Philip Morris

Philip Morris

Cand a fost pe primul loc: Martie 1992

Philip Morris este producatorul celui mai bine vandut brand de tigari din istorie – Marlboro.
Intre anii 1987 si 1991 profitul companiei a crescut in fiecare an cu cel putin 20%, datorita achizitiei General Foods si Kraft, scrie Kiplinger.com. Scaderea vanzarilor de tigari precum si campaniile sociale anti-tutun au incheiat insa parcursul foarte bun al Philip Morris.

Cine i-a luat locul: ExxonMobil

Wal-Mart Stores

Wal-Mart Stores

Cand a fost pe primul loc: Noiembrie 1992 - Ianuarie 1993

Cu 20 de ani in urma, Wal-Mart devenea cel mai mare lant de magazine din SUA. In martie 1993 compania si-a pierdut din elan, fiind depasita in topul celor mai valoroase corporatii din lume. O parte din analisti au pus decaderea Wal-Mart pe seama decesului fondatorului Sam Walton, dar si pe seama expansiunii prea rapide a lantului de retail.

Cine i-a luat locul: ExxonMobil

AT&T

AT&T

Cand a fost pe primul loc: Mai 1993 – August 1993

Scaderea incasarilor din taxarea convorbirilor telefonice a fortat AT&T sa isi diversifice surse de venit la inceputul anilor ’90. In 1991, compania a cumparat producatoruld e computere NCR anticipand cresterea sinergiei dintre serviciile de comunicatii si cele IT.

Cine i-a luat locul: General Electric.

General Electric

General Electric

Cand a fost pe primul loc: Septembrie 1993 – August 1998

General Electric a devenit in anii ’90 una dintre companiile preferate ale investitorilor, fiind inclusa de Fortune si in randul celor mai admirate companii din lume. Totul a fost posibil dupa ce Jack Welch, CEO-ul GE, s-a concentrat aproape un deceniu pe restructurarea grupului, reducerea numarului angajatilor, vanzarea companiilor din industria producatoare si achizitionarea companiilor de servicii financiare.

Cine i-a luat locul: Microsoft

Microsoft

Microsoft

Cand a fost pe primul loc: Septembrie 1998 - Martie 2000

Ascensiunea Microsoft a fost alimentata de cei 23 de ani consecutivi de crestere a vanzarilor si a profitului (compania a fost fondata in 1975 si listata pe bursa in 1986). In iunie 1998, Microsoft a lansat Windows 98, sistemul de operare care a ajuns sa fie folosit pe majoritatea computerelor existente la acea data.

Scaderea Microsoft a inceput odata cu inceperea proceselor anti-trust dar si odata cu explozia asa-zisei „bule dot-com”.

Cine i-a luat locul: General Electric si ulterior ExxonMobil

ExxonMobil

ExxonMobil

Cand a fost pe primul loc: Februarie 2005 - August 2011.

Decenii la rand, ExxonMobil a ocupat in anumite perioade primul loc in topul celor mai valoroase companii din lume. Apogeul a fost atins in 2008, cand petrolul a ajuns la cel mai mare nivel inregistrat vreodata in istorie, iar ExxonMobil a inregistrat cel mai mare profit.
Recent insa, scaderea preturilor la marfuri a afectat pretul actiunilor grupului petrolier, lasand loc unei alte companii care sa ocupe primul loc in clasament.

Cine i-a luat locul: Apple

Apple

Apple

Cand a fost pe primul loc: Septembrie 2011 – prezent

Pe strazi, in restaurante sau in tren – aproape oriunde cineva foloseste un iPhone sau un iPad. Apple a urcat pe primul loc in clasament datorita produselor extrem de populare. In ultimii zece ani profitul companiei a urcat in medie cu 59% pe an. In plus, Apple detine in rezent rezerve de cash cifrate la uimitoarea suma de 117 mld. Dolari. Valoarea de piata a gigantului IT depaseste 620 mld. dolari, cu peste 200 miliarde mai mult decat capitalizarea urmaritoarei ExxonMobil.

Cine i-a luat locul: -