicii a scazut la 1,9 miliarde de euro de la 2,5 in urma cu doi ani, iar afacerile companiilor din telecomunicatii s-a micsorat la 4,3 miliarde de euro de la 5,1 miliarde in 2009.

Singurele sectoare care au simtit mai putin efectele crizei au fost productia si exportul de hardware si electronica, datorita fabricii Nokia de la Jucu, care de exemplu in 2008 a avut afaceri de 456 de milioane euro si un profit de 138 de milioane de euro.

Serviciile au fost mai afectate decat productia de hardware si electronica, firmele cu clienti pe piata interna simtind mai puternic criza decat companiile exportatoare.

Desi industria de telecom continua sa insemne mai mult de jumatate din sectorul IT&C, anul trecut piata a scazut cu circa 15% ca urmare saturatiei pietei de telefonie, cresterii concurentei si constrangerile reglementative

Majoritatea operatorilor mari au inregistrat scaderi de doua cifre, iar veniturile totale ale sectorului s-au redus cu 15% si cu o tendinta de accentuare a regresului pe parcursul anului.

Conform datelor Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) piata de comunicatii electronice a scazut anul trecut cu 20% la 4 miliarde de euro de la 5 miliarde de euro in 2008

Productia de hardware si electronica a ajuns anul trecut la peste doua miliarde de euro la 1,7 miliarde de euro in 2008, in crestere cu 55% fata de 2007.

Cresterea s-a datorat centrelor de productie ale companiilor straine si in special a producatorului finlandez Nokia care a generat trei sferturi din cresterea inregistrata, in timp ce productia locala de calculatoare a avut scadere din cauza reducerii puternice a consumului intern.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri