De unde vin banii?

De unde vin banii?Potrivit strategiei MCSI, in cei patru ani vor fi alocati pentru proiect 1,9 miliarde de euro, dintre care 245 de milioane de lei in 2010, 714,5 milioane de lei in 2011, 575,8 milioane de lei in 2012, si 364,8 milioane de lei in 2013.

Banii vor proveni din sursele prezentate mai jos, insa reprezentantii MCSI au declarat pentru Wall-Street ca deocamdata procentele sunt o estimare.

- Resurse alocate de la bugetul de stat:
20%. Se va incerca insa minimalizarea ponderii sumelor de la bugetul de stat pentru aceasta strategie, dupa cum afirma oficialii MCSI.
- Fonduri structurale: de la 20% la 50%.
- Credite de angajament: de la 40% la 60%
- parteneriate public-private: restul de aproximativ 20%

Proiectul se va implementa pe masura ce vor veni finantarile dintr-o sursa sau alta. La nivelul PIB, contributia si efectele informatizarii serviciilor publice se vor cifra la 90 milioane euro in 2010 si 190 milioane euro in intervalul 2011-2013.

Pana acum au fost semnate contractele pentru eRomania1 si eRomania2 in valoare de 92,2 milioane de lei, dar realizarea acestora nu a inceput inca din lipsa de finantare.

Proiectul eRomania 1 va costa 42,2 milioane de lei si presupune o platforma prin care cetatenii romani sa utilizeze serviciile autoritatilor prin internet.

Proiectul va fi realizat de Sysware System Integration, Total Soft, Provision Software Division, Star Storage, Softwin si Teamnet International.

Feedback de manager: Beneficii aduse Romaniei

Feedback de manager: Beneficii aduse RomanieiGabriela Laiu, director executiv al Power Net Consulting, integrator de solutii IT care mizeaza in acest an pe afaceri de 20 de milioane de euro, in crestere cu circa 20% fata de 2009.

"Ar putea aduce un plus de eficienta in comunicarea cetateanului cu institutiile statului, ar reprezenta o centralizare si un acces facil la informatie. Atata vreme cat proiectul nu degenereaza intr-un ghem prea complicat de informatie, instrumentul rezultat (portalul) poate fi extrem de util atat pentru individul care utilizeaza preponderent internetul ca sursa de informatie si metoda de solutionare a formalitatilor si poate fi o sursa importanta de proiecte pentru companiile locale de IT, in special in zona de productie software."

Claudia Ursateanu, director general Romsoft Ramnicu Valcea,
companie de solutii software si de servicii de integrare IT.

"Proiectul va duce la o deschidere si integrare a administratiei din Romania. Mi se pare extrem de benefic pentru piata de IT pentru ca eRomania va insemna o piata de IT dinamica cu mai multe servicii si solutii oferite".

Liviu Dragan (foto), general manager TotalSoft, compania cu afaceri de 20 de milioane de euro in 2009 si care va participa cu cateva zeci dintre cei aproape 400 de angajati la proiectul eRomania. In 2010, Dragan mizeaza pe afaceri in jurul a 24 de milioane de euro.

"Va duce la cresterea calitatii actului public, la transparenta banilor publici, la eliminarea cozilor de la ghisee, la posibilitatea obtinerii informatiilor rapid si corect etc.

Pe de alta parte, proiectul va stimula si sectorul IT, prin integrarea si cooperarea intre mai multi furnizori, prin migrarea solutiilor diferite din punct de vedere tehnologic/arhitectura spre tehnologii compatibile. De asemenea, proiectul va duce la specializarea expertilor in zona sistemelor integrate de mare anvergura guvernamentala."

Marius Capraru, CEO Sistec, integrator de solutii IT din grupul de distributie si retail RTC, condus de Octavian Radu. Compania a avut anul trecut afaceri de aproximativ 7 milioane de euro, iar conducerea spera ca anul acesta businessul sa fie intre 10-10,5 milioane de euro.

"Beneficiile care pot fi aduse Romaniei prin acest proiect sunt enorme: reducerea birocratiei si a timpului consumat, interoperabilitatea institutiilor, informarea corecta a contribuabilului, transparenta activitatii sectorului public. Proiectul este o oportunitate pentru fiecare firma de IT care isi poate aduce contributia atat in perioada de implementare cat si post implementare."

Eugen Schwab-Chesaru, managing director al companiei de cercetare Pierre Audoin Consultants

"Proiectul este mai degraba o viziune generala, si mai putin “un proiect IT”. Este o initiativa care ar putea ingloba multe proiecte, unele din ele cu valoare adaugata ridicata. Insa marea intrebare e legata de prioritizare si modul de selectie a ofertelor si chiar modul de realizare a specificatiilor, a caietelor de sarcini.

Piata IT din Romania ar putea fi ajutata daca acest proiect ar fi abordat serios, dincolo de site-uri web, si ar include consultata, dezvoltare, adoptare de solutii software consacrate, o arhitectura prietenoasa, etc.

Insa, inca o data, sunt sceptic..."


Catalin Paunescu. managing director Star Storage, companie cu afaceri de circa 14 milioane de euro anul trecut care va dezvolta aplicatii de tip portal, componente de arhivare electronica si va asigura managementul documentelor si infrastructura de stocare in cadrul eRomania1. Pentru 2010 Catalin Paunescu isi doreste sa atinga o cifra de afaceri de aproximativ 18,4 milioane de euro.

"Sectorul public are nevoie de investitii in solutii pentru automatizarea proceselor si fluxurilor de informatii, iar fara tehnologia informatiei, eficienta nu poate fi atinsa. In mod cert in sectorul public este nevoie de optimizarea si accelerarea proceselor, este nevoie de automatizarea acestora, de servicii electronice cu valoare reala pentru cetateni, iar anul 2010 este un an crucial din acest punct de vedere.

Pentru piata locala de IT proiectul poate fi un balon de oxigen pentru multe companii in conditiile in care proiectele in sectorul public au lipsit aproape cu desavarsire in ultima perioada."

Dezavantaje ale proiectului

Dezavantaje ale proiectuluiGabriela Laiu (foto), director executiv al Power Net Consulting

"Un "neajuns" indirect consta in faptul ca se doreste o interfata modernizata a institutiilor publice ale Romaniei, lasand in spate o infrastructura imbatranita, in special la nivel local. Ideal ar fi sa avem acest portal ca o umbrela peste infrastructura institutiilor statului, interconectate real, nu ca un instrument independent."

Liviu Dragan, general manager TotalSoft

"Fara o coordonare foarte buna din partea ministerului, sau protocoale in-place din partea statului, exista riscuri de depasire a termenelor/costurilor, proiecte esuate, efort pierdut etc."

Eugen Schwab-Chesaru, managing director al companiei de cercetare Pierre Audoin Consultants

"Primul dezavantaj ar consta in anuntarea lui si nerealizarea efectiva.

Al doilea ar fi legat de o abordare neprofesionista care ar putea aduce mari prejudicii pietei IT din Romania: ma refer aici la modul de selectie a companiilor IT care sa livreze, preturile acceptate, tehnologiile si solutile software adoptate.

In al treilea rand, fiind o suma foarte mare raportat la piata IT locala, un dezavantaj ar fi si o potentiala “aspirare” a resurselor si o crestere artificiala a costurilor cu resursele IT, ceea ce ar duce la un acces mai dificil al companiilor private (in special IMM) la proiecte IT.

Insa aceasta doar in cazul demararii accelerate, ceea ce este putin probabil in sectorul public din Romania."

Marius Capraru, CEO Sistec

"Este prea devreme pentru a enunta dezavantajele acestui proiect si nici nu avem toate datele necesare ca sa estimam daca suma alocata este realista. Oricine ofera argumente pro si contra in acest moment se hazardeaza, atata timp cat proiectul nu este pus in discutie publica.

Cu siguranta subiectul ridica multe intrebari. Personal, imi vine in minte una: Ce se intampla cu ceea ce ar deveni, odata cu implementarea noului proiect, “legacy systems” in sectorul public, exista un plan de integrare a acestor sisteme sau ne asumam aceasta cheltuiala publica istorica, semnificativa?"

Catalin Paunescu. managing director Star Storage

"Este foarte important ca proiectul sa urmeze o strategie clara, cu obiective masurabile clar definite. Este foarte important ca dupa fiecare proiect implementat sa existe rezultate palpabile atat pentru cetatenii care vor fi beneficiarii unor servicii electronice mai eficiente cat si pentru stat, prin eficientizarea unor procese si implicit reducerea costurilor asociate proceselor respective.

Dezavantaje pot apare doar daca nu se respecta principiile enuntate anterior."

Dezbatere despre suma de 500 mil. euro

Dezbatere despre suma de 500 mil. euroGabriela Laiu, director executiv Power Net Consulting

"Suma in sine nu poate fi considerata nici mica, nici mare. Pana acum documentatia pusa la dispozitie a fost insuficienta pentru a ne face o idee clara despre ce se doreste de la acest portal.

Nu stim exact functionalitatile: cumul de informatie, posibilitatea de a face plati sau a depune cereri, de a initia procese directe cu institutiile statului sau in ce masura se vor taxa sau nu diverse operatiuni.

Suma depinde foarte mult de aceste variabile in functie de care se solicita o infrastructura mai mult sau mai putin complexa si, implicit, de avantajele (inclusiv financiare) pe care le poate genera un astfel de proiect pentru cetatean."

Claudia Ursateanu, director general Romsoft Ramnicu Valcea, companie de solutii software si de servicii de integrare IT.

"Nu este o suma mica, dar nu se investeste pe termen scurt, beneficiile sunt destul de mari, iar mai devreme sau mai tarziu tot trebuia sa se faca aceasta integrare. Daca faceam acest lucru mai incolo costurile ar fi fost si mai ridicate si cu siguranta s-au facut niste calcule cand s-a spus ca este nevoie de aceasta suma".

Liviu Dragan, general manager TotalSoft

"In primul rand, e-Romania nu este “un portal” sau “un simplu site” de 500 milioane de euro, ci reprezinta conceptul de e-guvernare al Guvernului Romaniei si anume o interfata unica intre cetatean si organizatiile comerciale, pe de o parte, si institutiile statului, intr-o maniera transparenta, eficienta, la nivelul celor mai dezvoltate state occidentale.

De altfel, multe state occidentale au pus in practica astfel de concepte. Uitati-va, de exemplu, la www.service-public.fr. "

Eugen Schwab-Chesaru (foto), managing director al companiei de cercetare Pierre Audoin Consultants

"Suma e “rotunda”, da bine in presa, insa nu cunosc (si nu cred sa fie cineva care sa cunoasca) cum s-a ajuns la aceasta suma.

As spune, mai degraba, ca e o idee, o intentie… Privind la cheltuielile din alte tari din regiune in programe similare, 500 de milioane de euro pe trei ani e rezonabil sau poate chiar putin pentru o tara de dimensiunile Romaniei. "

Catalin Paunescu, managing director Star Storage

"Este o suma semnificativa atat timp cat nu este vorba de sume virtuale si proiecte virtuale. Daca aceste sume sunt intr-adevar alocate ar trebui ca aceasta investitie (pentru ca este vorba de o investitie si nu de o cheltuiala) sa schimbe radical (in mod pozitiv) modul in care cetateanul interactioneaza cu institutiile statului.

Nu cred ca discutia trebuie sa se centreze pe ideea daca ar trebui investit mai mult sau mai putin - ideea de baza este ca trebuie sa se investeasca eficient, in solutii si servicii cu valoare adaugata pentru cetatean, iar in final sa se vada niste rezultate masurabile. "