10. Polonia

10. PoloniaFormata in mare parte din activitati nedeclarate, economia "la negru" din Polonia echivaleaza cu 25% din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii.

Polonia este reprezentativa in mare parte in aceasta privinta printre economiile din Europa de Est, unde, in general, economia "subterana" este considerabil mai mare decat in vest.

Sursa informatii: worldfinance.com

9. Malta

9. MaltaEconomia "subterana" a Maltei reprezinta aproximativ 25,8% din PIB si a ramas relativ stabila in ultimul deceniu. Cum finantele publice sunt oarecum subrede in statul insular din Marea Mediterana, acestea ar necesita fonduri provenite din trecerea in legalitate a activitatilor vaste "la negru".

8. Cipru

8. CipruAflata printre statele cu cea mai mare economie "subterana" din Zona Euro, munca "la negru" a echivalat anul trecut cu 26% din PIB, ceea ce a generat o diminuare consistenta a veniturilor bugetare ale acestei tari. Desi ponderea economiei subterane a scazut in ultimii ani, nivelul curent este inca extraordinar de ridicat, fata de perioada anilor '90.

7. Letonia

7. LetoniaIn pofida faptului ca economia "subterana" a scazut comparativ cu situatia din celelalte tari baltice, munca "la negru" din Letonia reprezinta totusi o pondere de 26,5% din PIB, mult mai mare decat alte state mai vechi din Uniunea Europeana (UE), precum Austria, Belgia sau Germania.

6. Turcia

6. TurciaIn mare parte din cauza deficientelor in cadrul organismelor de control si supraveghere ale statului, economia subterana din Turcia echivala anul trecut cu 27,7% din PIB. Ponderea muncii "la negru" din Turcia ramane una dintre cele mai mari din afara regiunii statelor baltice, desi a aratat semne de incetinire in ultimii ani.

5. Estonia

5. EstoniaLa un nivel de 28,6% din PIB, activitatatile "subterane" din Estoniei sunt deosebit de frecvente in sectorul de constructii unde veniturile si angajatii sunt de multe ori nedeclarate. Veniturile nedeclarate constituie aproximativ 52,3% din economia subterana a tarii.

4. Lituania

4. LituaniaCu o economie "subterana" echivalenta a 29% din PIB, activitatile ilegale din Lituania au un impact puternic asupra increderii consumatorilor si asupra contributiilor datorate statului. Economia subterana din Lituania cuprinde in cea mai mare parte: contrabanda, venituri nedeclarate si vanzarea ilegala de bunuri si servicii.

3. Croatia

3. CroatiaCu un an inainte de finalizarea procedurilor de aderare la UE, economia "subterana" din Croatia reprezenta 29,5% din PIB. Economia subterana medie in tarile non-UE era anul trecut la 19,5%, ceva mai mare decat in medie in UE, de 18,4%


2. Romania

2. RomaniaDesi a scazut cu 15 puncte procentuale in ultimul deceniu, economia "subterana" din Romania se situeaza pe a doua pozitie in Europa si reprezenta anul trecut 29,6% din PIB. Perspectivele economice ale Romaniei pe termen lung sunt in mod semnificativ afectate din cauza unui vast spectru de activitati ilegale in valoare totala estimata de 40 de miliarde de dolari.

1. Bulgaria

1. BulgariaBulgarii detin prima pozitie in ceea ce priveste ponderea economiei "subterane" inca din 2007, potrivit studiului realizat de Friedrich Schneider, de la Johannes Kepler University. Activitatile ilegale din Bulgaria reprezentau 32,3% din PIB, in mare parte din cauza unui procent foarte mare din totalul fortei de munca fara un contract legal.