1 / 5

Ce s-a intamplat in piata de software, anul trecut

In 2010, companiile mici si mijlocii au intrat intr-un blocaj complet, cauzat de scaderea puterii de cumparare. Firmele de dimensiuni medii au amanat deciziile de investitii, iar jucatorii mari au optat cu precadere pentru solutii adresate segmentului de mid-market, renuntand la implementarile costisitoare si de lunga durata. Iar majoritatea furnizorilor de solutii software s-au adaptat noilor conditii si au anuntat solutii in regim SaaS (Software as a Service), infrastructuri in cloud sau plata in rate a solutiilor, potrivit lui Daniel Ionescu (foto), director de marketing si strategie la TotalSoft.

Desi piata locala a solutiilor software s-a aflat, anul trecut. Intr-un declin, totusi, acesta a fost relativ mai lent, raportat la 2009, dupa cum arata Zemy Apfelbaum, managing director al Wizrom Software. Totodata, a persistat tendinta de diminuare a investitiilor in aplicatiile software din partea companiilor existe in Romania.

Insa, chiar daca piata locala de software a scazut, fie si mai putin abrupt decat in urma cu doi ani, din cauza factorilor economici si politici, conform lui Valentin Tomsa, directorul general SAP, compania craioveana IT Six a observat o crestere a cererii pe piata americana, cat si o tendinta de repornire a proiectelor amanate pe piata vest europeana sau in Scadinavia.

“Pana acum, din cauza incertitudinii climatului economic, multe cereri au fost puse in asteptare de catre managementul companiilor. Piata din Romania nu este de interes pentru noi”, afirma Dan Tusaliu, directorul de dezvoltare al IT Six.

Pe de alta parte, Daniel Toma, director general Senior Software, sustine ca 2010 a fost, in piata locala de software, anul Business Intelligence. Un numar impresionant de companii au solicitat astfel de instrumente de management.

Am asistat, anul trecut, la o schimbare a comportamentului de achizitie a sistemelor informatice integrate – tot mai multe companii au dorit implementarea de sisteme complete, de la un singur furnizor, lucru care a fost posibil prin atragerea de fonduri europene.

Totodata, piata ERP din Romania a continuat sa scada, dar cu o panta mai putin abrupta decat in 2009, ceea ce a dus la o crestere a competitiei si, implicit, la o marire a flexibilitatii comerciale a furnizorilor, arata studii realizate de companii specializate, citate de Emil Bobocea, director regional de vanzari la Epicor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri