"Condamnatul scufunda Italia"

"Condamnatul scufunda Italia"

"Gest nebun", "nedemn", "condamnatul scufunda Italia", "spre prapastie", presa era unanima duminica in condamnarea deciziei lui Il Cavaliere, in contextul in care a treia economie din zona euro intarzie sa iasa din criza, anunta Mediafax.

"Politica italiana este golita de orice sens si este privata de orice orizont", deplange respectatul constitutionalist Stefano Rodota. Chiar si Enrico Letta - care conduce un Guvern de coalitie dificila intre stanga, din care provine, si formatiunea de centru-dreapta a lui Berlusconi - si-a pierdut calmul obisnuit, evocand "un gest nebun si iresponsabil, menit in intregime sa proteje interesele personale" ale miliardarului care se confrunta cu probleme cu justitia.

Magnatul media nu va merge dupa gratii

Magnatul media nu va merge dupa gratii

Criza s-a instalat dupa condamnarea definitiva a lui Berlusconi, pe 1 august, la 4 ani de inchisoare pentru frauda. Din cauza varstei (77 ani), magnatul media nu va merge dupa gratii, ci urmeaza sa aleaga intre un arest la domiciliu si munca in folosul comunitatii.

De asemenea, Senatul urmeaza sa se pronunte cu privire la destituirea sa, care il va priva de imunitatea parlamentara, in contextul in care il asteapta si alte hotarari judecatoresti, inclusiv in apelul formulat in cazul Rubygate (prostitutie cu minori si abuz de putere).

Cu cat se apropie termenul, cu atat se adanceste criza. Parlamentarii din partidul sau, Poporul Libertatii (PdL), au semnat joi - dar nu si-au inaintat - demisiile. In acelasi timp, Berlusconi intentioneaza sa ceara un vot de incredere, in vederea clarificarii sustinerii din partea aliatului sau. Astfel, totul urmeaza sa ajunga la un deznodamant marti, in Parlament.

Vanatoare de transfugi pentru marele centru

Vanatoare de transfugi pentru marele centru

Cotidianul La Stampa din Torino titreaza "Vanatoare de transfugi pentru marele centru", in timp ce Il Corrierer della Sera intreaba "Moderati, unde sunteti?". Presa face totodata calcule savante, care tin cont de sustinerea neconditionata a fostului premier Mario Monti si de eventuali transfugi din cadrul Miscarii Cinci Stele (M5S) a fostului comic antisistem Beppe Grillo.

Presedintele Consiliului urmeaza sa fie primit duminica de presedintele Giorgio Napolitano, care joaca rolul de arbitru in situatii de criza. Napolitano a repetat deja, anterior, ca nu doreste sa dizolve Parlamentul atat timp cat nu este modificata legea electorala.

In Italia totul este posibil!

In Italia totul este posibil!

Daca ministrii PdL nu isi retrag demisiile - in Italia totul este posibil -, tara ar putea sa se indrepte catre formarea unui Guvern insarcinat doar cu doua lucruri: adoptarea legii bugetului si reformarea legii electorale. Partidul lui Berlusconi va fi trimis in opozitie, caz in care "va fi izolat, privat de pargia pe care o detine in Guvern", spune Stefano Folli de la Il Sole 24 ore.

Pana atunci, toate privirile se vor indrepta spre piete. Ministrul Economiei Fabrizzio Saccomani a declarat pe un ton optimist, pentru Il Sole 24 ore, ca "pietele vor tine cont de multi parametri, inclusiv de contextul economic care se amelioreaza". Prima consecinta a acestor convulsii este o amanare a unei cresteri a valorii TVA.