Piata locala de IT nu isi va reveni in 2011

Piata locala de IT nu isi va reveni in 2011Declaratia sefului Gecad cu privire la evolutia pietei de IT in acest an este oarecum suprinzatoare in contextul in care mai multi manageri IT au afirmat in ultimele luni ca se asteapta ca 2011 sa fie un an mai bun decat 2010.

"Piata locala de IT nu isi va reveni anul acesta pentru ca in 2011 nu vor fi bani. Iar daca vor fi, atunci se vor duce in alta parte, cu siguranta nu in IT, care nu va reprezenta o prioritate pentru companii in 2011. Si acestia sunt clientii nostri. Pe de alta parte, clientii rezidentiali nu au bani pentru ca firmele nu merg bine si banii guvernului se duc pe salarii", explica Radu Georgescu (foto).

Anul trecut piata locala de software si servicii IT a fost estimata in jurul a 704 de mili­oane de euro fata de circa 660 de milioane de euro in 2009, conform datelor prezentate pana acum in presa de compania de cercetare Pierre Audoin Consultants. Pentru anul acesta, analistii PAC se asteapta ca piata de soft si servicii sa creasca la 760 de milioane de euro.

Seful Gecad adauga ca managerii companiilor si-ar dori sa investeasca in IT daca ar fi convinsi ca solutiile achizitionate ar putea scadea cheltuielile.

"Dar deciziile de felul acesta sunt grele si trebuie sa fii foarte bine convins. Si totul se suprapune peste un context in care totul se duce in cloud (n.red.: solutiile de cloud computing permit reducerea costurilor, intrucat aplicatiile, tehnologiile si datele sunt disponibile pe un server virtual, iar clientii platesc pentru cat consuma) ceea ce inseamna ca o gramada din banii acestia se vor duce in afara Romaniei la Amazon (AWS- Amazon Web Services), Google Apps, Microsoft Azure. Banii acestia nu se vor vedea in Romania. Scade piata locala? Din greu", mai spune antreprenorul care a pus bazele grupului Gecad in 1992 odata cu lansarea companiei de solutii si servicii de securitate informatica Gecad Net.

Veniturile din servicii de tip cloud computing erau estimate anul trecut la 68,3 miliarde de dolari la nivel global, iar in 2014 vor ajunge la circa 148,8 miliarde de dolari, conform unui studiu prezentat in iunie 2010 de catre compania de cercetare Gartner.

Chiar daca grupul este format din mai multe companii dintre care o parte au operatiuni in strainatate (Gecad Technologies/Axigen si Avangate), unde piata de IT si-a revenit deja, Georgescu spune ca niciodata nu a luat din profitul unei companii din grup pentru a ajuta alta firma, fiecare entitate trebuind sa fie stabila, altfel "de maine nu mai este" .

Ce planuri are pentru companiile din grupul Gecad pentru acest an:

"Gecad Net este doar in Romania si a trebuit sa isi gaseasca un mod de operare astfel incat sa fie profitabila pe piata romaneasca si este. A fost profitabila pe perioada crizei si speram sa fie in continuare", afirma managerul.

In 2009, compania a avut o cifra de afaceri de 3,22 milioane de euro si un profit net de aproximativ 6.500 de euro, arata datele de la Ministerul de Finante.

Gecad Net are 22 de anagajati, iar in acest an compania va ajunge la 25 de salariati, a declarat Serban Prejoianu, CEO al companiei.

In ceea ce priveste Avangate, companie de plati online de software la nivel international, Georgescu spune ca 2011 este anul in care compania va miza din nou pe piata din SUA, dupa ce timp de mai multi ani a fost pus accentul pe zona Orientului Mijlociu, Rusia, China si Japonia.

Avangate este fosta divizie internationala a Gecad Epayment, companie de care a fost separata anul trecut dupa ce Gecad Epayment a fost cumparata in proportie de 83% de grupul sud-african Naspers.

"Anul trecut am facut aceasta separare dintre Avangate si Epayment pentru ca era o combinatie care le tinea pe amandoua in loc si acum dupa ce am vandut Epayment, 2011 este un an in care Avangate isi va dubla cifra de afaceri si o sa inceapa sa stea pe picioarele ei", mai spune Georgescu.

Cifra de afaceri a Avangate nu este publicata la Ministerul de Finante, compania avand sediul in Olanda, unde depune si datele financiare.

Conducerea companiei vrea ca pana in 2015 sa ajunga la tranzactii de un miliard de dolari si sa se coteze pe bursa Nasdaq deoarece aceasta "este cea mai importanta piata de capital pentru companiile tehnologice", dupa cum afirma in octombrie anul trecut, Carmen Sebe, CEO al Avangate.

In 2010, valoarea vanzarilor tranzactionate de Avangate era estimata de Sebe la 70 de milioane de euro, dublu fata de 2009. Printre clientii Avangate se numara BitDefender, Kaspersky Lab, Lavasoft, DVD Fab, Caphyon, Syncro Soft.

"Axigen este o companie care in 2010 a ajuns la break-even (n.red moment in care cheltuielile sunt la acelasi nivel cu veniturile), a devenit profitabila. Nu stiu inca daca focusul va fi tot in zona China, Japonia si Rusia. Avem niste discutii in cursul acestei luni", explica Georgescu.

Gecad Technologies/Axigen, producatorul solutiei de mesagerie electronica Axigen, este condus din ianuarie anul trecut de Gabriela Mechea.

In 2010, Axigen a avut venituri in crestere cu circa 40% fata de cele 0, 54 milioane de euro din 2009, potrivit datelor oferite de Mechea. In prezent Gecad Technologies/Axigem are 35 de angajati, iar conducerea producatorului de solutii de e-mail nu intentioneaza sa faca angajari in acest an.

In ultimii ani, din cauza crizei, activitatile Gecad Technologies/Axigen si ale Avangate au fost directionate din zona SUA catre Orientul Mijlociu, China, Rusia si Japonia pentru ca cele doua companii sa fie influentate cat mai putin de efectele economice negative.

Chiar daca a trecut prin trei tranzactii (vanzarea tehnologiei RAV catre Microsoft in 2003, a unui pachet minoritar din Gecad Technologies catre un consortiu alcatuit din fondurile de investitii Global Finance su 3TS- Cisco Growth in 2007 si a pachetului de 83% din actiunile Gecad Epayment catre grupul Naspers), Radu Georgescu spune ca vrea sa mai lanseze noi tehnologii care la un moment ar putea fi vandute.

"Bineinteles, intotodeauna ne uitam la produse noi. Unele reusesc si altele nu", afirma zambind antreprenorul, fara a da mai multe detalii despre ideile si domeniile la care se gandeste. "Resursele de idei le gasesc de la colegii din firma, ei fac lucrurile sa se intample", mai spune acesta.

Investitorii americani nu stiu unde este Romania

Investitorii americani nu stiu unde este RomaniaAjuns unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori romani dupa ce in 1992 si-a fondat propria companie cand inca era student, Radu Georgescu a incercat in ultimii ani sa sustina tot mai mult antreprenorii romani implicandu-se in diferite proiecte in domeniu si chiar dedicandu-si propriul blog celor care isi doresc sa isi deschida un business.

"Antreprenorul real este unul cu notiuni tehnologice si de business, dar, de fapt, el trebuie sa isi formeze o echipe. Tinerii au nevoie si de altceva in afara de energie si tehnologie, ei nu stiu sa faca un plan de business, nu stiu sa vorbeasca, sa se impuna, nu au CV-uri, nu ofera incredere. Despre cei care reusesc sa treaca momentul «sunt tanar, sunt antreprenor si pentru asta trebuie sa fiu platit» am o parere foarte buna", spune Radu Georgescu.

Fondatorul Gecad crede ca antreprenorii romani sunt foarte bine pregatiti tehnic, insa nu au foarte multe cunostinte despre ceea ce inseamna sa conduci o afacere.

De asemenea, Georgescu spune ca cei care lanseaza un business isi doresc sa obtina foarte repede bani, dar fara sa munceasca.

"In general tinerii vin si spun: «Am o idee, sa imi cumpere cineva ideea». Ar trebui ca ei sa inteleaga ce inseamna antreprenoriatul, care sunt regulile de investitii, dezvoltare, networking. Si, din pacate, acestea nu se invata la scoala romaneasca, care ar trebui sa se ocupe mai mult de zona de management de business decat o face astazi. Sa nu predea doar dezvoltare tehnologica, ci si despre metode de a face bani din businessurile cloud, despre cum sa te promovezi international", declara omul de afaceri.

De altfel, Georgescu spune ca atunci cand un antreprenor roman isi doreste bani din partea unui investitor pentru a pune bazele afacerii, acesta se confrunta cu doua probleme: lipsa unui plan de business si nestiinta despre cum ar putea fi pus in practica planul.

"Ca investitor vreau sa ma convingi ca daca eu pun o anumita suma de bani, tu duci firma acolo unde ai promis. Eu vreau sa imi prezinti viziunea si care este planul (de cati bani este nevoie, ce faci cu ei si unde ajungi) pentru ca peste un an, doi, cinci, sa am un exit la valoarea Y. Ceea ce iti trebuie este sa arati ca ai viziune, ca esti in stare sa faci un plan si esti in stare sa-l executi. Problema reala apare de la plan in jos. Avem antreprenori cu idei care sa zicem ca ar putea fi confundate cu viziune si pot sa ma las pacalit cu asta. Dar sa faca un plan si sa-l execute nu am gasit".

Astfel, antreprenorul ii sfatuieste pe care care vor sa isi faca o afacere sa mearga in companii mari precum IBM, Microsoft, HP sau Siveco si sa vorbeasca cu toti managerii din zona middle.

"Dintre acestia as gasi un om care sa aiba o chimie cu mine si care sa fie in stare sa faca un plan pe care sa-l excute ca business, eu urmand ca apoi sa-l aplic practic. Si mai mult ar trebui sa-l faca pe investitor sa creada aceasta combinatie dintre mine si el are noima. De exemplu, Google. Baietii (n.red.: Larry Page si Sergey Brin- 38 de ani) au avut o viziune, au facut partea de tehnologie, dar l-au adus pe Eric Schmidt (55 de ani) care a stat acolo 10 ani. Acum fac bani si au nevoie de inovatie si au revenit. Dar Schmidt ramane acolo sa faca mentoring, coaching", mai spune Georgescu.

Presedintele Gecad afirma ca in general investitorii americani nici nu stiu unde este Romania pe harta, iar cei europeni sunt interesati de piata romaneasca, insa doar 5% dintre ei si-ar dori sa aduca bani in companii romanesti de IT.

"Este un numar mic, dar asta e. Sunt foarte precauti, discutiile cu antreprenorii romani sunt foarte greoaie din cauza lipsei acestora de experienta si posibilitatea reala ca o investitie sa se finalizeze este destul de mica", mai declara Georgescu, adaugand ca Romania ar putea atrage mai multi investitori straini daca ar avea o bursa functionala, o scoala care sa pregateasca manageri de business si mai multi oameni locali care sa sustina antreprenoriatul.

Pana acum Radu Georgescu a investit in proiectul Rol.ro, dezvoltat de compania Rol Online Network, si in Ideea Productions, o companie lansata in 2006 care detine mai multe site-uri printre care si Drive-test.ro.

Pe de alta parta, antreprenorul spune ca alte companii foarte bune care pot atrage investitori sunt portalul Softpedia, detinut de compania Softnews Net, Syncro Soft (companie craioveana care dezvolta programul Oxygen Xml) si BitDefender- companie fondata de Florin Talpes, care a si atras o investitie de 7 milioane de dolari in 2007 pentru vanzarea a 7% din actiunile companiei.





Cine este Radu Georgescu

Cine este Radu GeorgescuRadu Georgescu este unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori de pe piata de IT locala, care a lansat prima afacere (Gecad Net) in 1992, in apartamentul parintilor din cartierul Titan si care acum conduce un grup format din 150 de persoane.

"Era in 1992. Intr-una dintre camere (cea in care de altfel si locuiam cu sotia) lucram la inceput eu si un prieten de-al meu, Claudiu. Atat. Dupa cativa ani ne-am «extins» in mai multe apartamente inchiriate situate intr-un alt bloc din acelasi cartier, iar cand am crescut suficient de mult ne-am mutat intr-un sediu de la Piata Muncii. Din 2005 suntem in Pipera, in cladirea Conect (nr: amplasata pe bulevardul Dimitrie Pompei din zona pietei Pipera)", povesteste Radu Georgescu.

Grupul Gecad este format in prezent din companiile Avangate (companie care ofera solutii pentru plati online de software la nivel international), Axigen/Gecad Technologies (producatorul solutiei de mesagerie electronica Axigen) si Gecad Net (companie specializata in licentiere software si furnizarea de servicii IT).

Radu Georgescu a fost implicat pana acum in trei tranzactii: vanzarea in 2003 a tehnologiei RAV Antivirus catre Microsoft, cea prin care consortiul format din fondurile de investitii Global Finance si 3TS-Cisco Growth Fund a cumparat 11,76% din actiunile companiei Gecad Technologies /Axigen in schimbul a doua milioane de euro in 2007 si cea prin care in vara anului trecut a vandut 83% din compania Gecad ePayment catre grupul sud-african Naspers.