Grecia

Grecia

Grecia reprezinta, bineinteles, exemplul cel mai elocvent pentru aceasta analiza. Elenii au primit deja sume importante de bani in urma a doua planuri de salvare internationale, dar economia Greciei ramane adanc in recesiune, si, mai mult, recent, a intrat in deflatie. In 2014, se va confrunta cu un deficit de finantare de aproximativ 4 miliarde de euro, ceea ce va forta statul din Balcani sa reintre in negocieri cu finantatorii internationali.

Sustenabilitatea datoriei pe termen lung este, de asemenea, sub semnul indoielii, iar in contextul in care rata somajului atinge 27%, exista in continuare un risc serios al unei noi crize la nivel politic.

Sursa informatii: The Guardian

Portugalia

Portugalia

Perspectivele Portugaliei au inceput treptat sa se imbunatateasca, in contextul in care recesiunea s-a apropiat de sfarsit in al doilea trimestru din acest an. Cu toate acestea, nivelul datoriei publice raman periculos de mare, la 127% din PIB, iar reforma a ajuns intr-un stadiu de apatie.

Populatia nu este, de asemenea, multumita. Standardele de trai s-au prabusit si noi masura fiscale defavorabila ar putea genera din nou revolte sociale si politice. Multi analisti considera, totusi, ca un alt plan de salvare este inevitabil.

Cipru

Cipru

Nicosia nu a implementat inca pe deplin controalele de capital care au fost impuse, odata cu planul de salavare din luna martie, destinate sa previna iesirile de bani straini din tara, ceea ce semnifica faptul ca populatia va plati o parte din pretul salvarii bancilor.

In ceea ce priveste PIB-ul este de asteptat ca sa-si continue tendinta de contractie pe parcursul lui 2014. Cu un sectorul imobiliar si o reputatie de paradis fiscal devastate, ca urmare a crizei, exista temeri cu privire la modul in care modelul economic cipriot poate fi reconstruit. Datoria publica, ca procent din PIB, este de asteptat sa continue sa avanseze pentru cel putin urmatorii doi ani.

Spania

Spania

Spania nu a primit pana acum un bailout complet guvernamental, insa tras 41 milioane de euro din linia de finantare oferita prin fonduri UE pentru a salva sectorul bancar. Dupa ce a depasit recesiunea in T2, Madridul a anuntat luna trecuta ca finaliza programul de salvare a bancilor in ianuarie - si, precum Irlanda, nu va solicita o linie de credit preventiva.

Cu toate acestea, in conditiile unui somaj la mai mult de 26% si companii si menaje, inca impovarate cu datorii de dinainte de criza, FMI a avertizat ca Spania se confrunta cu "o ajustare lunga si dificila".