1 / 10

1. Sahara si deficitul de nisip

Milton Friedman: "If you put the federal government in charge of the Sahara Desert, in 5 years there'd be a shortage of sand". - Think Exist

"Daca ati pune guvernul federal responsabil de desertul Sahara, in cinci ani ar fi un deficit de nisip".

Parintii lui Milton Friedman au fost imigranti romani de origine iudaica in Statele Unite. S-a nascut in New York la 31 iulie 1912, iar la varsta de 16 ani a primit o bursa in cadrul Universitatii Rutgers din New Jersey , unde l-a avut profesor pe Arthur Burns, presedintele FED intre anii 1970 si 1978.

Interesat de stiintele economice, a ales apoi sa studieze in 1932 in cadrul Universitatii din Chicago, loc in care a intalnit-o si pe viitoarea sa sotie, Rose Director. Inca din 1930 devine membru in cadru unor organizatii de cercetare, dintre care se remarca Biroul National de Cercetare Economica, in care activeaza pana in 1981.

Friedman a dobandit doctoratul in economie in anul 1946 de la universitate din Columbia, apoi a fost profesor de economie la universitatea din Chicago in perioada 1946-1976, unde a activat intr-un mediu intelectual extrem de dezvoltat, formand celebrul grup cunoscut ca si Scoala de la Chicago. Dupa 1976 Fridman a activat in cadrul institutului Hoover, parte a universitatii din Stanford.

Colegii, conservatori si liberali deopotriva, l-au considerat pe Friedman unul dintre principalii economisti ai secolului 20, alaturi de giganti ca John Maynard Keynes, Joseph A. Schumpeter si Paul Samuelson.

Ceremonia de decernare din 1976 a premiului Nobel din Stockholm a condus la o mare demonstatie, participantii criticandu-l pe Friedman pentru sfaturile economice pe care acesta le-a acordat guvernului lui Augusto Pinochet. Friedman se stinge la 16 noiembrie 2006 in orasul San Francisco.

Sursa informatii: Business Insider
Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri