Christine Lagarde directorul general la Fondul International Monetar

De profesie avocat, Lagarde a avut mai multe functii oficiale in Franta, printre care ministru de Finante, ministru al Agriculturii si ministru al Comertului si Industriei. Christine Lagarde este prima femeie care a devenit ministrul unei economii G8 si prima femeie care conduce FMI, numita in 2011 pentru un mandat de cinci ani. Forbes a clasat-o pe locul 17 in topul celor mai puternice femei din lume, in 2009.

Sursa foto principala: Ambro, www.freedigitalphotos.net

Cristina Fernandez de Kirchner presedintele Argentinei

Cristina Fernandez este printre putinele femei care, nu doar ca a castigat alegerile prezidentiale, dar i-a luat locul sotului ei, Nestor Kirchner, fost sef de stat in Argentina. Are 60 de ani, a studiat Artele, are doi copii si ocupa locul 26 in topul celor mai puternice femei, potrivit revistei Forbes. Cristina isi conduce tara din 2007 pentru ca a castigat si al doilea mandat in 2011.

Sursa foto: www.argentina.gob.ar

Dilma Rousseff presedintele Braziliei

Fiica unui antreprenor bulgar, Dilma a devenit membru socialist in tinerete, s-a alaturat unor grupuri de stanga si de guerilla urbana marxista, care au luptat fata de dictatura militara. Intre 1970 si 1972, Dilma a stat dupa gratii, unde a fost torturata. Cativa ani mai tarziu a fondat, alaturi de fostul ei partener, Partidul Laburist Democratic in Rio Grande do Sul. Dupa ce a trecut la alt partid, Partidul Muncitorilor, si a schimbat mai multe functii in politica, Dilma Rousseff a fost aleasa pentru cea mai mare functie din tara, in octombrie 2010.

Sursa foto: www2.planalto.gov.br

Park Geun-hye presedintele Coreei de Sud

In ultimii ani, femeile au inceput sa ocupe functii de conducere la nivel global, dar nu si in Coreea de Sud. Park este prima femeie care isi conduce tara, din 25 februarie 2013. Fiica unui controversat fost presedinte, Park a obtinut peste 51,6% din voturi intr-o tara a carei economii a crescut mai repede decat cele mai industrializate piete. Mai mult, prima femeie presedinte a Coreei de Sud trebuie sa faca fata inamicului vecin, Coreea de Nord, care isi dezvolta programul nuclear.

Alenka Bratusek prim-ministrul Sloveniei

Din martie 2013, Alenka este prima femeie care conduce guvernul sloven. Are studii in Stiinte Naturale si Tehnologie, iar inainte sa intre in politica, premierul a condus timp de sase ani departamentul pentru bugetul statului din Ministerul de Finante sloven. Dupa ce a fost propusa in fruntea guvernului, Alenka a fost criticata pentru ca ar fi plagiat in lucrarea sa de Masterat.

Sursa foto: facebook.com/alenka.bratusek

Helle Thorning-Schmidt prim-ministrul Danemarcei

Din membru danez al Parlamentului European, Helle a ajuns in prima functie de la guvern, desemnata in urma alegerilor din 2011 drept primul candidat la functia de prim-ministru. Vorbeste fluent franceza si engleza si a devenit membru social-democrat inca din timpul studiilor in Belgia, in 1993, iar acum este prima femeie care conduce Executivul danez.

Sursa foto: facebook.com/hellethorningschmidt

Fiona Woolf Lordul Primar al Londrei

Dupa 800 de ani, Fiona Woolf (65 ani) va fi din noiembrie a doua femeie in functia de Lord Primar al Londrei. Functia ei este mai mult protocolara si este diferita de cea a primarului general al capitalei britanice, condusa in prezent de Boris Johnson. Fiona este specializata in electricitate si infrastructura, scrie Financial Times. In cei 40 de ani de cariera, Fiona a lucrat in Argentina, India si Turcia si a condus o echipa de 38 de oameni in domeniul electricitatii. Este descrisa drept o persoana temperamentala, pragmatica si care analizeaza din toate unghiurile.

Sursa foto: www.fionawoolf.com

Antje Jackeln arhiepiscopul Bisericii suedeze

Saptamana trecuta, Antje a devenit prima femeie la conducerea Bisericii Luterane din Suedia, o functie destul de rara la nivel mondial. Are 58 de ani, este sotia unui preot si mama a doi copii. Alegerea cu 55,9% din voturi a venit in ciuda declaratiilor ei controversate, prin care a sustinut ca credinta in Dumnezeu si teoria evolutionista sunt doua concepte care nu se contrazic si ca aceasta teorie este mai degraba o metafora decat un eveniment real. Biserica Luterana ordineaza femei preot din 1960.

Sursa foto: www.svenskakyrkan.se

Patricia Storey arhiepiscopul Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei

Patricia a fost aleasa in septembrie 2013 in fruntea Bisericii Anglicane. A crescut in Belfast, este maritata cu un membru al crerului irlandez cu care are doi copii si a ordinat un diacon in 1997 si un preot in urmatorul an. A fost “absolut descurajata” ca va obtine aceasta functie, dar Pat a devenit prima femeie arhiespiscop aleasa de Biserica Irlandei.

Sursa foto: www.derry.anglican.org

Janet Yellen (67 ani) presedinte Banca Centrala americana (Fed)

Janet Yellen a fost propusa in functia de presedinte a Bancii Centrale americane (Fed). Ea este prima femeie care conduce aceasta institutie. Inainte sa ocupe una dintre functiile care influenteaza lumea, ea a fost vicepresedinte al Rezervei Federale din SUA, unde si-a inceput cariera in 1994. Are reputatie de persoana meticuloasa si analitica.

Sursa foto: www.freedigitalphotos.net