1 / 4

Lectia crizei pentru tineri

Dezechilibrul din piata muncii a fost determinat, in opinia lui Florin Talpes, si de felul in care a actionat statul roman, care a angajat foarte multi absolventi, in special din facultati cu specializari mai putin exacte, precum stiinte ale comunicarii ori stiinte politice, creandu-le tinerilor iluzia ca sunt cautate aceste domenii, spune Talpes.

In prezent, exista in Romania circa 1,4 milioane de bugetari, iar la finalul lui 2008 erau 80 de angajati in sistemul public, raportat la mia de locuitori, cu 19 mai mult decat in Italia, 15 fata de Spania si cu 11 salariati in plus comparativ cu Germania, conform un studiu realizat de compania de consultanta A.T. Kearney.

“Daca statul ar actiona corect si ar reduce organigrama, atunci piata educatiei s-ar echilibra si nu am mai angaja pe oricine. Absolventii care nu stiu sa devina profesionisti isi vor gasi tot mai greu de lucru. Eu ma bucur: acest dezechilibru a creat iluzia ca nu trebuie sa inveti, ca nu trebuie sa stii nimic si ca pentru a castiga o mie de euro pe luna este de ajuns sa bati din palme. Nici nu trebuia sa stii nimic, ca te invata angajatorul. Trebuia doar sa spui <<Da, vreau sa muncesc, dar nu prea mult>> si castigai 1.000 de euro. Asta era valoarea pe care am creat-o si am pacalit generatii intregi de tineri”, a afirmat, pentru Wall-Street, Florin Talpes (foto), cel care a creat alaturi de sotia sa, Mariuca Talpes, grupul de securitate informatica BitDefender si cel de software si servicii Softwin.

Din grupul Softwin, care are in jur de 200-300 de salariati, fac parte companiile Ascenta (divizia de consultanta si servicii IT), Intuitext (soft educational), Paxato (divizia de contact center) si incubatorul de afaceri Softwin.

Managerul, care a lansat Softwin in 1990 si absolvent al Facultatii de Matematica din cadrul Universitatii din Bucuresti, adauga ca actuala criza ii va face pe tineri sa isi dea seama ca nu e la indemana oricui sa aiba un anumit salariu ori sa lucreze intr-o anumita companie si va conta din ce in mai mult competitivitatea.

“Iar aceasta vine de la educatia fiecaruia. Daca iau pe cineva, care este tabula rasa si care nici nu poate sa invete, dar se plange din primele doua ore ca este greu, atunci nu ai sanse de reusita cu un astfel de angajat. Aceasta era directia in care ne indreptam si schimbarea va fi dura, adica ne vom lovi de caldaram”, spune Talpes.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri