Angela Merkel este sceptica

Angela Merkel este sceptica"Cred ca vom avansa putin, insa ma indoiesc ca vom ajunge la un acord", a declarat cancelarul german Angela Merkel parasind summitul care a fost suspendat pana vineri dupa-amiaza pentru a permite liderilor europeni sa examineze noua propunere facuta de presedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy.

"Am spus deja anterior ca s-ar putea sa avem nevoie de o noua etapa", a adaugat aceasta, anunta AP, citat de Mediafax.

Alti lideri au parasit summitul fara a face declaratii, in special premierul britanic David Cameron. Sefii de stat si de guvern ai Uniunii Europene au decis joi seara sa isi suspende lucrarile pana vineri dupa-amiaza pentru a examina noile propuneri ale presedintelui Consiliului european, Herman Van Rompuy, au declarat mai multi diplomati.

Van Rompuy a facut o noua propunere de buget dupa intalnirile sale de joi cu fiecare sef de stat si de guvern.

Franois Hollande: "cel mai probabil" nu se va incheia un acord

Presedintele francez François Hollande a declarat in noaptea de joi spre vineri ca "cel mai probabil" nu se va ajunge la un acord privind bugetul european 2014-2020 la finalul summitului european, apreciind ca nu este "inca multumit" de noile propuneri, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Evocand ipoteza unui esec al negocierilor la finalul acestui summit, presedintele francez a declarat ca "este cel mai probabil, este ceea ce gandeste toata lumea", la finalul unei conferinte de presa convocata dupa suspendarea lucrarilor summitului care se vor relua vineri dupa-amiaza In ceea ce priveste cele trei puncte principale ridicate de Franta, Politica Agricola Comuna (PAC), fondurile de coeziune si reducerile acordate anumitor state, "am fost partial inteles", insa "nu sunt inca multumit", a declarat Hollande.

Ipoteza unui buget al zonei euro

Ipoteza unui buget al zonei euroMinistrul francez al Economiei Pierre Moscovici a pledat joi seara pentru crearea unui buget al zonei euro, complementar bugetului european, in timp ce la Bruxelles urma sa inceapa un summit european dedicat bugetului Uniunii Europene, relateaza AFP.

"Am (...) convingerea ca este necesar sa cream un buget comun al zonei euro", a declarat Moscovici in fata unor studenti, la Scoala Superioara de de Comert din Paris (ESCP), unde a venit sa explice politica economica a Frantei.