Seful Saxo Bank: O grava incalcare a drepturilor fundamentale ale omului

Seful Saxo Bank: O grava incalcare a drepturilor fundamentale ale omuluiLars Seier Christensen, co-fondator si CEO Saxo Bank, considera ca decizia suprataxarii depozitelor bancare din Cipru este o grava incalcare a drepturilor fundamentale ale omului, ea putand insemna in cele din urma chiar sfarsitul zonei euro.

Desi la conferinta de presa autoritatile cipriote au declarat ca este “o exceptie”, nimeni nu poate garanta asta si nici reprezentantii guvernelor europene nu pot exclude asemenea masuri in alta parte. “Este greu sa explici cuiva acum care sunt limitele pe care le au UE si Troika europeana cand criza incepe sa muste cu adevarat”, a mai spus Christensen. “Daca poti confisca 10% din banii cuiva, poti oricand confisca 25, 50 sau chiar pe toti. Cred ca vom vedea lucruri tot mai rele pe masura ce panica va creste, din dorinta de a pastra euro in viata”, adauga el.


Ratingurile bancilor europene, in pericol

Ratingurile bancilor europene, in pericolMoody’s a avertizat ca tensiunile din Cipru, unde statul va prelua pana la 9,9% din depozitele bancare in cadrul unui acord de bailout convenit cu zona euro, risca sa declanseze retrageri de depozite la scara larga la periferia zonei euro, cu implicatii negative pentru ratingurile bancilor.

Moody’s a aratat ca pachetul de finantare pentru Cipru reduce riscul imediat al unei restructurari a datoriei de stat.

"Desi creste riscul unor retrageri de depozite la scara larga din sistemele bancare de la periferia zonei euro, acordul reflecta dorinta liderilor din zona euro de a evita noi situatii de default la nivel national pe langa cea din Grecia", noteaza agentia de rating intr-un comunicat.

Actiunile grupurilor britanice HSBC Holdings si Standard Chartered au scazut cu 2,6%, respectiv 2,1% la Hong Kong in urma aprecierilor Moody’s. Cele doua banci au o expunere aproape inexistenta pe Cipru.

Oligarhii rusi pierd miliarde de euro

Oligarhii rusi pierd miliarde de euroTaxa pe depozite bancare pe care Cipru trebuie sa o aplice pentru a primi ajutor financiar din partea zonei euro ii va costa mai multe miliarde de euro pe rusii bogati, expertii estimand ca acestia ar avea in conturi in aceasta tara pana la 35 de miliarde de euro.

"Increderea in Cipru ca loc sigur in care sa-ti plasezi banii se va ajunge la zero", a declarat, pentru agentia rusa de presa Interfax, Anatoli Aksakov, reprezentant al asociatiei regionale a bancilor rusesti.

Politicienii germani aplauda conditiile dure ale acordului cu Cipru

Politicienii germani aplauda conditiile dure ale acordului cu CipruConditiile dure impuse Ciprului de ministrii Finantelor din zona euro, precum taxa speciala asupra depozitelor bancare, au fost laudate de politicienii germani de toate culorile politice, iar acordul este considerat un succes pentru ministrul Finantelor Wolfgang Schaeuble (foto).

Norbert Barthle, purtator de cuvant pe probleme de buget pentru Uniunea Crestin Democrata, formatiunea politica a cancelarului Antela Merkel si cel mai mare partid din coalitia de guvernare, a declarat ca acordul reprezinta un succes pentru Schaeuble.

"Germania a reusit determine tratarea adecvata a motivelor sale de ingrijorare, atat in interesul Europei, cat si al contribuabilului german", a afirmat politicianul pentru agentia de presa DPA, laudand totodata guvernul cipriot pentru ca a acceptat conditiile dure.

Linistea paradisului fiscal, spulberata de sefii UE

Linistea paradisului fiscal, spulberata de sefii UESambata nu a fost o zi buna pentru a fi un simplu deponent rezident la o banca din Cipru, o tara care are in comun o moneda cu Germania. Cipriotii si rezidentii straini sunt in stare de soc dupa anuntarea unui acord cu UE asupra unui plan de salvare de miliarde de euro ce include o taxa fara precedent asupra depozitelor bancare, o situatie ce aminteste de perioada care a urmat dupa falimentul Lehman Brothers.

Economia statului insular Cipru s-a dezvoltat in ultimii ani, perioada in care a devenit un centru financiar international, pe modelul urmat de Irlanda sau al Islanda. Cipru a mers chiar mai departe decat cele doua state nordice-vestice. Bancile sale au oferit pe scara larga conturi nerezidentilor si au devenit renumite pentru serviciile lor de „calitate” in ceea ce priveste politica de confidentialitate a clientilor, intr-o tara unde ratele de impozitare erau, de asemenea, foarte scazute.

Cum in economie speculatia tinde sa inlocuiasca munca, strategia Ciprului a functionat atat de bine incat industria bancara din micul stat insular a crescut la aproape opt ori, comparativ cu dimensiunea produsul intern brut (PIB) al tarii, in perioada de boom economic. In decembrie anul trecut, industria bancara inca insuma mai mult de sapte ori PIB al Ciprului, in valoare totala de 17,5 miliarde de euro. Un aport important la „explozia” industriei bancare din Cipru l-au avut si magnatii rusi, care in cautarea unui climat „cald” si „prietenos” in ceea ce priveste rata impozitarii si cultura locala, dezvoltata de religia ortodoxa, au plasat nu mai putin de 20 de miliarde de euro in depozite.

Dar, cand ai asa multi bani la indemana peste noapte, trebuie sa mai si imprumuti pentru ca astfel nu se inmultesc de la sine, iar rusul iti bate maine-poimaine la usa. Bancile cipriote s-au gandit ca cel mai bine ar fi sa imprumute masiv la vecinii greci - care raportau catre Uniunea Europeana informatii masluite despre starea economiei lor nationale - , lucru ce s-a dovedit falimentar. Astfel, industria bancara cipriota a suferit pierderi semnificative, in contextul expunerii masive pe Grecia, atunci cand valoarea contabila a obligatiunilor elene a fost redusa, deoarece s-a dovedit ca acestea erau mult supraevaluate comparativ cu valoarea de piata.

Salvarea Ciprului destabilizeaza leul. Cursul, aproape de maximul anului

Salvarea Ciprului destabilizeaza leul. Cursul, aproape de maximul anuluiCursul a urcat aproape de 4,42 lei/euro in prima ora a sedintei interbancare, nivel pe care nu l-a mai atins din data de 7 ianuarie, pe fondul pesimismului investitorilor cauzat de taxa pe depozite bancare pe care Cipru trebuie sa o aplice pentru a primi ajutor financiar din partea zonei euro,

La deschidere euro a fost cotat la 4,3960 - 4,4025 lei, cu 0,45 - 0,95 bani peste nivelurile de vineri din jurul orei 16:30, de 4,3915 - 4,3930 lei/euro.

Ulterior, cotatiile au continuat sa urce, in cadrul unor tranzactii cu volume peste media sedintelor precedente, iar cel mai ridicat nivel tranzactionat a fost de 4,4190 lei/euro.