SWIFT exclude Iranul

SWIFT exclude IranulSociety for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), institutia internationala responsabila pentru aproximativ 80% din tranzactiile financiare mondiale, a anuntat ca va taia accesul institutiilor financiare iraniene de la sistemul sau, incepand de sambata.

Aceasta miscare fara precedent, reprezinta inca o lovitura pentru Iran, si urmeaza sanctiunilor impuse de Uniunea Europeana (UE).

Sursa informatii: Business Insider

Guvernul israelian sustine atacul

Guvernul israelian sustine ataculPublicatia israeliana Maariv a anuntat ca 8 din cei 14 membri ai Guvernului din Israel sustin in prezent o ofensiva asupra facilitatilor nucleare iraniene.

Astfel, premierul Netanyahu asteapta doar unda verde din partea majoritatii acestora pentru a declansa un atac, atunci cand acesta crede de cuviinta.

Netanyahu pregateste populatia pentru razboi.

Netanyahu pregateste populatia pentru razboi.Premierul israelian, Netanyahu, continua retorica dura fata de Iran, in special dupa intoarcerea sa din lunga vizita in Statele Unite ale Americii.

Analistii vad acest lucru ca o pregatire a publicului israelian pentru un razboi.

Utilizarea rezervelor de petrol

Utilizarea rezervelor de petrolStatele Unite si Marea Britanie, doi dintre cei mai mari consumatori industriali, ar fi decis, conform unui raport Reuters, sa acceseze rezervele petroliere de urgenta, in scopul de a reduce preturile curente la petrol.

Pretul ridicat al petrolului a devenit principala sursa de ingrijorare in intreaga lume, insa acordul bilateral dintre SUA si Marea Britanie, cu privire la rezerve, lasa impresia unui plan de razboi cu Iranul. Cea mai mare piedica pentru statele unite in prezent de a intra intr-un razboi cu Iranul este, bineinteles, pretul petrolului, insa acordul cu privire la rezerve ar rezolva intr-o anumita masura acest lucru.

O "ultima sansa"

O "ultima sansa"Secretarul american de stat, Hillary Clinton, i-ar fi rugat pe rusi sa trimita un mesaj iranienilor cu privire la faptul ca urmatoarea intalnire de discutii cu diplomatii ai celor mai puternice sase natiuni ale lumii (UK, SUA, Franta, Rusia, China si Germania) reprezinta o ultima sansa pentru Iran inaintea unei interventii militare, potrivit surselor ruse.

Preturile la petrol vor juca un rol important, cu siguranta, pentru toate partile. Iranul este al cincilea cel mai mare producator mondial de petrol si controleaza stramtoarea Hormuz, punct prin care traverseaza peste 40% din transporturile petorliere din lume. Toate aceste situatii internationale ar putea motiva Statele Unite sa ajute Israelul in cazul unui atac asupra facilitatilor nucleare ale Iranului. Ar putea, de asemenea, reprezenta doar miscari de presiune impotriva Iranului, in incercarea de a-l forta sa se conformeze cerintelor internationale, fara a se angaja in actiuni militare.