Peste 10.000 de victime

Peste 10.000 de victimeUltimul bilant oficial indica peste 1.351 de victime in urma cutremurului si valurilor tsunami care au lovit vineri nord-estul Japoniei, informeaza televiziunea nipona NHK. In prefectura Miyagi au fost raportate 515 victime, insa politia din aceasta zona estimeaza ca numarul va depasi cu siguranta 10.000 de morti.

Potrivit datelor oficiale, numarul persoanelor decedate sau date disparute depaseste 2.000. Politia nipona a descoperit inca 600 de victime in prefecturile Miyagi si Iwate.

Numarul romanilor din Japonia este de aproximativ cinci-sase mii, potrivit estimarii facute de fondatorul comunitatii romanesti din Japonia, Geo Scripcariu, care a sustinut ca, cel mai probabil acestia sunt bine, bazandu-se pe pregatirea societatii japoneze pentru asemenea momente.

Magnitudinea seismului a fost revizuita de la 8,8 la 9, devenind astfel cel mai puternic cutremur din istoria Japoniei, a anuntat Agentia meteorologica nipona, subliniind faptul ca o replica majora ar putea avea inca loc.

Preturile alimentelor ar putea exploda

Preturile alimentelor ar putea explodaPe langa efectele cutremurului devastator de la finalul saptamanii trecute, o potentiala revenire a economiei japoneze ar putea fi complicata si de cresterea preturilor la grau si porumb, cred economistii consultati de Washington Post.

Japonia mentine unele dintre cele mai ridicate tarife in domeniul agriculturii in incercarea de a proteja acest sector, aflat deja intr-o situatie grava. Cu toate acestea, statul nipon este puternic dependent de importurile de alimente, asfel incat nivelul ridicat al tarifelor coroborat cu cresterea preturilor la nivel global ar putea genera o situatie greu de controlat odata ce impactul va fi resimtit de consumatori si de oamenii de afaceri.

Potrivit analistilor, cresterea preturilor alimentelor poate determina falimentul unor antreprenori si reducerea anumitor cheltuieli din partea consumatorilor.

“Angajatilor japonezi nu li s-au marit salariile. Spre comparatie, in China salariile cresc in permanenta, astfel incat o crestere de 5% a cheltuielilor pot fi suportate. Insa, in Japonia se simte durerea acestor cresteri de preturi”, spune un economist din cadrul Institutului de Cercetare Daiwa.

'Prietenii mei asteapta sa mearga la lucru, ca de obicei'

'Prietenii mei asteapta sa mearga la lucru, ca de obicei'Tony Wu este director de vanzari in cadrul producatorului de placi video Sparkle Computer. Managerul este nascut in Hawaii, a studiat in Japonia, iar acum locuieste in Taiwan. In timpul cutremului de 9 grade din Japonia se afla in Romania, dar a vorbit atat cu rudele si prietenii din aceste zone, toate afectate mai multi sau mai putin de cutremur. Ce spune oficialul Sparkle Computer?

"Cand am auzit de cutremur mi-am zis ca este "inca unul, nu mare lucru", dar asta se intampla pana sa ma uit la televizor si sa realizez gravitatea. In Hawaii valurile Tsunami au lovit anumite parti ale insulelor, valurile au fost pana la aproximativ doi metri pe unele plaje si apa a ajuns pe strazi. Familia mea este bine pentru ca desi locuim aproape de plaja suntem intr-o zona mai inalta. Oamenii au fost evacuati la timp si nimeni nu a fost ranit. Pe de alta parte, din fericire, in Taiwan, efectele valurilor Tsunami au fost minime, valurile au fost de aproximativ zece centimetri si nu au provocat niciun fel de distrugeri", spune Wu, adaugand ca nu ii este frica sa se intoarca la Taiwan.

Chiar daca Tony Wu s-a nascut in Hawaii si acum locuieste in Taiwan, compania pentru care lucreaza, Sparkle Computers, are relatii comerciale cu Japonia, iar managerul spune ca se roaga pentru partenerii din aceasta tara.

"Am invatat limba japoneza si am locuit in Japonia si am multi prieteni in zona Tokyo. Unii dintre ei nu curent electric si acces la gaze, altii sunt foarte bine. Toti asteapta sa se intoarca luni la munca, ca de obicei."

Industria mondiala de asigurari va pierde 10 MILIARDE de dolari

Industria mondiala de asigurari va pierde 10 MILIARDE de dolariIndustria mondiala de asigurari va pierde circa 10 miliarde de dolari dupa cutremurul de 9 grade ce a lovit Japonia in vineri dimineata, estimeaza analistii internationali. Costurile pe care asiguratorii le vor avea de suportat ar putea insa creste, pe masura ce guvernul nipon va publica date exacte despre urmarile catastrofei naturale.

Analistii de la Jefferies International, companie americana de servicii financiare, estimeaza ca impactul pierderii de 10 miliarde dolari asupra rezultatelor financiare ale grupurilor de asigurari va fi de aproximativ 5%, scire marketwatch.com.

Doar 10% din locuintele afectate de cutremur si tsunami au asigurari suplimentare in caz de seism, mai spun analistii Jefferies. Acestia readuc in atentie un alt cutremur major din Japonia, ce a a avut loc in 1995, si care a cauzat pierderi economice de 100 miliarde dolari, in vreme ce asiguratorii au avut de platit doar circa 3 miliarde dolari.

Banca Japoniei, pregatita sa asigure stabilitatea financiara a tarii

Banca Japoniei, pregatita sa asigure stabilitatea financiara a tariiBanca Japoniei s-a angajat sa asigure stabilitatea financiara a tarii, dupa ce in urma cutremurului devastator Toyota, Sony, rafinarii petroliere si alte companii au fost nevoite sa opreasca activitatea unor fabrici, iar actiunile au avut scaderi puternice, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Regiunea Tohoku are o contributie de 8% la PIB-ul Japoniei, potrivit Macquarie Securities.

Dezastrul ar putea incetini redresarea economica, dupa declinul inregistrat de PIB-ul japonez in ultimul trimestru al anului trecut, intr-o perioada in care premierul Naoto Kan incearca sa convinga agentiile de rating ca va tine sub control datoriile publice ale tarii, cele mai mari din lume.

Ministerul de Finante japonez a anuntat ca este prea devreme sa fie evaluat impactul cutremurului asupra economiei, dar indicele Nikkei 225 a scazut cu 1,7%.

Impactul cutremurului asupra agentiilor de turism din Romania

Impactul cutremurului asupra agentiilor de turism din RomaniaJaponia are un numar modest de turisti din Romania, respectiv 600-700 pe an, potrivit lui Traian Badulescu, manager general al Tourist Media. "Japonia este inca o tara puternica, cu potential, iar turismul aduce venituri la bugetul de stat. Nu vad de ce pe termen mediu si lung tara ar fi afectata", opineaza el.

Principalul motiv pentru care Tara Soarelui Rasare nu este o destinatie solicitata este pretul unei vacante, care poate ajunge si la 2.500 euro pentru un circuit de 8 – 10 zile.

Happy Tour, cel mai mare tur operator de pe piata locala, nu are turisti in Japonia in acest moment In general, cererile de vacanta in aceasta tara nu sunt pentru turism individual, ci pentru grupuri, spune Mioara Gheorghe, directorul operational al companiei. Ea considera ca vor fi afectati operatorii de turism care au organizate pachete turistice in perioada imediat urmatoare in Japonia.

Agentia de turism Paralela 45 are doua grupuri care vor pleca in Japonia peste trei saptamani, cand va avea loc Sarbatoarea florilor de cires, care strange, anual, milioane de turisti din toate colturile lumii in statul nipon. Circuitul din aprilie se va desfasura, insa, de cealalta parte a Japoniei care nu este afectata, potrivit directorului de vanzari al agentiei, Corina Enache.