Locul 10: Sydney, Australia

Locul 10: Sydney, AustraliaOrasul australian Sydney se situeaza in clasamentul Mercer pe pozitia a 10-a la nivel mondial si este cea mai scumpa destinatie pentru expati din regiunea oceanului Pacific. Cererea pentru spatii de inchiriat in Sydney continua sa creasca, iar oferta nu poate sa tina pasul. Alte orase din Australia sunt, de asemenea, destul de costisitoare din cauza dolarului australian destul de puternic. Noua Zeelanda este, pe de alta parte, mult mai accesibila pentru expati.

Sursa foto principala: Freedigitalphotos.com

Locul 9: Berna, Elvetia

Locul 9: Berna, ElvetiaTraiul in orasele europene a devenit din ce in ce mai scump, ca urmare a aprecierii monedei europene comparativ cu dolarul american, potrivit studiului Mercer. Costul cu locuinta unui expat este, de obicei, cea mai mare cheltuiala a angajatorului si afecteaza intr-o proportie foarte mare pozitia unui oras in clasament.

Locul 8: Zurich, Elvetia

Locul 8: Zurich, ElvetiaElvetia ramane una dintre cele mai scumpe tari pentru expati in ciuda reducerii costurilor de cazare si a unui franc elvetian robust. Evenimentele recente, inclusiv criza economica si instabilitatea politica, au avut ca rezultat fluctuatii substantiale ale valutelor, cresterea preturilor pentru produse si servicii, iar volatilittea costurilor cu chiriile au avut un impact direct asupra acestor orase facandu-le mai scumpe.

Locul 7: Geneva, Elvetia

Locul 7: Geneva, ElvetiaStudiu recent intreprins de Mercer ne arata ca numarul de angajati expatriati este in crestere. Astfel, companiile sunt nevoite sa evalueze constant costurile de trai din orasele in care isi mobilizeaza angajatii, luand in cosiderare inflatia si situatia politica. Totul pentru a facilita mobilitatea si pentru a oferi conditii care sa stimuleze rezultate pozitive din partea subsidiarelor prin pachete de remuneratie competitive.

Locul 6: Hong Kong

Locul 6: Hong KongChiar daca orasele europene domina topul mondial al Mercer referitor la costul vietii, multe orase din Asia sunt in top 10, regiunea ramanand una dintre cele mai costisitoare pentru expati in ciuda unei usoare scaderi a costurilor cu chiriile. Una dintre aceste destinatii - provincie a Chinei - care apare in top 10 al Mercer drept cele mai scumpe orase din lume este Hong Kong.

Locul 5: Singapore

Locul 5: SingaporeSingapore se situeaza pe locul cinci la nivel global. Cererea mare pentru cazare, corelata cu o moned puternica, face ca Singapore sa fie printre cele mai scumpe destinatii pentru expati. In Asia, aproximativ jumatate dintre orasele prezente in top anii trecuti au cazut din pozitiile fruntase detinute in clasamentul Mercer ca urmare a slabirii monedelor locale fata de dolarul american.

Locul 4: N'Djamena, Chad

Locul 4: N'Djamena, ChadExpatii care traiesc in N'Djamena (Chad) si Luanda (Angola) au cheltuieli mari pentru cazare, transport si produse importate. Alte orase africane raman insa mai accesibile. Orasul New York este folosit drept referinta, astfel toate orasele sunt comparate cu acesta. Miscarile valutare sunt calculate in functie de dolarul American, USD.

Sursa foto: Ismouz via Flickr

Locul 3: Tokyo, Japonia

Locul 3: Tokyo, JaponiaCosturile de trai din Europa au crescut in conditiile intaririi monedelor locale comparativ cu dolarul, in timp ce in Asia jumatate dintre orasele studiate au scazut in top - in special Japonia - datorita scaderii valutelor locale fata de dolar. Fluctuatiile valutare si impactul inflatiei asupra bunurilor si serviciilor au afectat programele pentru expati, dar si clasamentul intocmit de Mercer.

Locul 2: Moscova, Rusia

Locul 2: Moscova, RusiaCapitala Federatiei Ruse, Moscova, este pe locul doi in clasamentul celor mai scumpe orase din cauza costurilor cu chiriile si celor aferente bunurilor de import si serviciilor cumparate in mod normal de expati. Chiria unui apartament cu trei camere mobilat de lux este 4.600 dolari pe luna, de 14 ori mai scump ca in Karachi, potrivit Mercer.

Costul unei cesti de cafea este 1,54 dolari in Managua, Nicaragua comparativ cu 8,29 dolari in Moscova; un meniu fast food cu hamburger costa 3,62 dolari in Calcuta, India fata de 13,49 dolari in Caracas, iar un bilet la cinema este 5,91 dolari in Johannesburg, Africa de Sud in contrast cu 20,10 dolari la Londra.

Locul 1: Luanda, Angola

Locul 1: Luanda, AngolaChiar daca orasele europene domina topul mondial al Mercer referitor la costul vietii, multe orase din Asia sunt in top 10, iar Luanda ocupa prima pozitie. In ciuda rezervelor sale importante de petrol Angola este o tara saraca, dar foarte scumpa pentru expati pentru ca bunurile de import sunt foarte scumpe, iar casele care indeplinesc cerintele acestora de siguranta si confort sunt foarte greu de gasit si, drept consecinta, scumpe.

Sursa foto: Erik Cleves Kristensen via Flickr