A murit Nelson Mandela. Barack Obama: "Nu imi pot imagina viata mea fara exemplul lui Nelson Mandela"

A murit Nelson Mandela. Barack Obama: "Nu imi pot imagina viata mea fara exemplul lui Nelson Mandela"

Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat joi, ca reactie la decesul eroului luptei antiapartheid Nelson Mandela, ca nu isi poate imagina propria viata fara exemplul dat de liderul sud-african. "Nelson Mandela a avut realizari mai mari decat ne-am fi asteptat din partea oricarui om", a spus Obama intr-o declaratie de presa facuta la Casa Alba.

"Nu imi pot imagina propria viata fara a avea exemplul dat de Mandela", a continuat Obama, primul presedinte de culoare al Statelor Unite.

"Astazi, Nelson Mandela a plecat acasa. De acum, apartine istoriei", a continuat Obama. "Sa luam o pauza si sa multumim pentru faptul ca Nelson Mandela a trait", a adaugat presedintele SUA, subliniind ca se numara printre milioanele de oameni care s-au inspirat din exemplul lui Mandela.

Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela a decedat joi seara, la varsta de 95 de ani. Eroul luptei impotriva apartheid lasa in urma sotia, Graca Machel, sase copii si 17 nepoti.

A murit Nelson Mandela. Jose Manuel Barroso: "Nelson Mandela a schimbat cursul istoriei lumii"

A murit Nelson Mandela. Jose Manuel Barroso: "Nelson Mandela a schimbat cursul istoriei lumii"

Nelson Mandela a schimbat cursul istoriei Africii de Sud si al lumii, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, scrie Mediafax.

"Nelson Mandela a schimbat cursul istoriei poporului sau, al tarii sale, al continentului Africa si al lumii", a scris pe Twitter presedintele Comisiei Europene, aducand un omagiu eroului luptei impotriva apartheid.

Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela a murit, joi seara, la varsta de 95 de ani.

A murit Nelson Mandela. Merkel: Mandela, un nume "legat pentru totdeauna de lupta impotriva oprimarii"

A murit Nelson Mandela. Merkel: Mandela, un nume "legat pentru totdeauna de lupta impotriva oprimarii"

Cancelarul german Angela Merkel a salutat vineri memoria lui Nelson Mandela, "un nume asociat pentru totodeauna luptei impotriva oprimarii poporului sau", se arata intr-un comunicat, citat de AFP, scrie Mediafax.

"Impreuna cu poporul din Africa de Sud, suntem in doliu, in Germania, pentru Nelson Mandela", a declarat cancelarul. "Numele sau va ramane asociat pentru totodeauna luptei impotriva oprimarii poporului sau si victoriei impotriva regimului de apartheid".

"Atatia ani (petrecuti) in inchisoare nu au putut sa il infranga", a subliniat cancelarul. "Din mesajul sau de reconciliere s-a nascut o Africa de Sud noua si mai buna", a adaugat ea.

"Personal, ma gandesc cu recunostinta la intalnirea noastra in tara sa. Exemplul stralucitor al lui Nelson Mandela, mostenirea politica a luptei sale non-violente si refuzul sau fata de orice forma de rasism vor ramane pentru mult timp o sursa de inspiratie pentru popoarele intregii lumi", a mai subliniat Merkel, citata in comunicat.

Nelson Mandela, un erou al luptei impotriva regimului de apartheid si primul presedinte de culoare al Africii de Sud, a murit joi la varsta de 95 de ani, a anuntat seful statului sud-african Jacob Zuma la televiziune.

A murit Nelson Mandela. Franois Hollande: Mandela a fost "un luptator magnific"

Nelson Mandela a dat dovada de o "rezistenta exceptionala", fiind un "luptator magnific", care "a facut istorie, atat in Africa de Sud, cat si in intreaga lume", a apreciat joi seara presedintele francez François Hollande, ca reactie la decesul fostului presedinte sud-african, relateaza AFP, scrie Mediafax.

"Luptator neobosit impotriva apartheidului, el l-a invins prin curaj, persistenta si perseverenta", a declarat presedintele francez, subliniind ca, "in pofida dificultatilor personale si a umilintelor interminabile din perioada detentiei sale, care a durat 27 de ani, el a reusit nu numai sa inlature vechiul regim, ci sa obtina reconcilierea sud-africanilor si prevalarea democratiei".

In opinia lui Hollande, "Nelson Mandela a fost in decursul acestor ani, intruchiparea Natiunii sud-africane, cimentul unitatii acesteia si mandria intregii Africi".

Mesajul lui Mandela pentru pace "nu va disparea, el va continua sa-i inspire pe luptatorii pentru libertate si sa creasca increderea poporului in apararea cauzelor juste si a drepturilor universale", a adaugat el.

"Nelson Mandela a dat dovada de o rezistenta exceptionala si a fost un luptator magnific", a adaugat Hollande.
El a afirmat ca "Franta se alatura tristetii infinite a poporului sud-african".

Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela a decedat, joi seara, la varsta de 95 de ani.

A murit Nelson Mandela. Bill Clinton: "Un campion al demnitatii umane si al libertatii"

A murit Nelson Mandela. Bill Clinton: "Un campion al demnitatii umane si al libertatii"

Nelson Mandela a fost "un campion al demnitatii umane si al libertatii", a apreciat joi seara fostul presedinte american Bill Clinton, ca reactie la decesul lui Mandela, relateaza Reuters, citat de Mediafax.

Fostul presedinte sud-african a fost "un campion al demnitatii umane si al libertatii, al pacii si reconcilierii", a afirmat Clinton.

"Ne vom aminti de el ca despre un om cu har si compasiune, pentru care renuntarea la amaraciune si imbratisarea adversarilor nu este numai o strategie politica, ci si un mod de viata", a adaugat Clinton.
Fostul presedinte american George H.W. Bush, de asemenea, a apreciat ca Mandela a avut "o capacitate remarcabila de a-i ierta pe temnicerii sai, dupa 26 de ani de inchisoare pe nedrept".

Ultimul presedinte al regimului de apartheid din Africa de Sud, Frederik De Klerk, care impreuna cu Mandela a obtinut Premiul Nobel pentru Pace in 1993, a afirmat ca Nelson Mandela este "un mare unificator si un om foarte special".

"Accentul pus pe reconciliere este cea mai mare mostenire a sa", a declarat De Klerk pentru postul de televiziune CNN.

Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela a decedat, joi seara, la varsta de 95 de ani.

A murit Nelson Mandela. Printul William: "Tocmai ni s-a amintit cat de extraordinar era"

A murit Nelson Mandela. Printul William: "Tocmai ni s-a amintit cat de extraordinar era"

Printul William a numit "extrem de trista si tragica" moartea lui Nelson Mandela, imediat dupa ce a asistat, la Londra, la premiera unui film consacrat vietii fostului presedintei sud-african, care a decedat joi, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Fiica lui Nelson Mandela Zindzi, prezenta la eveniment, si-a exprimat, la sosirea in sala de cinema, speranta de a-si vedea mai des tatal, fara sa stie despre moartea acestuia.

Potrivit presei britanice, in sala, ea a parut "devastata" de veste. Printul William, al doilea in ordinea succesiunii la tron, a fost informat in timpul filmului "Mandela, un lung drum catre libertate" despre moartea fostului detinut, cel mai celebru, al regimului de apartheid.

El a rostit cateva cuvinte dupa momentul de reculegere tinut la sfarsitul filmului. "Tocmai ni s-a amintit cat de extraordinar era Nelson Mandela, o sursa de inspiratie. Rugaciunile si gandurile mele sunt acum cu el si familia sa", a declarat printul, care se afla alaturi de sotia sa, Catherine, intr-unul dintre rarele mesaje improvizate de catre un membru al familiei regale.

Spectatorii acestui film despre viata lui Mandela au iesit socati din sala, potrivit Daily Express.

A murit Nelson Mandela. Regina Elizabeth a II-a, "profund intristata" de moartea lui

A murit Nelson Mandela. Regina Elizabeth a II-a, "profund intristata" de moartea lui

Regina Elizabeth a II-a s-a declarat vineri "profund intristata" de moartea lui Nelson Mandela, salutand actiunea sa "neobosita" pentru o "Africa de Sud pasnica", relateaza AFP, scrie Mediafax.

"Regina a fost profund intristata de moartea lui Nelson Mandela, in noaptea de joi spre vineri. El a actionat neobosit pentru binele tarii sale. Mostenirea sa este Africa de Sud pasnica din prezent", se arata intr-un comunicat emis de Palatul Buckingham.

"Majestatea Sa isi aminteste cu mare caldura intalnirile sale cu domnul Mandela si transmite sincere condoleante familiei acestuia si poporului sud-african, foarte trist in aceste momente", adauga Palatul.

Printul Charles i-a adus, de asemenea, un omagiu fostului lider sud-african si erou al luptei impotriva apartheidului, "incarnarea curajului si reconcilierii". "Lumea a pierdut un lider inspirat si un mare om", a declarat mostenitorul tronului Angliei.

"Moartea sa creeaza un gol imens nu doar in vietile membrilor familiei sale, ci si ale tuturor sud-africanilor si tuturor celor a caror existenta a fost schimbata de lupta sa pentru pace, dreptate si libertate", a adaugat printul Charles.

Fiul acestuia, printul William, a calificat joi seara "extrem de trista si tragica" moartea lui Mandela, imediat dupa ce a asistat la premiera, la Londra, a unui film consacrat vietii fostului presedinte sud-african.

A murit Nelson Mandela. Comitetul Nobel: "Unul dintre cele mai mari nume"

A murit Nelson Mandela. Comitetul Nobel: "Unul dintre cele mai mari nume"

Comitetul Nobel norvegian i-a adus vineri un omagiu lui Nelson Mandela, pe care il considera "unul dintre cele mai mari nume din lunga istorie a Premiului Nobel pentru Pace", relateaza AFP, citat de Mediafax.

Mandela, care a decedat joi la varsta de 95 de ani, a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1993 impreuna cu presedintele sud-african din perioada respectiva Frederik De Klerk, pentru eforturile in vederea reconcilierii pe care le-au depus, dupa decenii de regim de apartheid.

"Activitatea sa adreseaza un mesaj si astazi tuturor celor care au responsabilitati in conflicte aparent de nesolutionat", subliniaza Comitetul Nobel, intr-un comunicat.

"Chiar si conflictele cele mai amare pot fi solutionate prin mijloace pasnice", insista Comitetul. Mandela era considerat, in general, una dintre personalitatile cele mai prestigioase din istoria de peste un secol a Premiului Nobel.

Puteti vizualiza momentele in care Nelson Mandela a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1993, publicate pe Nobelprize.org.

Sursa foto: captura Nobelprize.org

A murit Nelson Mandela. Basescu: "Am convingerea ca mostenirea lui Mandela va inspira generatii"

A murit Nelson Mandela. Basescu: "Am convingerea ca mostenirea lui Mandela va inspira generatii"

Presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj de condoleante la incetarea din viata a omului de stat Nelson Mandela, exprimandu-si convingerea ca mostenirea sa va inspira generatiile viitoare in cautarea binelui comun si a temeiurilor libertatii, potrivit Mediafax.

Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale, Traian Basescu a transmis vineri un mesaj de condoleante la incetarea din viata a omului de stat Nelson Mandela.

"Am primit cu durere vestea mortii lui Nelson Mandela, personalitate exceptionala a timpurilor noastre care a contribuit decisiv la construirea unei noi viziuni despre demnitatea umana. Cu perseverenta si seninatate, NelsonMandela si-a urmat dorinta de a crede in puterea oamenilor de a intelege ca, uneori, ceea ce ne desparte poate fi doar o bariera artificiala care trebuie sa cada in fata propriei noastre umanitati. Ca lider politic, Nelson Mandela a fost si va ramane un simbol al curajului si al ratiunii care pot infrange obstacole aparent de netrecut. Am convingerea ca mostenirea sa va inspira generatiile viitoare in cautarea binelui comun si a temeiurilor libertatii", se arata in mesajul presedintelui Traian Basescu.

Nelson Mandela a murit joi seara, la varsta de 95 de ani. El a revenit acasa pe 1 septembrie, dupa ce a petrecut aproape trei luni intr-un spital, in urma unei crize provocate de infectia pulmonara de care suferea, cu eventuale complicatii. El se afla intr-o stare critica de peste cinci luni, potrivit presedintiei sud-africane.

A murit Nelson Mandela. Hollywood-ul deplange disparitia unui simbol al luptei pentru drepturi civile

A murit Nelson Mandela. Hollywood-ul deplange disparitia unui simbol al luptei pentru drepturi civile

Michael Moore, Charlize Theron, Samuel L. Jackson si Beyonce se numara printre numele mari de la Hollywood care si-au exprimat, pe platformele de socializare, regretul fata de decesul liderului sud-african Nelson Mandela, joi, la varsta de 95 de ani, scrie Mediafax.

Fostul presedinte sud-african a fost imortalizat pe marele ecran de Morgan Freeman, Danny Glover, Terrence Howard, Sidney Poitier si Dennis Haysbert, printre altii. Cel mai recent film despre viata lui Mandela, "Mandela: Long Walk to Freedom", cu Idris Elba in rolul principal, a fost lansat deja in mai multe cinematografe, incepand cu 29 noiembrie.

"Unul dintre privilegiile realizarii de filme este sa-i imortalizezi pe acei oameni care au avut un profund impact asupra omenirii", a spus Harvey Weinstein, cofondator al The Weinstein Co., compania care a produs "Mandela: Long Walk to Freedom". "Am avut privilegiul de a petrece timp cu presedintele Mandela si pot spune ca simtul umorului ii era la fel de mare ca optimisul. Suntem profund intristati de pierderea lui; inimile noastre sunt alaturi de familia sa si de intreaga natiune africana", a mai spus Weinstein.

Actorul Idris Elba a spus: "Ce onoare este sa pasesti pe urmele lui Nelson Mandela si sa portretizezi un barbat care a sfidat greutatile vietii, a rupt bariere si a promovat drepturile civile in lumea intreaga. Gandurile si rugaciunile mele sunt pentru familia sa".

Actorul Morgan Freeman, care a interpretat rolul lui Mandela in drama "Invictus" (2009), de Clint Eastwood, a spus: "Lumea a pierdut astazi unul dintre adevaratii giganti ai ultimului secol. Nelson Mandela era un om de o incomparabila onoare, forta de necucerit - un sfant pentru multi, un erou pentru toti cei care pretuiesc libertatea si demnitatea umana. Pe masura ce ne amintim succesele sale, sa nu ne multumim doar a reflecta cat de departe am ajuns, ci, in memoria sa, sa ne gandim la cat de departe trebuie sa mergem".

"Pauletta (Washington, n.r.) si cu mine l-am numit pe Nelson Mandela, cu onoare si modestie, prietenul familiei noastre. Va continua sa traiasca prin noi toti, ca un simbol al sperantei, credintei si fortei", a declarat actorul Denzel Washington.

La randul sau, vedeta TV Oprah Winfrey a spus ca se simte onorata sa-l fi cunoscut pe Mandela in viata lui privata, adaugand: "Simteai ca stai alaturi de un om plin de gratie si maiestuozitate in acelasi timp".
Muzicianul Quincy Jones a spus despre fostul lider sud-african, pe care l-a numit "Madiba, prieten, frate", ca avea "un spirit nascut din generozitate, dragoste, compasiune si speranta pentru omenire, care ar putea sa nu mai apara niciodata la un asemenea nivel intr-o fiinta umana".

Muzicianul Paul Simon a adaugat ca "Mandela a fost unul dintre marii lideri ai secolului al 20-lea. A conceput un model pentru ca dusmanii mortali sa treaca peste ura simtita si sa gaseasca o cale de a reconstrui natiunea prin compasiune, prin adevar, dreptate si puterea iertarii".
Cantareata Dionne Warwick a spus despre Mandela: "A trait minunat ceea ce am fost invatata de mic copil, anume ca noi, oamenii, existam pe Pamant sa fim unul in slujba celuilalt si de aici vine bucuria, pacea si armonia pe care ni le dorim".

Aretha Franklin a declarat la randul ei: "Cel mai extraordinar lucru a fost modul in care s-a ridicat dupa experienta inchisorii, a apartheidului, a urii, pentru a uni natiunea - un extraordinar exemplu de umanitate si curaj".
"Ceea ce imi voi aminti despre domnul Mandela este ca era un om a carui inima, spirit, suflet nu puteau fi ingradite de nedreptatile economice si rasiale, de barele de metal (ale inchisorii, n.r.), de povara urii si a razbunarii", a spus si Muhammad Ali.

Actrita sud-africana Charlize Theron a scris pe Twitter: "Odihneste-te in pace, Madiba. Ne vei lipsi, insa impactul tau asupra umanitatii va dainui".

Iar regizorul Michael Moore a scris pe Twitter: "Eram convins ca Nelson Mandela nu va iesi niciodata din inchisoae. Cand a iesit si a devenit presedinte, am decis ca orice in lumea asta este posibil".

Actrita Olivia Wilde, jurnalistul Anderson Cooper, actorul Albert Brooks, rapperul LL Cool J, cantaretul Randy Jackson, vedeta TV Ellen DeGenere, actorii Jamie Foxx, Steve Martin, actrita Lindsay Lohan, producatorul TV Simon Cowell, actorii Olivia Munn, Neil Patrick Harris, omul de afaceri Donald Trump, cantaretii Paula Abdul si Justin Timberlake si-au exprimat regretul fata de moartea lui Mandela pe platforma de socializare Twitter, vorbind despre "umanitate la absolut", "un exemplu sclipitor de maretie umana si succes", "un luptator pentru drepturile omului cu vointa de fier si inima plina de compasiune", "cel mai mare militant pentru pace si schimbare", "campion al umanitatii".

Sursa foto: captura facebook.com/charlizetheron