Despre imbogatirea uraniului

Despre imbogatirea uraniului

Acordul de sambata slabeste stransoarea unora dintre aceste sanctiuni, in schimbul unei revizuiri a programului nuclear de catre Teheran, care se va supune unor inspectii internationale aprofundate timp de sase luni, in vederea negocierii unei "solutii complete". Iranul nu a dezvaluit modul in care interpreteaza acordul, dar a oferit asigurari ca programul sau de imbogatire a uraniului a fost "recunoscut". Casa Alba a afirmat, in schimb, ca acordul "nu recunoaste dreptul la imbogatirea" uraniului pentru Teheran.

In principiu, Iranul este de acord sa inceteze producerea de uraniu imbogatit de nivel mediu, ceea ce reprezinta 90% din intreg efortul de a genera materiale cu potential armat, precum si de a opri dezvoltarea de noi utilaje de productie de combustibil, numite centrifuge. Acestea pot produce combustibil pentru o echipamente nucleare.

Astfel, potrivit presedintiei americane, Iranul a acceptat sa inceteze orice imbogatire a uraniului "la nivelul de peste 5% si sa desfiinteze procesul tehnic necesar imbogatirii la nivelul de peste 5%".

Reactorul de apa grea de la Arak

Reactorul de apa grea de la Arak

Iran nu va construi noi centrifuge pentru uraniu si va intrerupe avansarea catre punerea in functiune a unui reactor in uzina (nucleara) de la Arak pentru producerea de plutoniu". Acesta uzina ar putea produce destul plutoniu, cat pentru doua arme nucleare pe an.

Stocul existent de uraniu

Stocul existent de uraniu

Iranul s-a angajat sa-si neutralizeze stocul de uraniu imbogatit, destul in prezent cat pentru a produce patru arme nucleare, la un nivel de pana la 20% diluandu-l". De asemenea, nu va construi vreo uzina capabila (...) sa extraga plutoniu din combustibil uzat".

Masuri de protectie

Masuri de protectie

Iran va permite accesul zilnic la instalatiile sale din Natanz si Fordow unor experti din cadrul Agentiei Nationale pentru Energie Atomica (AIEA) si va comunica date cu privire la functionarea reactorului de la Arak".

Sanctiuni

Sanctiuni

De cealalta parte, membrii Grupului 5+1 vor consimti la o relaxare a sanctiunilor, "limitata, temporara, tintita si care va putea sa fie anulata", echivalenta sumei de aproximativ sapte miliarde de dolari si nu vor impune noi sanctiuni in perioada ferestrei de sase luni, daca Iranul isi respecta angajamentele.

In acelasi timp, vor suspenda "anumite sanctiuni impuse asupra aurului si metalelor pretioase, sectorului auto si exporturilor petrochimice ale Iranului" si vor permite "reparatii si inspectii in Iran pentru anumite companii aeriene iraniene". Vor debloca suma de aproximativ 4,2 miliarde de dolari, produsa de sanctiunile impuse asupra vanzarilor de petrol iranian.

In schimb, cea mai mare parte a sanctiunilor americane, comerciale si financiare, vor ramane in vigoare in urmatoarele sase luni, la fel ca sanctiunile decise de catre Consiliul de Securitate al ONU.