1 / 5

Statul se hotaraste sa vanda sau sa listeze compania dupa ani de zile de ezitari

La jumatatea lui august 2008, cu doar o luna inainte de falimentul Lehman Brothers si de inceputul crizei financiare mondiale, Karoly Borbely, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, afirma ca listarea Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa pe piata locala, este amanata pentru inceputul lui 2009 din cauza scaderii bursei.

Intre timp au aparut noi amanari, primele decizii concrete in legatura cu acest subiect fiind luate acum doua saptamani- cu doar cateva zile inainte ca autoritatile europene sa solicite Romaniei sa faca o separare intre factorii de decizie si furnizorii de servicii la care este actionar (Romtelecom si Societatea Nationala de Radiocomunicatii-SNR).

Astfel, pe 19 noiembrie, Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), se intalnea la Bucuresti cu Yorgos Ioannidis, CEO al Romtelecom, Michael Tsamaz, presedinte si CEO al grupului grec OTE si Guido Kerkhoff, membru al consiliului de administratie al Deutsche Telekom AG, pentru a-i informa despre intentia guvernului de a vinde pachetul de 46% dintre actiuni pe care statul il detine la Romtelecom, propunand totodata grupului OTE, actionarul majoritar al companiei, sa lanseze o oferta de pret pana la sfarsitul anului. OTE detine 54,01% din Romtelecom, iar Deutsche Telekom controleaza 30% din actiunile grupului grec.

In timp ce oficialii OTE au afirmat ca vor analiza “toate optiunile disponibile spre beneficiul actionarilor” grupului, Valerian Vreme, seful MCSI, a declarat ca cele 46% din actiunile Romtelecom sunt evaluate la un miliard de euro, suma pe care statul vrea sa o obtina prin vanzarea pachetul catre OTE ori prin listarea companiei pe o bursa locala ori externa, conform Mediafax.

Astfel, in cazul in care pretul oferit de OTE nu va fi pe placul autoritatilor, o alta varianta luata in calcul este listarea pe bursa a operatorului, situatie in care Romtelecom ar putea deveni primul operator de telecom prezent pe Bursa de Valori Bucuresti, dar si cea mai mare listare la BVB.

In timp ce reprezentantii companiilor de brokeraj cred ca aparitia operatorului pe piata de capital ar aduce foarte multe avantaje bursei, specialistii in fuziuni si achizitii cred ca statul ar avea mai mult de castigat dintr-o vanzare catre actionarul majoritar.

“Este greu de spus care varianta este mai avantajoasa pentru statul roman, dar, la prima vedere, cel mai bine ar fi sa vanda actionarului majoritar pentru ca acesta ar putea oferi pretul cel mai bun. Iar din ce am vazut autoritatile au procedat corect dandu-i acestuia sansa de a face o oferta”, a afirmat pentru Wall-Street.ro, Doru Lionachescu, partener al casei de investitii Capital Partners, unul dintre principalii jucatori pe piata locala de consultanta in fuziuni si achizitii

El afirma totodata ca nu crede ca actionarul majoritar ar fi interesat sa aiba alaturi mai multi actionari mai mici, lucru care s-ar intampla printr-o listare, si tocmai pentru a evita acest lucru ar putea plati o suma mai mare decat cea la care este evaluata compania.

Romtelecom este cel mai mare operator de telefonie fixa pe piata locala, cu afaceri de 787,9milioane de euro anul trecut.

OTE a devenit actionar la Romtelecom in 1998, cand a preluat 35% capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiuni pentru 675 milioane de dolari.

Grupul elen este actionarul majoritar al operatorul roman din 2003, cand si-a sporit participatia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Romtelecom este actionar la Cosmote Romania, al treilea operator local de telefonie mobila, cu o participatie de 30%, si la NextGen Communications, o companie care activeaza pe piata telecom din 2008, unde detine toate actiunile.

Principalii concurenti ai Romtelecom sunt UPC Romania si RCS&RDS, companie care a incercat sa se listeze pe bursa londoneza in 2007, dar a esuat.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri