Grecii ar reveni la moneda nationala, drahma

Grecii ar reveni la moneda nationala, drahmaEventuala iesire a Greciei din zona euro va insemna renuntarea la moneda europeana in tranzactiile de zi cu zi si adoptarea vechi monede grecesti, drahma, scrie Business Insider.

Astfel, Banca Centrala a Greciei va trebui sa bata drahme si sa stabileasca un raport de conversie intre euro si drahma, pentru ca cetatenii sa isi poate converti banii europeni in noua moneda.

Problema care apare aici este legata de raportul de conversie si de eventuala devalorizare a drahmei.

Oricum, lipsa de incredere in noua moneda va duce la formarea de piete negre pentru diverse produse si active.

Surse foto: Shutterstock

Grecii vor incerca sa isi retraga toti banii din banci

Grecii vor incerca sa isi retraga toti banii din banciIesirea Greciei din zona euro va fi insotita de panica, ceea ce se va transpune in retrageri masive de bani din bancile grecesti.

Grecii vor prefera sa scoata euro si sa ii depuna la bancile din strainatate sau chiar sa ii tina la saltea. Cert este ca vom vedea cozi la institutiile de credit din tara pentru lichidarea depozitelor.

Dupa alegerile din 6 mai, grecii au retras peste 700 milioane euro din banci, ceea ce a starnit ingrijorarea bancii centrale, care se teme de o isterie a retragerilor.

Solutia pentru a evita o astfel de panica bancara ar fi garantarea in intregime a depozitelor.

Revoltele populatiei ar putea macina tara

Revoltele populatiei ar putea macina taraPe langa panica care ar putea sa zguduie sistemul bancar, grecii vor avea parte si de revolte ale populatiei. Acestea au devastat deja economia elena, in contextul in care cetatenii au protestat pentru masurile de austeritate luate de Guvern sub indrumarea FMI.

Unii analisti ai situatiei din Grecia nu exclud o lovitura de stat militara, in cazul iesirii din zona euro.



Sistemul bancar va fi pus la pamant

Sistemul bancar va fi pus la pamantUn exit al Greciei din zona euro va duce la prabusirea sistemului bancar, atat ca urmare a retragerilor masive de capital din bancile elene, dar si din cauza prabusirii increderii investitorilor internationali.

Bancile grecesti vor suferi in acest context pierderi mari, urmand ca solvabilitatea acestora sa fie amenintata serios.

Mai mult, nu doar bancile din Grecia vor avea de suferit, ci tot sistemul bancar european va incasa socul iesirii unu stat din zona euro. Romania nu va scapa nici ea de efectele contagiunii.

PIB-ul Greciei se va prabusi cu pana la 50%

PIB-ul Greciei se va prabusi cu pana la 50%Pe langa efectele pe care le va genera in sistemul financiar, exit-ul Greciei din zona euro va zdruncina si economia reala, conducand la falimente ale firmelor si colapsul comertului international.

Potrivit unui raport mai vechi al UBS, PIB-ul Greciei s-ar prabusi cu 40-50% in primul an dupa iesirea din zona euro.

Moneda europeana va pierde din valoare

Moneda europeana va pierde din valoareUn astfel de scenariu, cu iesirea Greciei din zona euro, va pune presiune pe moneda euro, care se va deprecia in fata altor valute.

Teama investitorilor in acest caz va duce la retrageri de capital din intreaga zona euro si refugierea catre active mai sigure: marfuri, aur, dolar, franc elevetian.



Va fi "sange" pe bursele europene

Va fi "sange" pe bursele europeneCel mai probabil, dupa momentul anuntului unui exit al Greciei, atat piata de capital de la Atena, cat si celelalte burse europene se vor prabusi pe termen scurt.

Totusi, dupa ce investitorii vor evalua mai bine consecintele acestui exit, bursele ar putea reveni pe crestere, avand in vedere ca zona euro poate supravietui si fara Grecia si chiar ar putea sa aiba perspective mai bune de crestere.

Care vor fi urmatoarele victime dupa exit-ul Greciei?

Care vor fi urmatoarele victime dupa exit-ul Greciei?Iesirea Greciei din zona euro nu ar fi in sine o mare problema, daca nu ar exista riscul ca si economia altor state sa fie destabilizata.

Iar in acest scenariu, Italia si Spania sunt primele candidate sa incaseze socurile contagiunii. Analistii se tem ca, dupa Grecia, vor fi retrageri masive de la banci si in cele doua tari.

Potrivit Societe Generale, investitorii vor retrage 20-30% din bani de la bancile italiene si spaniole, daca Banca Centrala Europena nu ar lua masuri de prevenire.