1 / 4

Previziunile pe 2011 in sectorul tehnologiei

1. Sfarsitul unei ere: peste jumatate din computere nu mai sunt PC-uri

Peste 50% din unitatile vandute la nivel global nu vor mai fi PC-uri. Daca vanzarile de PC-uri ar putea ajunge la aproape 400 de milioane de unitati, Deloitte estimeaza ca vanzarile combinate de telefoane ‘smart’, tablete si netbook-uri vor depasi 400 de milioane de unitati.

2. Diversitatea sistemelor de operare: nu exista inca un standard pentru telefoane ‘smart’ sau tablete

Pana la sfarsitul lui 2011, niciun sistem de operare instalat pe aceste dispozitive nu va acumula o cota de piata dominanta. Unele vor ajunge la peste 5%, dar niciun jucator individual nu va deveni standardul de facto, asa cum s-a intamplat pe alte segmente ale pietei de computere.

3. Companiile adopta tabletele, care nu mai sunt simple jucarii

Peste un sfert dintre computerele tip tableta vor fi achizitionate de companii. Chiar daca unii analisti le considera jucarii destinate consumului de media si consumatorilor de masa, peste zece milioane de tablete vor fi achizitionate in 2011 de catre companii. Acest volum este de asteptat sa creasca in 2012 si in anii care vor urma.

4. eGov: de la optiune la obligatie

Utilizarea aplicatiilor eGov are ca prim obiectiv imbunatatirea productivitatii activelor tehnologice existente, dar administratiile nu trebuie sa neglijeze capacitatea tehnica de a imbunatati gradul de atractivitate al tarii in fata investitorilor straini, dar si a talentelor cheie. Comunicarea digitala eficienta si canalele de tranzactionare pot pozitiona pozitiv o tara, intr-un mod comparabil cu avantajul pe care il confera existenta unei infrastructuri fizice bine puse la punct. Multe guverne, mai ales din tarile industrializate, se vor concentra in continuare pe costuri, dar beneficiile strategice pe termen mediu ale guvernarii digitale ar trebui sa ramana o prioritate.

5. Reglementarile online se inaspresc, dar modulele cookies raman

Chiar daca schimbarile privind protejarea intimitatii in mediul online nu vor afecta semnificativ veniturile din 2011, companiile ar trebui sa investeasca mai mult in infrastructura menita sa asigure protectia utilizatorilor online, pentru a contrabalansa instrumentele si initiativele industriei de a imbunatati auto-reglementarea si a anticipa legislatia viitoare.

6. Ingramadirea electronilor: bateriile nu se conformeaza Legii lui Moore

Progresul tehnologic in productia de baterii poate parea lent, dar chiar si o imbunatatire de 5% poate atrage castiguri semnificative in timp. Industria trebuie sa inoveze in continuare atat tehnologiile bazate pe litiu, cat si cele non-litiu. O conditie cheie este stabilirea unor asteptari si planificari realiste.

7. Hidrogenul face un pas inainte: sursa alternativa la energia alternativa

Deloitte preconizeaza ca hidrogenul va avea un succes senzational in 2011. Cu toate astea, succesul nu va veni pe piata auto, asa cum era de asteptat, ci pe piata altor aplicatii, precum generarea de energie curata in regim standby pentru industria telecom sau pentru stivuitoarele de interior, unde densitatea energiei generate de hidrogen si beneficiile de mediu contrabalanseaza restrictiile actuale impuse de costuri ridicate si lipsa unei infrastructuri de alimentare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri