Statul se hotaraste sa vanda sau sa listeze compania dupa ani de zile de ezitari

Statul se hotaraste sa vanda sau sa listeze compania dupa ani de zile de ezitariLa jumatatea lui august 2008, cu doar o luna inainte de falimentul Lehman Brothers si de inceputul crizei financiare mondiale, Karoly Borbely, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, afirma ca listarea Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa pe piata locala, este amanata pentru inceputul lui 2009 din cauza scaderii bursei.

Intre timp au aparut noi amanari, primele decizii concrete in legatura cu acest subiect fiind luate acum doua saptamani- cu doar cateva zile inainte ca autoritatile europene sa solicite Romaniei sa faca o separare intre factorii de decizie si furnizorii de servicii la care este actionar (Romtelecom si Societatea Nationala de Radiocomunicatii-SNR).

Astfel, pe 19 noiembrie, Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), se intalnea la Bucuresti cu Yorgos Ioannidis, CEO al Romtelecom, Michael Tsamaz, presedinte si CEO al grupului grec OTE si Guido Kerkhoff, membru al consiliului de administratie al Deutsche Telekom AG, pentru a-i informa despre intentia guvernului de a vinde pachetul de 46% dintre actiuni pe care statul il detine la Romtelecom, propunand totodata grupului OTE, actionarul majoritar al companiei, sa lanseze o oferta de pret pana la sfarsitul anului. OTE detine 54,01% din Romtelecom, iar Deutsche Telekom controleaza 30% din actiunile grupului grec.

In timp ce oficialii OTE au afirmat ca vor analiza “toate optiunile disponibile spre beneficiul actionarilor” grupului, Valerian Vreme, seful MCSI, a declarat ca cele 46% din actiunile Romtelecom sunt evaluate la un miliard de euro, suma pe care statul vrea sa o obtina prin vanzarea pachetul catre OTE ori prin listarea companiei pe o bursa locala ori externa, conform Mediafax.

Astfel, in cazul in care pretul oferit de OTE nu va fi pe placul autoritatilor, o alta varianta luata in calcul este listarea pe bursa a operatorului, situatie in care Romtelecom ar putea deveni primul operator de telecom prezent pe Bursa de Valori Bucuresti, dar si cea mai mare listare la BVB.

In timp ce reprezentantii companiilor de brokeraj cred ca aparitia operatorului pe piata de capital ar aduce foarte multe avantaje bursei, specialistii in fuziuni si achizitii cred ca statul ar avea mai mult de castigat dintr-o vanzare catre actionarul majoritar.

“Este greu de spus care varianta este mai avantajoasa pentru statul roman, dar, la prima vedere, cel mai bine ar fi sa vanda actionarului majoritar pentru ca acesta ar putea oferi pretul cel mai bun. Iar din ce am vazut autoritatile au procedat corect dandu-i acestuia sansa de a face o oferta”, a afirmat pentru Wall-Street.ro, Doru Lionachescu, partener al casei de investitii Capital Partners, unul dintre principalii jucatori pe piata locala de consultanta in fuziuni si achizitii

El afirma totodata ca nu crede ca actionarul majoritar ar fi interesat sa aiba alaturi mai multi actionari mai mici, lucru care s-ar intampla printr-o listare, si tocmai pentru a evita acest lucru ar putea plati o suma mai mare decat cea la care este evaluata compania.

Romtelecom este cel mai mare operator de telefonie fixa pe piata locala, cu afaceri de 787,9milioane de euro anul trecut.

OTE a devenit actionar la Romtelecom in 1998, cand a preluat 35% capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiuni pentru 675 milioane de dolari.

Grupul elen este actionarul majoritar al operatorul roman din 2003, cand si-a sporit participatia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Romtelecom este actionar la Cosmote Romania, al treilea operator local de telefonie mobila, cu o participatie de 30%, si la NextGen Communications, o companie care activeaza pe piata telecom din 2008, unde detine toate actiunile.

Principalii concurenti ai Romtelecom sunt UPC Romania si RCS&RDS, companie care a incercat sa se listeze pe bursa londoneza in 2007, dar a esuat.

Vreme, seful MCSI: Actiunile statului la Romtelecom valoreaza un miliard de euro

Vreme, seful MCSI: Actiunile statului la Romtelecom valoreaza un miliard de euro"Pachetul de actiuni detinut de stat la Romtelecom este evaluat la un miliard de euro, suma pe care Ministerul Comunicatiilor se astepta sa o incaseze din vanzarea acestuia catre OTE sau pe piata de capital. Ca reprezentant al statului in actionariatul Romtelecom, Ministerul Comunicatiilor va tine cont de realitatile existente pe piata de profil si nu va vinde pachetul de actiuni la orice pret. Vom trata problema ca un business serios. Oferta OTE, pe care o asteptam pana la finele anului, trebuie sa fie in concordanta cu evaluarile pietei", a declarat ministrul de resort, Valerian Vreme (foto), pentru Mediafax.

Romtelecom este evaluata la aproximativ 1,1 miliarde de euro fata de 1,5 miliarde de euro in 2008 si se situeaza pe locul zece in topul celor mai valoroase 100 de companii prezente pe piata locala, conform unui top realizat de casa de investitii Capital Parteners impreuna cu Ziarul Financiar. Cele mai valoaroase companii din telecom sunt Orange si Vodafone, cei doi operatori fiind evaluati 3,1 miliarde de euro, respectiv 2,6 miliarde de euro.

In cazul in care pretul oferit de OTE nu va fi pe masura asteptarilor autoritatilor, acestea ar putea lista compania pe o bursa locala sau externa.

"Posibila listarea va avea loc pe bursa locala, dar luam in calcul si una externa. Intrarea pe bursa se va face fie prin listarea intregului pachet de actiuni Romtelecom, fie prin pachete mai mici. Asteptam oferta OTE si, ulterior, vom lua o decizie: fie vanzare directa, fie listare, ultima varianta necesitand parcurgerea unor etape, printre care si angajarea unui consultant. Noi urmarim sa dam o valoare corecta actiunilor Romtelecom", a mai spus Vreme.

De ce ar fi mai buna varianta vanzarii catre actionarul majoritar?

De ce ar fi mai buna varianta vanzarii catre actionarul majoritar?“Este greu de spus care varianta este mai avantajoasa pentru statul roman, dar, la prima vedere, cel mai bine ar fi sa vanda actionarului majoritar pentru ca acesta ar putea oferi pretul cel mai bun. Iar din ce am vazut, autoritatile au procedat corect dandu-i acestuia sansa de a face o oferta”, declara Doru Lionachescu, partener principal al casei de investitii Capital Partners, adaugand ca actionarul majoritar, grupul grec OTE si implicit cel german Deutsche Telekom, ar putea plati inclusiv o prima de achizitie, adica o suma mai mare decat valoarea la care este estimata compania.

El nu a declarat care este suma minima pe care ar putea sa o primeasca statul roman, precizand totodata ca este bine ca autoritatile nu au spus ce suma si-ar dori sa incaseze pentru pachetul detinut la Romtelecom. Declaratiile lui Lionachescu erau facute cu putin timp inainte ca seful MCSI sa afirme ca guvernul isi doreste sa obtina cel putin un miliard de euro pentru pachetul de 46% dintre actiunile operatorului.

Romtelecom este evaluat la aproximativ 1,1 miliarde de euro conform unui top realizat de casa de investitii Capital Parteners. Acesta se afla pe locul zece in topul celor mai valoroase 100 de companii prezente pe piata locala, in spatele Orange si Vodafone, cei doi operatori fiind evaluati 3,1 miliarde de euro, respectiv 2,6 miliarde de euro.

Actionarul majoritar nu are interes ca prin listare sa aduca sute de actionari marunti si astfel ma astept ca ei sa ofere un pret mai mare decat valoarea la care este evaluata compania. Mai ales ca Romtelecom are structura de subsucursala (n.red.: operatorul este detinut de OTE, iar Deutsche Telekom controleaza 30% din grupul grec) si o astfel de listare ar fi ciudata”, mai spune managerul.

Pe de alta parte, oficialul Capital Parteners este sigur ca autoritatile europene au avut un rol important in a grabi luarea unei decizii cu privire la situatia actionariatului MCSI in Romtelecom.

Se pare ca fara presiuni externe nu se misca lucrurile, iar MCSI va trebui sa faca ceva si in privinta Radiocom (n.red Societatea Nationala de Radiocomunicatii, o alta companie in care statul este actionar). Guvernul roman nu mai avea ce sa caute de mult timp in Romtelecom pentru ca nu are niciun avantaj. Singurul avantaj a fost pentru cei care au facut parte din Consiliul de Administratie”, explica Lionachescu.

De ce ar fi mai buna varianta listarii companiei?

De ce ar fi mai buna varianta listarii companiei?“Listarea la bursa implica o evaluare a operatorului la momentul vanzarii. Fiind mai multi cumparatori (fonduri de investitii, investitori particulari, etc.) valoarea pe actiune ar putea fi mai mare daca oferta este suprasubscrisa. Vanzarea directa ar putea conduce uneori la aprecierea incorecta a valorii companiei. Listarea este cel mai plauzibil scenariu sa se intample deoarece se adreseaza unei intregi piete (cea de capital) si nu unui potential cumparator, depinzand de contractul de privatizare al Romtelecom. In unele contracte de vanzare pot fi stipulate drepturi pentru cumparator – dreptul de a cumpara pachete ulterioare oferite la vinzare si pretul pe actiune (de ex. contractul prin care Deutsche Telekom a cumparat un pachet din OTE), drept de preemptiune etc. In oricare dintre situatii, statul roman trebuie sa consulte actionarul majoritar si sa agreeze cu acesta modalitatea de vanzare”, a afirmat pentru Wall-Street.ro, Nicolae Oaca, analist in telecomunicatii.

Pe de alta parte, acesta afirma ca suma de 1,1 miliarde de euro la care este estimata compania de catre Capital Partners este pe baza cifrei de afaceri de anul trecut a operatorul.

“Iar vanzarea s-ar putea concretiza spre sfarsitul lui 2011 astfel ca valoarea ar putea fi influentata de contextul macroeconomic, politic, evolutia industriei, a operatorului, de pachetul vandut. Tinand seama de evolutia (din 2009) a operatorului, a operatorului Cosmote Romania in care Romtelecom detine 30%, de asteptata revenire economica, de alte referinte din piata (Telecom Serbia, companie detinuta in proportie de 80% de guvernul sarb si restul de OTE, a fost evaluata la 2,43 miliarde de euro, potrivit TeleGeography din noiembrie 2010), dar si de faptul ca s-ar putea vinde un pachet mare, valoarea care s-ar obtine prin vanzarea unui pachet de 45,99% pe bursa poate fi cuprinsa in intervalul 750 – 1.000 de milioane de euro”, mai spune Oaca.

Specialistii de pe piata de capital considera ideea listarii pachetului detinut de catre stat la Romtelecom ca fiind binevenita si sunt de parere ca suma estimata de 1 miliard de euro ar putea fi atrasa pe Bursa de Valori Bucuresti.

“Daca luam in considerare scenariul ca nu va vinde participatia catre OTE si guvernanti aleg varianta listarii, cred ca atragerea unui miliard de euro nu va fi imposibila pe piata de capital romaneasca, asta in conditiile in care exista interes din partea investitorilor straini”, a declarat Florin Ilie, director piete de capital in cadrul ING Bank.

Totusi, Ilie subliniaza faptul ca bursa nu poate sustine 2 oferte publice initiale mari in anul urmator, in conditiile in care se vorbeste si despre listarea Romgaz.

Ministrul Comunicatiilor a afirmat ca ia in considerare si listarea pe o piata externa, insa Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, este de parere ca pentru a atrage atentia investitorilor de calibru nu este nevoie ca pachetul Romtelecom sa ia drumul burselor internationale.

“Fondurile de investitii daca sunt interesante vin si cumpara de oriunde, nu trebuie ca Romtelecom sa se listeze pe o alta piata, insa trebuie sa le cream infrastructura”, precizeaza Chisu.

Reprezentantul ING Bank afirma ca ideea listarii pe o piata externa poate fi inteleasa datorita sumei vehiculate, insa sustine ca si piata de capital de Romania poate absorbi un astfel de IPO.

“Efectele venirii pe Bursa a Romtelecom sunt unele importante pentru ca societatea este un emitent atractiv, o companie importanta pe un domeniu care nu mai este prezent pe piata de capital, cu un actionar majoritar blue-chip, si poate cel mai important lucru, cu un free-float semnificativ”, explica Ilie avantajele listarii operatorului de telecomunicatii.

Mihai Chisu precizeaza faptul ca prin listarea pe piata de capital s-ar inlatura orice suspiciuni referitoare la vanzarea pachetului detinut la Romtelecom.

“Daca considera ca ar putea sa obtina mai multi bani de la OTE poate ar trebui sa se gandeasca si la ce avantaje s-ar crea pe piata de capital: ar primi un pret bun, s-ar genera fluxuri de bani care vor oferi un plus de fiscalitate din impozitele pe bursa, s-ar crea un sector nou la Bursa si s-ar genera un precedent pentru privatizari prin piata de capital”.