Gradul de poluare la nivel global se va inrautati

Gradul de poluare la nivel global se va inrautatiCursa pentru industrializare a Chinei si a altor state emergente se rezuma, din nefericire, si la emisii tot mai mari de gaze cu efect de sera si la schimbari climatice, in cea mai mare parte din cauza dioxidului de carbon.

O modalitate de a reduce ritmul acestui proces este transferul in masa a tehnologiilor catre sfera energiei regenerabile, dar care ar fi aproape imposibil fara un acord global intre natiuni. Energia regenerabila in industrie, desi este un trend, nu se bucura insa de o piata majora pentru creste destul de repede. In acest context, mai multa poluare nu ar face decat sa afecteze in continuare ecosistemul natural.

Regimurile islamice vor cunoaste declinul

Regimurile islamice vor cunoaste declinulTinerii din tari precum Egipt, Siria si Arabia Saudita devin tot mai constienti de controlul autoritatilor asupra vietii acestora. Mirajul societatilor vestice va incita sentimentul populatiei din aceste state catre o schimbare politica si posibile represalii.

Odata ce vantul schimbarii ia controlul regiunii Orientului Mijlociu, iar femeile si minoritatile lupta tot mai mult pentru drepturile individuale si colectiv, utilizarea religiei pentru cotrol social, politic si economic va inceta treptat.

Un secol fara razboi

Un secol fara razboi

Numarul razboaielor civile internationale a scazut in ultimii 60 de ani, iar acest trend va continua si in acest secol. Cum ritmul de culturalizare si educare va continua, iar organizatiile internationale vor milita impotriva razboiului, acest conflicte se vor reduce sistematic.

Grupuri internationale, precum cel al Natiunilor Unite (ONU), vor facilita disuctiile dintre natiuni ceea ce va preveni o repetare a razboiului rece. Potrivit lui Acemoglu, am putea foarte bine avea un secol de pace.

Renasterea industriei manufacturiere

Renasterea industriei manufacturiereLucratorii din China si Filipine solicita salarii din ce in ce mai mari, ceea ce ofera companiilor tot mai putine stimulente sa angajeze persoane in acele state. Acest lucru se traduce printr-o incetinire a ritmului globalizarii, iar companiilor vor cauta probabil muncitori in tarile de origine.

Este putin probabil ca aceste companii sa incheie acorduri noi cu alte state, deoarece politicile de schimb sunt mult prea stringente.

Oamenii vor trai mai mult si mai sanatos

Oamenii vor trai mai mult si mai sanatosNoile tehnologii, medicamente si vaccinuri vor oferi copiilor de maine sansa unei vieti mai lungi decat cea a parintillor acestora.

Numarul bolilor se va reduce, iar natiunile avansate vor lua masuri pentru a reduce decalajul de dezvoltare comparativ cu statele din Africa si Asia.

Robotii vor inlocui muncitorii si fermierii

Robotii vor inlocui muncitorii si fermieriiPe masura ce tehnologia avanseaza, locurile de munca din industrie si din agricultura vor fi eliminate. Muncitorii umani vor fi inlocuiti treptat de computere si roboti industriali.

Acest lucru va avea doua consecinte. Fie va condamna milioane de oameni la saracie, ori ii va stimula sa gaseasca slujbe mai bune.

Clasa de mijloc se va diminua drastic

Clasa de mijloc se va diminua drasticNoua tehnologie ii va ajuta pe cei bogati sa obtina si mai mult profit. In acelasi timp, cum lucratorii chinezi solicita salarii tot mai mari, cererea de forta de munca ieftina va creste, de asemenea.

Aceasta inseamna ca avansul economic va deveni tot mai inegal, iar decalajul dintre bogati si saraci se va adanci mai mult ca oricand.

Economia globala va prospera

Economia globala va prosperaCresterea economica a Chinei va continua si noi regiuni din Asia si Africa vor lua startul dezvoltarii. Acest lucru ar putea conduce la un nou standard de trai la nivel global.

Dar, nu se poate conta numai pe statele emegente in coordonarea si dispersia dezvoltarii, ci marii consumatori ai lumii, precum Statele Unite si Europa vor trebui sa-si amelioreze probleme economice astfel incat cresterea sa fie una sustinuta.

Vom avea masini automate

Vom avea masini automateLa fel ca in secololul trecut, in urmatorii 100 de ani vom vedea o serie de inventii tehnologice, de la masini automate la medicamente mai eficace.

Este putin probabil ca numarul inovatiillor sa scada pe termen lung si ca urmare peisajului actual va continua sa se schimbe radical, precum s-a intamplat si pana acum, comparativ cu utlimii 50 de ani.

Apusul democratiei?

Apusul democratiei?Democratia este sub atac in Statele Unite. Decalajul dintre cei bogati si cei saraci se adanceste si tot mai multi bani sunt necesari pentru exercitarea puterii politice.

In acelasi timp, oameni din toate colturile lumii lauda modelul autoritar al Chinei. Acest lucru inseamna ca revolutia drepturilor personale s-ar putea inversa sau stopa.