Finlanda

FinlandaViitori parinti din intreaga lume au privit cu admiratie spre Finlanda cand BBC a publicat saptamana trecuta un material despre nou-nascutii care isi incep viata intr-o cutie de carton, conform unei traditii locale. Nu este insa o cutie obisnuita: construita ca un patut ea cuprinde tot ce este necesar unui bebelus - body-uri, un sac de dormit, hainute pentru plimbare, produse de ingrijire, pampersi si lenjerie pentru patut - toate acestea fiind oferite de catre Guvernul finlandez.

De asemenea, mamele se bucura de 105 zile de concediu de maternitate platit, 158 de zile de concediu platit care pot fi impartite intre cei doi parinti si un program de lucru mai scurt cu cateva ore pana cand copilul implineste varsta de 2 ani.

Desi finlandezii sunt printre cei care platesc taxe foarte mari, uneori peste 50%, se numara printre cele mai fericite natiuni din lume (locul 9).

Sursa foto: Finlandia Foundation National

China

ChinaChiar daca nu exista cutii de carton pentru bebelusii din China, tara recunoscuta pentru "politica unui singur copil", proaspetele mamici se bucura de o perioada de odihna in prima luna de la nastere (zuo yuezi). Astfel, timp de 30 de zile de la nastere, mamele se odihnesc si isi revin in casele mamelor soacre. Ele nu au voie sa iasa din casa, nu li se permite sa bea bauturi reci si trebuie sa consume alimente care sa stimuleze lactatia.

O parte din aceste traditii au fost modernizate, unele mame petrecand aceasta perioada de odihna in centre maternale luxoase.

Viitoarele mame din China beneficiaza si de un concediu maternal platit de 98 de zile, facilitate introdusa anul trecut.

Marea Britanie

Marea BritanieDucesa de Cambridge, Kate Middleton, urmeaza sa nasca intr-o sectie privata a spitalului Sfanta Maria din Londra. Dupa nastere, ea va putea petrece timp alaturi de bebelus acasa, asa cum se intampla in cazul tuturor viitoarelor mame din Marea Britanie. Astfel, parintii beneficiaza de 280 de zile de concediu maternal platit.

Islanda

IslandaPotrivit expertilor, Islanda are unul dintre cele mai avantajoase sisteme privind concediul maternal. In 2000, statul a introdus facilitati similare pentru ambii parinti. Astfel, viitorii parinti beneficiaza de noua luni de concediu de crestere a copilului platit cu 80% din salariu. Restul de 3 luni pana la implinirea varstei de un an pot fi impartite intre cei doi parinti. Conditia este ca parintii sa fi lucrat sau studiat cu sase luni inainte de a-si lua concediul de crestere a copilului.

Acest sistem a fost bine primit de catre populatie, 90% din tati optand pentru el.

Canada

CanadaViitoarele mame din Canada pot beneficia de un concediu de maternitate cuprins intre 17 si 52 de saptamani in functie de orele lucrate in anul anterior sau de anii petrecuti la actualul loc de munca.

De asemenea, unele mame pot beneficia de 15 saptamani de concediu, plus alte 35 de saptamani suplimentare pentru oricare din cei doi parinti, platite cu 55% din salariu, pana la un prag maxim de 500 de dolari pe saptamana.

Totodata, angajatorii sunt obligati sa ii primeasca pe parinti la acelasi nivel salarial dinainte de concediu si cu aceleasi beneficii de angajat.

Australia

AustraliaAustralia se situeaza intr-un top 10 tari cu cele mai multe avantaje pentru mame, potrivit fundatiei Salvati Copiii. Parintii pot beneficia de 126 de zile de concediu maternal sau de un an neplatit de concediu de crestere a copilului.

De asemenea, familiile care au venituri mici sau adopta un copil se pot califica pentru un "baby bonus" - 13 plati efectuate de doua ori pe saptamana destinate acoperirii costurilor pentru un nou nascut.