1 / 4

Guvernul trebuie sa fie mai activ in atragerea de investiti

Problemele din sectorul public nu vor ajuta industria de externalizare anul acesta, multe proiecte fiind blocate din lipsa fondurilor de finantare.

"Pana acum, numarul de proiecte de outsourcing in sectorul public a fost extrem de mic, aproape de zero. Tinand cont de conjunctura economica si de gradul de deschidere al autoritatilor publice, desi ne-au demonstrat in anii precedenti ca sunt capabili de surprize, nu credem ca anul 2010 va aduce schimbari majore din aceasta directie", arata Marius Tulea, directorul general al furnizorului de solutii IT Crescendo.

De aceeasi parere este si Monica Jiman (foto), director operational si vicepresedinte pentru dezvoltarea afacerilor din cadrul Pentalog, care considera sectorul public un domeniu inca greu de abordat. "Lista companiilor care lucreaza pentru acest sector este restransa si neschimbata", spune ea.

Ceea ce nu se intelege in Romania, conform lui Voicu Oprean, directorul general al companiei de software transilvanene Arobs, este ca externalizarea elibereaza resursele interne si permite structurilor sa se axeze pe domeniul lor principal de activitate.

Apoi, indiferent ca este vorba de sectorul public sau de cel privat, externalizarea eficientizeaza activitatea unei companii si, nu in ultimul rand, duce la reducerea costurilor operationale.

''Exista inca mentalitatea ca externalizarea suplimenteaza cheltuielile, insa foarte putini sunt cei care plaseaza aceste cheltuieli in contextul general al activitatii pe care o desfasoara, astfel incat sa-si dea seama de adevaratele beneficii ale acestor investitii, de faptul ca tocmai aceste investitii ii ajuta sa isi controleze si sa isi reduca costurile'', explica Oprean.

Pentru a creste cota de piata dobandita la nivel mondial in ceea ce priveste outsourcing-ul, Guvernul si autoritatile locale din Romania trebuie sa fie mai active in atragerea de investitii, in crearea unui mediu de business stabil si nu in ultimul rand in adoptarea de masuri fiscale si facilitati pentru programatori menite sa stimuleze companiile care activeaza in domeniu sa se dezvolte, la fel cum se intampla si in tarile concurente din regiune, este de parere seful Arobs.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri