Luxemburg: Cel mai mare venit pe cap de locuitor

Luxemburg: Cel mai mare venit pe cap de locuitorUnitate de masura: PIB per capita
2012: 106.958 dolari


Aceasta natiune europeana de mici dimensiuni, Luxemburg, este de fapt una puternica in privinta a cel putin un aspect: dispune de cel mai mare produs intern brut (PIB) pe cap de locuitor din lume.

Economia luxemburgheza masurata in PIB cumuleaza 55,9 miliarde de dolari, ceea ce este totusi destul de putin comparativ cu giganta economie Germana, de exemplu. Dar, acest stat are, de asemenea, o populatie foarte mica, rezultand un PIB de 106.958 dolari pe persoana - o cifra la care mai aspira doar statul Qatar din peninsula Arabica.

Luxemburg se bucura de o evaluare de credit AAA, somaj redus de-a lungul istoriei sale si inflatie scazuta. Sectoarele financiar si industrial constituie o mare parte din economia tarii si cetatenii sai au unul dintre cele mai inalte standarde de trai din lume.

Cu toate acestea, aproape 60% din forta de munca este formata din straini si legile sale fiscale permisive au atras examinari si investigatii din partea comunitatii internationale.

Foto: xiquinhosilva / Flickr

Madagascar: cea mai redusa datorie publica

Madagascar: cea mai redusa datorie publicaUnitate de masura: Datoria publica
2012: 5%

Insula Madagascar este situata pe coasta de est a Africii si natiunea care o populeaza se poate mandri cu o datorie guvernamentala la cel mai mic procent din PIB din lume.

Proiectia datoriei statului Madagascar este de 5% din intreaga sa economie pana la sfarsitul acestui an, potrivit datelor FMI. Comparativ aceasta cifra ajunge in Statele Unite la 107%, in India la 68% sau in Japonia la 236%.

Cu toate acestea, alti indicatori economici arata ca economia acestei tari se confrunta cu multe probleme. PIB-ul pe cap de locuitor este de numai 470 dolari, iar cresterea economica estimata in acest an este de 3%.

Foto: luc legay / Flickr

Statele Unite: Cea mai mare economie a lumii

Statele Unite: Cea mai mare economie a lumiiUnitate de masura: Produsul Intern Brut (PIB)
2012: 15,6 trilioane de dolari


Proiectia din acest an a produsului intern brut al Statele Unite este de aproximativ 15.600 de miliarde de dolari, reprezentand astfel cea mai mare economie a lumii.

Pe locul secund, dar la mare distanta, gasim economia cu cel mai rapid ritm de expasiune, a Chinei, care a depasit recent Japonia. China va ajunge in acest la un PIB de 7.900 de miliarde de dolari, ceva mai mult de jumatate cel al Statelor Unite. Dar, chiar si cu rate anuale de crestere situate intre 7% si 10%, productiei chineze i-ar trebui inca zeci de ani de acum inainte pentru a se apropia de cea a Statelor Unite.

Desigur, economia Statelor Unite se confrunta cu probleme majore. Tara isi revine lent in urma crizei financiare din 2008 la nivel mondial, piata fortei de munca ramane una slaba si sectorul imobiliar necesita ani de zile pentru a recupera caderea recenta.

Foto: frankartculinary / Flickr

Libia: Cea mai rapida crestere economica

Libia: Cea mai rapida crestere economicaUnitate de masura: Cresterea PIB
2012: 76%


Rata extraordinar de mare a cresterii economice din Libia nu poate fi atribuita unei planificari inteligente in ceea ce priveste economia, unui boom de resurse sau unei guvernari eficiente. Mai degraba, rata de crestere uriasa a produsului intern brut de 76,3% inregistrata de statul din Africa de Nordusului este posibila numai in urma razboiului recent.

Intr-adevar, cele mai multe dintre tarile clasate in topul listei FMI privind cresterea economica reprezinta zone obisnuite de conflict. Un alt exemplu este Sierra Leone, locul unui razboi civil brutal, are o rata de 35,8% a cresterii PIB in 2012, Irak de 11,1% si Afganistan cu 7,2%.

Rezulta, asadar, ca dimensiunea PIB nu implica automat si un standard de viata ridicat.

Rata inregistrata de Libia este astfel posibila datorita reluarii productiei masive de titei, care s-a prabusit in 2011, in urma atacurilor realizate de rebelii impotriva lui Moammar Gadhafi. Inainte de 2011, productia de hidrocarburi reprezenta mai mult de 70% din PIB-ul acestei tari. Dar, dupa ce atacurile rebelilor au avansat spre zona orasului Tripoli, productia tarii a scazut de la 1,77 milioane de barili de titei pe zi la numai 22.000 de barili pe zi.

Cum cea mai mare parte a capacitatii de productie este pusa din nou in functiune - chiar mai repede decat se asteptau analistii - o accelerare puternica a cresterii economice este posibila, chiar daca recuperarea economica integrala a tarii dupa razboi este in continuare la ani distanta.

Foto: B.R.Q / Flickr

Mongolia: Cele mai multe investitii

Mongolia: Cele mai multe investitiiUnitate de masura: Investitiile totale ca pondere in PIB
2012: 64%


Aflata intre China si Rusia, Mongolia se regaseste in mijlocul unui boom economic, sustinut de China si Rusia.

Alimentat de o crestere a activitatii in industria miniera, produsul intern brut al tarii a crescut cu 17,3% in 2011 si este pe cale de a realiza un nou salt in 2012.

Mongolia conduce, de asemenea, in clasamentul investitiilor, acestea avand o pondere de 63,6% din PIB-ul sau - de departe cea mai mare din lume. Gradul ridicat de investitii pare a fi o tendinta in zona, in conditiile in care China se situeaza pe locul al doilea cu 48,4% si Bhutan este a patra cu 46,6%.

Dar, economia Mongoliei este inca foarte dependenta de vecinii sai. China primeste 90% din exporturile vecinilor mai mici, iar Rusia furnizeaza 95% din consumul de petrol al acestei tari.

Foto: David Berkowitz / Flickr