Somaj la cote istorice

Somaj la cote istoricePublicat vinerea trecuta, indicele care arata rata somajului in zona euro indica un nou maxim istoric: 11.9%. In Italia, a crescut la maximul ultimilor 21 de ani, in timp ce in Grecia a ajuns la 27%. Mult mai ingrijoratoare este rata somajului in randul tinerilor sub 25 de ani: in Grecia si Spania se apropie de 60%, iar in Italia si Portugalia este la 40%.

Criza locurilor de munca reprezinta o consecinta directa a crizei globale din 2008 si poate genera o criza politica. In general, pentru fiecare persoana fara loc de munca, alte trei persoane au de suferit. Pentru zona euro, adevaratul test nu este criza datoriilor, ci cum pot fi evitate urmarile somajului ridicat, considera Admiral Markets.

Miscari sociale ample

Miscari sociale ampleDuminica trecuta a fost raportat cel mai amplu protest din istoria Portugaliei, cu sute de mii de nemultumiti pe strazile din Lisabona. Rezultatele alegerilor din Italia, Franta sau Grecia si sondajele din zona euro arata ca populatia respinge masurile de austeritate si Uniunea Europeana. Consecinta austeritatii este recesiunea, pentru ca vor fi mai putini bani disponibili pentru bunuri si servicii.

Nemultumirile si miscarile destabilizatoare cresc popularitatea extremistilor si sansele ascensiunii unor noi partide politice care sa reprezinte somerii si clasa de jos.

Bula speculativa fara precedent

Bula speculativa fara precedentIndicele american Dow Jones, sau cotatia medie a celor mai mari 30 de companii americane, a depasit in aceasta saptamana maximul istoric din 2007, in conditiile celei mai modeste reveniri economice dupa o recesiune.

Bancile Centrale, care au alimentat cresterea preturilor pompand lichiditate in sistem, realizeaza ca daca explodeaza inca un "Bubble", va urma un alt "Crash". Intre timp investitorii inca mai profita, asigurandu-se ca vor vinde tot inaintea celorlalti. Cei care cunosc informatii din interior, ca de obicei sunt cei mai mari beneficiari: raportul de actiuni vandute - actiuni cumparate pe Wall Street de catre angajatii marilor corporatii este de 9.2 la 1.

Datorii imense, venituri minime

Datorii imense, venituri minimeDatoria Italiei a crescut in 2013 la 127% din PIB, cel mai ridicat nivel dupa 1924, cand Mussolini a venit la putere. In Statele Unite, datoria totala pe cap de locuitor a ajuns la 185 mii dolari, dublu fata de 2008, in timp ce venitul pe cap de locuitor a inregistrat in ianuarie cel mai amplu declin lunar din ultimii 20 de ani. Un numar record de 47,7 milioane de americani beneficiaza de suplimente de hrana in valoare de 135 dolari pe luna, iar in primele 2 luni ale anului, peste 1 milion de locuitori ale caror venituri au scazut sub ceea ce statul considera limita saraciei, au intrat in programul de asistenta sociala.

Zona Euro si Marea Britanie sunt deja in recesiune. Surprinzator, in SUA cresterea economica a fost negativa in ultimul trimestru si de doar 1,5% pe 2012, mult sub cele 4% asteptate de Rezerva Federala. De-a lungul istoriei, fiecare crestere economica anualizata atat de scazuta a dus in cele din urma la recesiune. Analizand datele statistice din anii anteriori, un PIB sub 2% reprezinta un semnal de alarma, apreciaza analistii de la Admiral Markets.

Razboiul valutar devine unul comercial si degenereaza

Razboiul valutar devine unul comercial si degenereazaChina a anuntat in acest weekend prin vocea unui oficial ca se pregateste pentru un razboi valutar, drept raspuns la reactia neutra a membrilor G20 fata de devalorizarea fortata a yenului.

Japonia este acuzata ca incearca sa-si creeze un avantaj in piete cheie de export in dauna rivalilor asiatici. Conform declaratiei, China este pe deplin pregatita sa riposteze impotriva politicilor monetare implementate de bancile centrale straine. Rezervele valutare ale Chinei au crescut cu 700% din 2004 pana in prezent si sunt suficiente pentru a cumpara de doua ori intreaga rezerva de aur a tuturor bancilor centrale din lume.

Intre timp, linistea din Europa depinde de uniunea dintre Germania si Franta: prima trebuie sa exporte cat mai mult pentru a se sustine si vrea ca BCE sa controleze inflatia, in timp ce Franta vrea ca Banca Centrala sa stimuleze economia pentru a reduce somajul.

Care pot fi consecintele?

Care pot fi consecintele?Economia globala este ca un castel urias de nisip construit pe o fundatie de datorii si bani de hartie lipsiti de valoare.

Dupa fiecare val de criza, mai multe datorii si mai multi bani tipariti sunt singurele solutii adoptate, care doar agraveaza situatia. Evenimentele recente din Europa si SUA ne imping spre o noua criza globala. Cel mai negativ impact l-ar avea o criza financiara majora, precum cea din 2008, iar cel mai probabil scenariu este o discrepanta foarte mare intre venituri si disparitia clasei de mijloc la nivel global, considera analistii de la Admiral Markets.