Florin Talpes, creatorul BitDefender

Florin Talpes, creatorul BitDefender"Afacerea e prin natura sa individuala. Aveam discutii avansate cu un mare fond de investitii din Statele Unite, insa am ales un fond regional. Tine de istoria personala. Eu fac parte din grupul intreprinzatorilor vechi.

Noi, romanii, nu avem cultura echipei, din cauza experientelor de dinainte de 1990, cand cu greu ne puteam gandi la ideea de echipa.

In 1995, cand intrasem in parteneriat cu un francez, am primit o lovitura, o propunere care m-a socat: sa ii vand 50% din companie, fara sa imi ofere nimic in schimb.

In 2005-2006, cand am inceput discutiile cu un fond de investitii aveam deja multi colegi de afara, incepusem sa vad diferentele culturale.

Am primit o oferta de la un mare fond de investitii, localizat in Statele Unite. Am facut un studiu in interiorul BitDefender despre ciocnirea culturilor. Am constatat ca cea mai mare lovitura s-ar fi produs intre cultura americana si cea romaneasca. Exista riscul ca «gap-ul» de cultura sa duca la un insucces. Il si cunosteam personal pe Horia Manda (n.red.: Managing Partner Balkan Accesion Fund, unul din fondurile de investitii care au intrat in actionaratul companiei), astfel incat aceasta relatie scadea riscul ca un posibil mariaj sa fie un esec.

Acum chiar facem o echipa, dar la inceput nu era asa. Pentru oricine care pleaca la drum singur, urmeaza o perioada de ezitare dupa atragerea unui fond de investitii. In prezent, rar trec cateva zile fara sa discut cu reprezentantii fondului de investitii.

Fondul de investitii iti aduce un know-how pe care tu, ca antreprenor, nu il ai. Un fond de private equity nu inseamna doar partea financiara, iti aduce «knowledge» pentru structurarea companiei pentru o noua etapa.

Probabil ca pentru un fond de investitii ar fi ideal sa se vada cu antreprenorul o data la 3 ani: la tranzactie si la momentul exitului. Nu cred ca exista un fond de investitii care sa nu iti spuna «Sky is the limit»."

Mariajul cu un private equity. Un grup format din sapte investitori privati, romani si straini, investea in 2007 suma de 7 milioane de dolari in producatorul de software BitDefender, intr-o afacere care evalua compania romaneasca la 100 milioane de dolari. Acest grup include si manageri a doua fonduri de investitii (Romanian-American Enterprise Fund - RAEF si Balkan Accession Fund - BAF), care gestioneaza peste 200 de milioane euro in regiune si au la activ numeroase tranzactii de succes in servicii financiare, industrie, retail si altele.

Prezentul cu un private equity. BitDefender, companie fondata si detinuta de Florin Talpes, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori IT din Romania, controleaza circa 40% din vanzarile de produse de securitate informatica din Romania. Analistii de la International Data Corporation (IDC) estimeaza piata locala a solutiilor de securitate la aproximativ 12 milioane euro in acest an.

Anul trecut, compania a inregistrat afaceri de aproximativ 24,7 milioane de euro si avea circa 425 de angajati pe piata locala.






Liviu Dragan, fondatorul TotalSoft

Liviu Dragan, fondatorul TotalSoft"Am simtit nevoia in 2000 sa creez un produs, Charisma (n.red.: aplicatie de ERP - Enterprise Resource Planning - gestionare a activitatii unei companii) -, pe care nu puteam sa il dezvolt din banii clientilor si nici din resursele mele. Asa ca am vandut un pachet de actiuni din companie. A fost o mutare inteleapta, chiar daca atunci nu eram foarte sigur ca am luat o decizie buna.

Fondurile de private equity iti lasa intacta abilitatea de antreprenor. De ce am ales Global Finance? Nu a fost o selectie, ci a fost vorba de o chimie. Practic, am dezvoltat Charisma datorita unui mariaj sanatos.

Fondul de investitii sprijina compania foarte discret, lasand initiativa antreprenoriala sa se exprime intr-un mod eficient.

Inainte de mariajul cu Global Finance, ma uitam la profitabilitate o data la trei luni. Acum ma uit lunar, extrem de atent. Percepem rezultatele lunare ca si cum ar fi anuale. Dorinta de a face profit in fiecare luna a schimbat mentalitatea firmei. In 2009-2010, compania a inregistrat o marja a profitului (n.red. operational) de 25%.

Daca faci profituri bune, nu prea se simte prezenta fondului de investitii. Nu exista o presiune propriu-zisa.

La noi, lucrurile s-au petrecut simultan: preluarea a coincis cu o perioada de crestere pentru companie. Este foarte greu de spus daca aceasta crestere s-a produs datorita fondului de investitii sau se explica printr-o evolutie naturala.

Fondul de investitii este discret. Niciun angajat al companiei nu a fost vazut de vreun reprezentant al fondului de investitii. Nu a existat nicio aluzie cu privire la calitatea unor angajati, iar aceasta discretie mi-a dat un sentiment de incredere.

Au fost si tensiuni. In primul rand, atunci cand in perioada de boom (anii 2006-2008), salariile din industria IT cresteau cu 30% pe an si trebuia sa ne aliniem cerintelor din piata, cand spuneam: «uite, aceasta e situatia, trebuie sa crestem salariile», iar reprezentantii fondului de investitii propuneau un alt model, bazat pe bonusuri, nu pe mariri ale lefurilor. Presiunea salariilor a fost un motiv de discutii.

In al doilea rand, mi se intampla uneori dimineata sa ma intreb: «nu mai am chef sa cresc». Trebuie mereu sa crestem. Astept sfarsitul anului, perioada bilanturilor, si ma gandesc cu spaima la acele momente. De ce trebuie mereu sa cresc? Daca tot fac un profit bun, de ce trebuie sa mai evoluez?"

Mariajul cu un private equity. In 2005, cand fondul elen de investitii Global Finance a intrat in actionariat, TotalSoft raporta o cifra de afaceri de aproximativ 5 mil. euro.

Prezentul cu un private equity. Global Finance detine 80% din companie din 2005 si, desi in 2008 se vorbea despre un posibil exit, Liviu Dragan afirma anul trecut ca acest lucru nu se va intampla in urmatorii patru - cinci ani. “Avem un obiectiv ca in 2014 sa ajungem la 70 milioane de euro".

TotalSoft a avut anul trecut afaceri de circa 15,5 de milioane de euro, fata de 5,1 milioane de euro la finalul lui 2004, cu doar trei luni inainte ca grupul grec Global Finance sa preia 80% din companie in urma unei investitii de circa zece milioane dolari (7,7 mil. euro).

Compania a inregistrat in 2009 un profit brut de 3,7 milioane de euro. TotalSoft are aproape 400 de angajati.

Irina Socol, CEO Siveco

Irina Socol, CEO SivecoPrimele discutii au inceput in 2000, in perioada romantica a companiei noastre. Am initiat discutiile cu un fond de investitii tocmai pentru ca aveam un business plan care viza o crestere.

Primele discutii cu Enterprise Investors nu au fost foarte entuziaste, insa apoi ei au venit cu cei de Intel Capital, care vizau o expansiune. Este extrem de important ca fondul sa vina cu o sustinere pe zona de marketing si comerciala.

Cu siguranta, fondul de investitii a adus valoare adaugata si o stare de optimism. A nu avea tensiuni in relatia cu fondul este un pericol imens. Inseamna o stagnare. La noi, sedintele de board tin o zi-doua, iar parerile sunt de fiecare data extrem de diferite."

Mariajul cu private quity. Fondurile de investitii Enterprise Investors si Intel Capital au preluat in 2005 o participatie de 32,5% din Siveco intr-o tranzactie complexa, de 12 milioane de dolari. Fondata in 1992, compania Siveco inregistra in 2004 o cifra de afaceri de 30 de milioane de dolari.

Prezentul cu private equity. Siveco Romania, unul dintre cei mai mari producatori de software pe piata locala, a ajuns anul trecut la afaceri de 51 de milioane de euro, fata de cele 65 de milioane de euro, inregistrate in 2008. Pe de alta parte, compania avea anul trecut un profit brut de 1,3 milioane de euro si in jur de 650 de angajati, conform datelor de la Registrul Comertului.

Irina Socol, 53 de ani, a absolvit Facultatea de Automatica din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti (UPB), iar in 1992 a pus bazele Siveco Romania, companie in care ocupa functiile de presedinte si director general.

Socol si-a pastrat functia de conducere chiar daca in 2005 Intel Capital si Polish Enterprise Fund V (fond de investitii administrat de Enterprise Investors) au devenit actionarii Siveco Romania, dupa ce au realizat una din cele mai importante investitii de pana la acel moment intr-o companie locala de software.