1 / 6

Austeritatea bugetara nu functioneaza in lipsa parghiilor valutare

O economie pierde prin aderarea la Zona Euro independenta politicii monetare si instrumentul curs de schimb. Fara capacitatea de a-si devaloriza moneda pentru a stimula cresterea exporturilor sau a sectorului turistic pentru a compensa impactul negativ al inaspririi fiscale asupra cererii interne, devine serios expusa riscului de a intra intr-o spirala deflationista, mai ales in cazul unui sector bancar slabit de volumul mare de credite neperformante si cu acces restrans la finantare pentru menaje si firme.

In prezent, FMI recunoaste tardiv ca impactul austeritatii bugetare a fost mult mai mare decat cel estimat si contraproductiv in Grecia, in sensul ca prin erodarea bazei de impozitare a economiei elene, obiectivul sustenabilitatii finantelor publice nu era fezabil.

Dupa ce isi pune singur cenusa in cap, FMI propune acum mai degraba majorarea perioadei de implementare a austeritatii fiscale la cativa ani pentru restul periferiei sudice a Zonei Euro decat aplicarea unui soc imediat. Acest lucru implica insa o redresare economica mai lenta pentru tarile unde somajul este neobisnuit de ridicat si care erodeaza structura sociala si scena politica.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri