1 / 6

Despre imbogatirea uraniului

Acordul de sambata slabeste stransoarea unora dintre aceste sanctiuni, in schimbul unei revizuiri a programului nuclear de catre Teheran, care se va supune unor inspectii internationale aprofundate timp de sase luni, in vederea negocierii unei "solutii complete". Iranul nu a dezvaluit modul in care interpreteaza acordul, dar a oferit asigurari ca programul sau de imbogatire a uraniului a fost "recunoscut". Casa Alba a afirmat, in schimb, ca acordul "nu recunoaste dreptul la imbogatirea" uraniului pentru Teheran.


In principiu, Iranul este de acord sa inceteze producerea de uraniu imbogatit de nivel mediu, ceea ce reprezinta 90% din intreg efortul de a genera materiale cu potential armat, precum si de a opri dezvoltarea de noi utilaje de productie de combustibil, numite centrifuge. Acestea pot produce combustibil pentru o echipamente nucleare.


Astfel, potrivit presedintiei americane, Iranul a acceptat sa inceteze orice imbogatire a uraniului "la nivelul de peste 5% si sa desfiinteze procesul tehnic necesar imbogatirii la nivelul de peste 5%".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri