Riscul 1: Recesiunea din zona euro

Riscul 1: Recesiunea din zona euroPotrivit lui Roubini, prima amenintare la adresa economiei mondiale este recesiunea din zona euro, care a atacat atat marile economii Germania si Franta, cat si economiile de la periferie.

De asemenea, in Europa criza creditului in sectorul bancar a devenit mai severa avand in vedere ca bancile se dezindatoreaza prin vanzarea de active si rationalizarea creditului, ceea ce accelereaza contractia.

Intre timp, nu doar austeritatea fiscala impinge economia zonei euro in recesiune, dar si persistenta lipsei de competitivitate adanceste criza. Economistul crede ca, pentru restaurarea competitivitatii si a cresterii economice, tarile din zona euro ar trebui sa caute atingerea paritatii cu moneda americana.

Riscul 2: Economia Chinei va incetini

Riscul 2: Economia Chinei va incetiniIn al doilea rand, slabirea performantelor Chinei si a altor economii din zona Asiei ameninta sa se reflecte in economia mondiala.

Nouriel Roubini crede ca incetinirea economica a Chinei nu mai poate fi trecuta cu vederea, tinand cont ca exporturile au coborat drastic, iar importurile, care semnalau tendinta viitoarelor exporturi, au scazut de asemenea.

Totodata, investitiile rezidentiale chinezesti si activitatea din real-estate a incetinit semnificativ, iar preturile caselor au inceput sa scada.

Investitiile in infrastructura sunt in scadere, tinand cont ca multe proiecte de autostrazi erau deja puse "in asteptare", in timp ce multe autoritati guvernamentale se chinuie sa obtina finantare in contextul inaspririi conditiilor de creditare.

Riscul 3: Incetinirea celei mai mari economii a lumii

Riscul 3: Incetinirea celei mai mari economii a lumiiAl treilea risc identificat de Nouriel Roubini vine din Statele Unite si vizeaza o incetinire a economiei ca urmare a inaspririi politicii fiscale in 2012 si 2013.

De asemenea, expirarea beneficiilor fiscale care au sustinut cheltuielile din capital in 2011 va contribui la incetinirea economiei americane.

Mai mult, tinand cont de stagnarea din sectorul imobiliar si din piata creditelor, consumul privat va ramane firav.

Totodata, dolarul puternic si incetinirea economiilor din zona euro va impacta cererea externa si va contribui la declinul exporturilor americane.

Riscul 4: Tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu

Riscul 4: Tensiunile geopolitice din Orientul MijlociuIn ultimul rand, Roubini avertizeaza asupra riscurilor geopolitice care se propaga din Orientul Mijlociu, tinand cont de posibila reactie militara a Israelului fata de ambitiile nucleare ale Iranului.

Desi riscul unui conflict militar este inca scazut, razboiul declaratiilor escaladeaza.

Mai mult, sunt tensiuni geopolitice semnificative in Orientul Mijlociu care nu pot fi trecute cu vederea si se pot intensifica.

"Cu alte cuvinte, sunt multe lucruri care pot merge rau in Orientul Mijlociu, iar orice combinatie poate sa starneasca teama in piete si sa conduca la preturi mult mai mari la titei", a explicat cunoscutul economist.