10. Japonia

10. Japonia

Singura tara din Asia aflata in top zece, Japonia ocupa un loc ridicat in special in ceea ce priveste starea de sanatate (5) si a ocuparii fortei de munca si educatie (10). Imbatranirea rapida a populatiei Japoniei face ca ingrijirea seniorilor sa devina o necesitate si o prioritate.

Sursa foto: Freedigitalphotos

9. Islanda

9. Islanda

Micul stat islandez se situeaza pe pozitii relativ inalte pe toate cele trei domenii, insa in primele zece din lume in ceea ce priveste starea de sanatate a populatiei varstnice si libertatea mediului de afaceri.

8. Statele Unite ale Americii

8. Statele Unite ale Americii

SUA ocupa locul doi in lume in domeniul educatiei si al posibilitatilor de angajare pentru cetatenii sai mai in varsta, precum si pe o pozitie relativ ridicata in ceea ce priveste libertatea mediului de afaceri. Cu toate acestea, in clasamentul starii de sanatate pentru persoanele in varsta SUA cade pe locul 24, in timp ce pentru siguranta veniturilor pe 36, la nivel mondial.

7. Noua Zeelanda

7. Noua Zeelanda

Noua Zeelanda, cea mai sudica tara din lume, se afla si ea in top zece, datorita nivelurilor fantastic de ridicate in ceea ce priveste starea de sanatate a populatiei, oferta de locuri de munca si oportunitati educationale pentru cetatenii sai mai in varsta.

6. Elvetia

6. Elvetia

Elvetia se situeaza pe primul loc in lume la starea de sanatate a populatiei varstnice. Desi nu e asa sus in clasament in ceea ce priveste siguranta veniturilor, Elvetia ofera totusi oportunitati importante pentru independenta financiara a celor cu varsta de peste 60 de ani.

5. Canada

5. Canada

Canada, vecinul din nord al SUA, se situeaza pe pozitii inalte in ceea ce priveste libertatea in mediul de afaceri si exceleaza in sanatate, domeniu unde se afla pe al doilea loc in lume.

4. Olanda

4. Olanda

Olanda ocupa prima pozitie in ceea ce priveste libertatea mediului de afaceri si patru la siguranta veniturilor, dar pierde la sanatate, ocupare si oportunitati pentru populatia in varsta.

Cu toate acestea, batavii se situeaza pe un respectabil loc patru.

3. Germania

3. Germania

Germania este una dintre cele trei tari din Europa de Vest aflate in top zece.

Situandu-se la un nivel ridicat in toate cele patru domenii de analiza, rivalizeaza cu Suedia in ceea ce priveste calitatea asistentei oferita persoanele in varsta.

2. Norvegia

2. Norvegia

Norvegienii, desi sunt doar cateva milioane, se situeaza pe un impresionant loc trei in lume in ceea ce priveste venitul disponibil si pe prima pozitie cu privire la independenta financiara pentru populatia varstnica.

Cu toate acestea, la libertatea mediului de afaceri, Norvegia este doar numarul 22 in lume, potrivit AgeWatch Index..

1. Suedia

1. Suedia

Primul loc se pozitioneaza Suedia, una dintre cele trei tari nordice prezente in top zece. Nivelul ridicat al venitului disponibil, al pensiilor si al gradului de sanatate in randul populatiei din aceasta tara, precum si oportunitatile de independenta pentru cei in varsta, in ceea ce priveste ocuparea si transportul public, plaseaza Suedia pe prima pozitie din punct de vedere al calitatii vietii pentru cei de peste 60 de ani.