Republica Moldova

Republica MoldovaAlegeri prezidentiale (presedintele este desemnat de catre Parlament)

Data alegerilor: 16 martie

Dupa doi ani si jumatate in care Republica Moldova nu a avut un presedinte desemnat, parlamentarii moldoveni vor incerca vineri sa aleaga un nou sef al statului.

Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) il va propune pentru functie pe Nicolae Timofti, un fost judecator. Comunistii aflati in opozitie nu au anuntat pana la aceasta data un candidat.

AIE are nevoie de 61 de voturi pentru a-si impune candidatul, insa Alianta are doar 59 de reprezentanti in Parlament, din aceasta cauza functia fiind practic blocata in ultimii ani. Recent insa trei persoane s-au desprins din tabara comunistilor, votul acestora urmand sa decida cel mai probabil alegerile de vineri.

Germania

GermaniaAlegeri prezidentiale (presedintele este desemnat de catre Parlament)

Data alegerilor: 18 martie

Parlamentul Germaniei va alege pe 18 martie un succesor pentru presedintele demisionar Christian Wulff.

Joachim Gauck este candidatul nominalizat si sustinut de partidele de la putere si de o parte din opozitie, potrivit BBC. Beate Klarsfeld si Olaf Rose, ceilalti doi candidati, au sanse minime sa castige aceste alegeri.

Christian Wulff, fostul presedinte, si-a dat demisia dupa ce a fost implicat intr-un scandal de coruptie.

Franta

FrantaAlegeri prezidentiale

Data alegerilor: 22 aprilie si 6 mai

Unele dintre cele mai disputate alegeri din acest an se vor desfasura in Franta, acolo unde Nicolas Sarkozy incearca sa castige un nou mandat dupa ce a pierdut o buna parte din sprijinul popular.

Candidatul socialist Francois Hollande este favorit la castigarea alegerilor, cele mai recente sondaje indicand ca acesta ar urma sa obtina 31,5% din voturi, fata de 27% in cazul lui Nicolas Sarkozy.

Sarkozy a declarat chiar ca va iesi din viata politica in cazul in care va pierde alegerile.

Grecia

GreciaAlegeri parlamentare

Data alegerilor: 29 aprilie si 6 mai

Aflata in pragul falimentului, Grecia va organiza alegeri parlamentare anticipate la sfarsitul lui aprilie.

Alegerile parlamentare erau initial programate sa aiba loc abia in 2013. Politicienii greci au hotarat insa la finele anului trecut formarea unei coalitii de guvernare care sa negocieze si sa implementeze masurile cerute de reprezentantii UE, in vederea primirii ajutoarelor financiare necesare salvarii de la faliment.

Partidul Noua Democratie ar putea obtine cele mai multe voturi de la populatie. Antonis Samaras, liderul partidului, a promis sa continue masurile de austeritate cerute de creditorii din Uniunea Europeana.

Libia

LibiaAlegeri parlamentare

Data alegerilor: iunie

Libia va organiza primele alegeri libere din ultimii 42 de ani, dupa ce colonelul Muammar Gaddaf a fost ucis in octombrie anul trecut.
Votul le va permite libienilor sa aleaga un Parlament national care va trebui sa redacteze o noua Constitutie.

Cel mai probabil alegerile vor intampina numeroase dificultati, Libia fiind practic inundata de zecile de partide care s-au infiintat dupa caderea precedentului regim

Egipt

EgiptAlegeri prezidentiale

Data alegerilor: 23 mai

Egiptul va organiza primele alegeri de la rasturnarea de anul trecut a regimului condus de Hosni Mubarak. Acestea vor fi primele alegeri libere din ultimele decenii desfasurate in Egipt.

Amr Moussa, fost presedinte al Ligii Arabe, este unul din dintre candidati, alaturi de el urmand sa concureze si politicianul islamist Abdel Moneim Abol Fotoh.

Alegerile nu vor vor fi monitorizate de reprezentanti internationali, fapt care va pune sub semnul intrebarii corectitudinea scrutinului.

Daca Egiptul poate sa realizeze tranzitia la democratie, tara cu peste 80 de milioane de locuitori va deschide o noua era in lumea araba, noteaza institutului american de cercetare Brookings.

Mexic

MexicAlegeri prezidentiale

Data alegerilor: 1 iulie

Mexicul ar putea sa aiba prima femeie presedinte din istoria dupa alegerile programate in iulie.

Josefina Vazquez Mota candideaza din partea Partidului Actiunea Nationala (PAN), aflat la guvernare.

Daca economistul in varsta de 51 de ani va castiga alegerile, cele mai mari trei economii din America de Sud (Brazilia, Argentina si Mexic) ar urma sa fie conduse de catre femei.

Venezuela

VenezuelaAlegeri prezidentiale

Data alegerilor:
7 octombrie

Hugo Chavez va avea avea de trecut in acest an poate cel mai dificil test electoral din cariera sa. Liderul Venezuelei il va avea ca oponent pe reprezentatul opozitiei Henrique Capriles Radonski.

Radonski a castigat alegerile prin care opozitia si-a desemnat reprezentantul pentru scrutinul prezidential din toamna anului 2011, dupa ce a reusit sa aduca in fata urnelor 3,5 milioane de persoane, cu mult peste asteptarile initiale.

Viitorul presedinte al Venezuelei va avea de rezolvat problemele unei economii cu inflatie de 26%.

Romania

RomaniaAlegeri parlamentare

Data alegerilor:
noiembrie

Romania va organiza alegeri parlamentare la sfarsitul acestui an. Reprezentantii Guvernului au cerut initial comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale, asteptate sa aiba loc in luna iunie. Curtea Constitutionala a decis insa ca legea comasarii este neconstitutionala.

Uniunea Social Democrata (USL) si Partidului Democrat Liberal (PDL) sunt principalele formatiuni politice care isi vor disputa alegerile de la sfarsitul anului.

Surpriza scrutinului ar putea sa fie insa Partidul Poporului, care in decembrie 2010 urcase pe locul al treilea in sondaje.

SUA

SUAAlegeri prezidentiale

Data alegerilor: 6 noiembrie

Datele economice pozitive, precum si lupta interna din Partidul Republican pentru desemnarea unui candidat, l-au ajutat pe actualul presedinte american, Barack Obama, sa recupereze din sustinerea populatiei. Nivelul de sustinere al lui Obama a urcat in februarie la peste 50%, pentru prima data in ultimele opt luni, noteaza CNN.

Republicanii inca desfasoara alegeri interne pentru desemnarea unui candidat, insa cele mai vehiculate nume sunt cele ale lui Mitt Romney si Rick Santorum.

Obama este vazut castigator in fata oricauia dintre cei doi contracandidati republicani, potrivit unui sondaj realizat luna aceasta de catre institutul american de cercetare The Pew Research Center.